Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης: «Κόκκινα Δάνεια και Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ακόμα και όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια ή έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδος.
Όπως έχει ανακοινωθεί, θα ικανοποιηθούν περίπου 40.000 ιδιοκτήτες και θα εφαρμοστεί η σειρά προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκονται πάνω από έναν υπολογιστή μόλις ανακοινωθεί ότι ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους και να ποντάρουν στην επιχορήγηση, εκτός κι αν η τράπεζα δεχθεί να τους χορηγήσει το επιδοτούμενου επιτοκίου δάνειο ζητώντας εγγυητή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπαχθέντες στο νόμο Κατσέλη. Η εκταμίευση των χρημάτων του δανείου γίνεται αμέσως μετά την έγκριση των αιτήσεων. Καταβάλλεται ωστόσο όχι το σύνολο, αλλά το 70%. Τα υπόλοιπα χρήματα μαζί και το ποσοστό της επιχορήγησης θα δίδονται με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανικός πιστοποιήσει ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν το ακίνητο ανέβηκε βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης.
Τα χρήματα από το δάνειο δεν εισπράττονται από τους ιδιοκτήτες, αλλά από τους προμηθευτές και τεχνίτες, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν και τα σχετικά τιμολόγια-αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδίδεται απόδειξη και δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24% (από την όλη διαδικασία, όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, θα εισπράξει και το δημόσιο, αφού εκτός από τον ΦΠΑ θα έχει έσοδα και από το φόρο εισοδήματος, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία -απίστευτη η μόχλευση αυτών των 500 εκ ευρώ.

Οι στόχοι του προγράμματος
Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον έρχεται να παρέμβει στο μεγαλύτερο πρόβλημα της κτηριακής ενεργειακής κατανάλωσης που υφίσταται στην Ελλάδα.
Η διατύπωση αυτή δεν είναι καθόλου υπερβολική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιότερων κτηριακών δομών είναι πλήρως ανοχύρωτη στις ενεργειακές απώλειες, ή τουλάχιστον ανεπαρκώς προστατευμένη από αυτές.
Ακόμη όμως και στις νεότερες κατασκευές, από το 2010 και έπειτα, μόλις το 1,5% του συνολικού κτηριακού αποθέματος κατοικιών ανταποκρίνεται στις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Στόχος του Προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσα από ένα πλήθος δράσεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα σύγχρονων ενεργειακών προδιαγραφών, η εξωτερική θερμομόνωση των κτηρίων, η θερμομόνωση της ταράτσας, η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, καθώς και η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και εκείνων της παροχής ζεστού νερού.

Όροι και διαδικασία συμμετοχής
Το Πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε κατοικίες φυσικών προσώπων. Δικαίωμα για να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις:
α. Να κατέχουν την κυριότητα (πλήρη ή υψηλή) ή την επικαρπία σε συγκεκριμένο ακίνητο.
β. Ο προϋπολογισμός των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 250 Ευρώ/m2, και το σύνολό του να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει στις 28 Φεβρουαρίου 2018 και συνεχίζει μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια (με οριστική καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021).
Πριν από την υποβολή της αίτησης οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν υφίσταται δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένα μέσω της ανωτέρω εφαρμογής TAXIS net και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτή.
Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, από την οποία να προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης. Πολεοδομική … παγίδα στο νέο «εξοικονομώ»!
Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν με βαριές καμπάνες και να επιστρέψουν πίσω την επιδότηση με τόκο …
Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωμάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων.
Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Related Posts