Οδηγείται σε παραίτηση η Ράνια Αντωνοπούλου

Σοβαρή πολιτική αναστάτωση στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου προκάλεσε η προ 48 ωρών αποκάλυψη πως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και σύζυγος του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου επιχορηγείται μηνιαίως με 1.000 ευρώ για το ενοίκιο που καταβάλλει.
Η κα Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες», φέρονται να είναι οι πλουσιότεροι πολιτικοί της κυβέρνησης και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, με καταθέσεις σε τράπεζες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με ακίνητα στη Ν. Υόρκη, τη Σύρο και στην Αθήνα. Έχει ξεκαθαριστεί εξαρχής πως η επιχορήγηση του ενοικίου της κας Αντωνοπούλου για την κατοικία που διατηρεί στο Κολωνάκι είναι απολύτως νόμιμη, αλλά βεβαίως προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να επιχορηγείται μια πλούσια υπουργός και να κατάσχονται περιουσίες Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην πτώχευση από την κρίση και τα μέτρα που ελήφθησαν από το 2010 έως σήμερα; Το ερώτημα είναι καθόλα ηθικό, διότι η υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου καλύπτεται πλήρως από τον νόμο. Η υπόθεση υιοθετήθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση, κυρίως από τη ΝΔ και από τα ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινται στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Έτσι, πολιτικοί που βρίσκονται εκτεθειμένοι από το σκάνδαλο Novartis βρήκαν ευκαιρία να αντεπιτεθούν εν μέσω συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής.
Αυτή η παράμετρος καθώς και η ηθική ζημιά που προκαλείται από τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, η οποία και διαχειρίζεται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, όπως περικοπές επιδομάτων κ.λπ., οδηγούν την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου στη λήψη μιας απόφασης η οποία εντάσσεται στο δόγμα «του μικρότερου κακού». Είναι προτιμότερη, δηλαδή, μια παραίτηση τώρα παρά μια ακολουθία τηλεοπτικών εκπομπών, αποκαλύψεων και συζητήσεων, η οποία θα έφθειρε την κυβέρνηση, αλλά και θα ενίσχυε το αίσθημα της αδικίας στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από τα τρία αλλεπάλληλα μνημόνια. Άλλωστε, η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και τέτοια ολισθήματα ενδεχομένως να κοστίζουν ακριβά ως προς την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, ούτε και έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Όσον αφορά τον σύζυγό της και την ίδια, η πορεία τους στις ΗΠΑ -επαγγελματική και επιστημονική- υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, κυρίως όσον αφορά στη θέση που κατείχε ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος (πρόεδρος) του γνωστού Ινστιτούτου Levy Economics στις ΗΠΑ, το οποίο διέθετε μεταξύ των άλλων επιχορηγήσεων και την ισχυρότατη οικονομικά ετήσια βοήθεια από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό παράγοντα Τζορτζ Σόρος.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

 

Related Posts