Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδος, πιάνουν δουλειά οι περίπου 250 εκτιμητές ακινήτων που θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.
Τα προβλήματα υπάρχουν, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τελικά θα ξεπεραστούν και οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό τους είναι σχεδόν έτοιμη και από την ημερομηνία που θα εκδοθεί αρχίζει να μετρά αντίστροφα η προθεσμία των 20 ημερολογιακών ημερών που έχουν στην διάθεσή τους οι εκτιμητές για να καθορίσουν τις νέες τιμές ζώνης. Αυτό σημαίνει που θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έως τις 28 Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο δύο. Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα πρέπει να παραθέσουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία. Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών. Στις αρχές Μαρτίου αναλαμβάνουν να τρέξει το πρόγραμμα η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ενώ το τελικό λόγο θα τον έχει η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Αρμόδιες πηγές, παραπέμπουν εκτός από μειώσεις σε τιμές ζώνης που βρίσκονταν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα και σε αυξήσεις τιμών, σημειώνοντας με νόημα πως πέραν της οριζόντιας προσαρμογής του 2016 (αναδρομικά από τον Μάιο του 2015) , οι αντικειμενικές δεν έχουν μεταβληθεί από το 2007 και έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές αφορά στην αύξηση του αριθμού των σταθμών Μετρό αλλά και στην τουριστική αναβάθμιση πολλών νησιωτικών περιοχών. Μόλις η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις ευρώ όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ αποκλείονται, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων και οι όποιες παρεμβάσεις κριθεί πως ενδεχομένως απαιτούνται θα αφορούν σε προσαρμογές συντελεστών του φόρου.

Επιμέλεια Θανάσης Παπαδής

Related Posts