Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς – Πότε θα λειτουργήσει η ΜΕΘ;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας με θέμα: «Πότε θα λειτουργήσετε την ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (Αργοστόλι); Γιατί δεν ξεκινάτε με Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ);» Η ερώτηση αναφέρει:
Κύριε Υπουργέ, μετά την τελευταία επίσκεψη μας ως τομέας Υγείας της ΝΔ στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (Αργοστόλι) στα πλαίσια της πανελλήνιας περιοδείας στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, λάβαμε γνώση της κατάστασης από «πρώτο χέρι» του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Μάθαμε βέβαια ότι δεν το έχει επισκεφτεί τα τελευταία 3 χρόνια κάποιος κυβερνητικός παράγοντας. Μάλλον δεν σας το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας σας – κυρίως εκείνος που έχει να κάνει με ευκαιριακά εγκαίνια αχρείαστων και πρόχειρων υγειονομικών δομών και κομματικών φιεστών όπως είναι οι ΤΟΜΥ.
Η Νέα Δημοκρατία αντιθέτως, σαφώς προσανατολισμένη στην ουσία και στην μέριμνα για την υγεία και ευημερία των πολιτών, σπεύδει αδιαλείπτως και συστηματικά κοντά στις τοπικές κοινωνίες για να αφουγκραστεί την αγωνία και τα προβλήματά τους. Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα που συναντάμε στην Περιφέρεια, ευελπιστώντας μάταια έως τώρα να σας ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με την ανησυχητική έως απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Χώρας.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας «Ο Άγιος Γεράσιμος», ευρισκόμενο σε οριακή κατάσταση, στηρίζεται αποκλειστικά στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Οι καταγγελίες των εργαζομένων, αλλά και η δική μας εκ του σύνεγγυς πρόσφατη εμπειρία, αναδεικνύουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αγγίζουν το 45% (!) του συνόλου των οργανικών θέσεων.
Ιατρικές ειδικότητες κρίσιμες για την λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου ελλείπουν παντελώς (Αιματολόγος, Γαστρεντερολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος), ενώ άλλες είναι δραματικά αποψιλωμένες (Παιδίατρος, Παιδοψυχίατρος, Οφθαλμίατρος [– μία μόνο και σε άδεια λοχείας], Ψυχίατρος, Παθολόγοι και Καρδιολόγος). Η υποστελέχωση στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει τον ένα νοσηλευτή ανά ιατρό(!) με τα διεθνή δεδομένα να μιλούν για εύρυθμη λειτουργία με αναλογία τουλάχιστον 4 νοσηλευτών ανά ιατρό.
Δυστοκία παρατηρείται και στις ολίγιστες προκηρύξεις προσωπικού, με τους νεοπροσλαμβανόμενους είτε να μην αποδέχονται τον διορισμό, είτε να χρησιμοποιούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να μετατίθενται αυθημερόν σε άλλες υπηρεσίες της οικείας ΥΠΕ, είτε, τέλος, η ίδια η 6η ΥΠΕ να τους αποσπά για να καλύψει, πρόχειρα και εμβαλωματικά, ελλείψεις εκτός Κεφαλονιάς!
Η κατάσταση ενδέχεται να εκτροχιασθεί ανεπιστρεπτί με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις τεσσάρων τουλάχιστον ιατρών, αλλά και με τις δεδομένες απολύσεις επικουρικών ιατρών και νοσηλευτών που έχετε προαναγγείλει μέσα στο 2018, που αυτή την στιγμή καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες.
Επιπλέον η υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί, αφού οι 11(!) προσλήψεις προσωπικού που με περισσή σπουδή εξαγγείλατε δεν προχωρούν. Οι χώροι που προβλέπονταν για ανάπτυξη Ψυχιατρικής Κλινικής στεγάζουν την… Μαιευτική Κλινική, ενώ οι ψυχιατρικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής, με μοιραία αποτελέσματα κάποιες φορές (σας θυμίζουμε το λυπηρό γεγονός αυτοκτονίας ασθενούς με ψυχολογικά προβλήματα που νοσηλευόταν σε κοινό παθολογικό θάλαμο – 3/8/17).

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:
1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό του ΓΝ Αργοστολίου; Τι μέτρα θα λάβετε για να αποφεύγονται οι αναίτιες μεταθέσεις, οι εμβαλωματικού τύπου αποσπάσεις και οι μη αποδοχές διορισμών που αφήνουν το Νοσοκομείο χωρίς ενίσχυση και τους πολίτες χωρίς ουσιαστική και απαραίτητη φροντίδα υγείας;
2. Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τα ψυχιατρικά περιστατικά της Κεφαλονιάς χωρίς την αντίστοιχη Κλινική (για την οποία υπάρχει πρόβλεψη και έτοιμες εγκαταστάσεις) και με μόνο έναν (1) άρτι αφιχθέντα Ψυχίατρο;
3. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την υπερσύγχρονη ΜΕΘ του Νοσοκομείου αφού όπως αποδεικνύετε δεν έχετε την βούληση αλλά και την ικανότητα για πλήρη στελέχωσή της, καθώς δεν έχετε εκπονήσει χάρτη αναγκών για κλίνες ΜΕΘ στα Ιόνια νησιά. Μήπως θα έπρεπε να επιδείξετε στοιχειώδη πολιτική αλλά και ιατρική ευελιξία δρομολογώντας την μετάπτωση της ΜΕΘ σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για επιλεγμένα καρδιολογικά περιστατικά και για ασθενείς Κεφαλλονίτες με οξεία ή χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ώστε να μην μείνει αναξιοποίητος ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, και να μην χρειάζεστε μεγάλο αριθμό προσωπικού και να προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στην τοπική κοινωνία;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ

Related Posts