Οι βαλίτσες με τις μίζες εκατομμυρίων της Novartis

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis και τις μίζες εκατομμυρίων, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργοί και αρμόδιοι υπουργοί.
«Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Πάτρα. Η Novartis, σύμφωνα με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, εντόπιζε πρόθυμα άτομα, αξιωματούχους του πολιτικού βίου, ως αποδέκτες «μαύρου χρήματος» έτσι ώστε να καθιερωθεί ως βασικός «παίκτης» στην αγορά φαρμάκου. Κατά τους μάρτυρες, την όλη διαδικασία διακίνησης «μαύρου χρήματος» ανέλαβε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής. Η διακίνηση γινόταν είτε απευθείας στους αποδέκτες, είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων. Κοινή συνισταμένη των πληροφοριών αυτών είναι ότι οι μίζες διακινήθηκαν σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες, τσάντες, ακόμη και Samsonite. Η δικογραφία που περιλαμβάνει τις εν λόγω μαρτυρίες αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου που «αγγίζει» ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φέρεται να έλαβε και ο ίδιος χρήματα. «Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σάμσοναϊτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε ένας εκ των προστατευομένων.

Ο ρόλος της Mindwork
Επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τους μάρτυρες, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork – ήταν αυξημένες. H Mindwork, βάσει της δικογραφίας, αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε δυσθεώρητα ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε. «Τα εν λόγω ποσά αποτελούσαν δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απορρήτων πληροφοριών, αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως τη Novartis. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γιάννης Στουρνάρας στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω». Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts