Στο ίδιο τραπέζι Βόρεια και Νότια Κορέα;

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν πρόκειται αύριο να στείλει στη Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Στόχος είναι να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ Πιονγκγιάνγκ-Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την νοτιοκορεατική προεδρία. Η αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο σύμβουλος του προέδρου για την εθνική ασφάλεια θα αποτελείται από δέκα μέλη. «Οι ειδικοί απεσταλμένοι θα έχουν εντατικές συζητήσεις σχετικά με ζητήματα όπως είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ του βορρά και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Γιούνγκ Τσανγκ. Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου που προέκυψε λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι διεξήχθησαν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Κορυφαία στιγμή των Αγώνων ήταν όταν αθλητές των δύο χωρών περπάτησαν πλάι πλάι μέσα στο στάδιο των Αγώνων.
Εντωμεταξύ, η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε ότι δεν εκλιπαρεί να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον και κατήγγειλε τις επερχόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας, απειλώντας για αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στα σχέδια της. Ωστόσο, ταυτόχρονα η Βόρεια Κορέα επανέλαβε την πρόθεση της να λάβει μέρος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως προϋποθέσεις. Το κρατικό πρακτορείο KCNA μεταδίδει ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο, ούτε θα αποφύγουμε την στρατιωτική επιλογή, την οποία επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες». Σε σχολιασμό του επίσημου πρακτορείου αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα «θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

 

Related Posts