Εντυπωσιακή βραδιά με… παρατράγουδα στην πίτα της Αδελφότητας Πειραιά

Παραδοσιακά η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησιών Πειραιά είναι η η πιο μεγάλη, η πιο δυνατή και η πιο παραγωγική από όλες τις Αδελφότητες Κεφαλλήνων και Ιθακησίων όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά και στο εξωτερικό.
Χθες, σε μια κατάμεστη αίθουσα η Αδελφότητα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο σπίτι του Πειραϊκού Συνδέσμου στον Πειραιά και όπως αποδείχθηκε από την προσέλευση του κόσμου, η οποία πρέπει να ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, η αίθουσα μάλλον φάνηκε μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο. Φέτος έδωσαν το παρόν πολλές προσωπικότητες (πολιτικοί, καλλιτέχνες, εφοπλιστές), ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην κοπή της πίτας παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος. Ο ποιμενάρχης μας πλαισιώθηκε από τον συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Νικαίας, Αλέξιο, αλλά και από ένα ακόμη εξέχον στέλεχος της Αδελφότητας, τον π. Γεώργιο Αντζουλάτο. Σε αρκετά κομμάτια ήταν μοιρασμένη η εκδήλωση, που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και μάλλον κούρασε τον κόσμο από ένα σημείο και μετά. Υπήρχε το καλλιτεχικό κομμάτι, όπου η Χορωδία και η Μαντολινάτα της Αδελφότητας, πέρα από τα κάλαντα ερμήνευσαν τραγούδια του νησιού μας. Επίσης, το χορευτικό της Αδελφότητας κέρδισε πολλά από τα χειροκροτήματα. Η πρόεδρος, Μαριολένη Νεοφύτου ήταν η κύρια ομιλήτρια, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν στο να διοργανωθεί η χθεσινή βραδιά, κάνοντας παράλληλα έναν μικρό απολογισμό της θητείας του νυν Δ.Σ. και προαναγέλλοντας τις ερχόμενες αρχαιρεσίες στην Αδελφότητα στον προσεχή Απρίλιο.
Πολλά από τα χειροκροτήματα κέρδισαν οι δύο νεαρές παρουσιάστριες της εκδήλωσης και μέλη του Δ.Σ., η Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά και η Χρύσα Κοκκόση. Στο μόνο κομμάτι που παρατηρήθηκε μια μικρή αναταραχή ήταν αυτό της βρέβευσης από την Αδελφότητα του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη (θα ακολουθήσει ειδικό ρεπορτάζ) όπου κατά την πραγματοποίησή της μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, αλλά και πολιτικοί εν ενεργεία αποχώρησαν από την αίθουσα. Οι μόνοι περήφανοι ήταν η πρόεδρος κα Νεοφύτου, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης και ο Αναπληρωτής του, Διονύσης Λυκούδης, που βρήκε την ευκαιρία μετά τις εκλογές του Επιμελητηρίου στις 12 Δεκεμβρίου να πει μερικές κουβέντες από μικροφώνου. Ο κ. Ρέστης βραβεύθηκε για την βοήθεια που είχε προσφέρει στην Κεφαλονιά λίγο μετά τους δίδυμους σεισμούς του 2014. Αν και θα γίνει εκτέστατη αναφορά στο ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της βράβευσης του κ. Ρέστη, όχι μόνο υπήρχε αναστάτωση, αλλά και εκνευρισμός από αρκετούς συμπατριώτες μας που βγήκαν έξω από την αίθουσα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το αφιέρωμα στον μεγάλο ευεργέτη της Αδελφότητας Πειραιά, τον Γεβριήλ Αθανασούλη, του οποίου το τάφος στην Αγία Ευφημία και το άγαλμά του στα Μακριώτικα δεν είναι και στην καλύτερή τους κατάσταση, την ώρα που ο Δήμαρχος δεν άκουγε αυτό που έπρεπε, αλλά εξάγγειλε ότι στην Κεφαλονιά θα ονομαστεί δρόμος με το όνομα του Βίκτωρα Ρέστη. Στο φινάλε της βραδιάς ο Σταύρος Νιφοράτος και η Κωνσταντίνα Βρεττού ερμήνευσαν τραγούδια από το νησί μας, παλαιότερα και σύγχρονα. Φέτος βρέθηκαν ίσως οι περισσότεροι επίσημοι από κάθε άλλη χρονιά στην Αδελφότητα. Πέρα από τους δικούς μας (Δρακουλόγκωνα, Παρίση, Θεοπεφτάτου, Λυκούδη, Γαλιατσάτου Σπ.) βρέθηκε ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Σάββας Σαββαόγλου, ο πολιτευτής, Παύλος Παπαδάτος, ο οποίος ήταν και ο χορηγός στο φλουρί της βασιλόπιτας και ο Έπαρχος Ιθάκης, Σπύρος Τσιντήλας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Βουλευτές Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Τραγάκης και σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Συλλόγων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων του Λεκανοπεδίου. Μικρός χαιρετισμός διαβάστηκε από το μέλος του Δ.Σ. Νέστορα Παπαθεοδωράτο του νέου προέδρου του Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννη Βουτσινά, ενώ υπήρχε εκπρόσωπος του προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρου Σπαθή.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

 

Related Posts