Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση μονάδας θραύσης αδρανών υλικών στα Δαυγάτα

Στην είσοδο του χωριού Δαυγάτα και σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια, με έκπληξη διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες ότι σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του κ. Κ. Χαϊδεμένου (εργολάβου ΔΕ) ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, για εναπόθεση μπάζων και εγκατάσταση μηχανημάτων θραύσης και επεξεργασίας αδρανών υλικών.
Ενώ αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε αντιπροσωπεία μας ότι δεν υφίσταται άδεια εγκατάστασης μηχανημάτων επεξεργασίας μπάζων στο συγκεκριμένο χώρο, δύο ημέρες μετά, δεν διέψευσε ισχυρισμούς του επιχειρηματία για το αντίθετο. Αναρωτιόμαστε αλήθεια:
-Υπήρξε πριν τη συγκεκριμένη αδειοδότηση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
-Προβληματίστηκε κάποιος αρμόδιος για τα αποτελέσματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των κατοίκων και ειδικότερα των παιδιών και των ηλικιωμένων από τις αναθυμιάσεις, τη σκόνη και το θόρυβο;
-Ποιος θα έχει την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα, που θα προκληθούν λόγω επιβάρυνσης της κυκλοφορίας από βαρέα οχήματα, σε ένα δρόμο με μικρή ορατότητα και πλάτος μόλις 4 μέτρα;
-Ποιος αλήθεια θα αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική ζημιά όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, αφού είναι σίγουρο ότι τέτοιες δραστηριότητες διώχνουν τουρίστες; (Στα Δαυγάτα που φημίζονται για την καθαριότητα και την ησυχία τους, υπάρχουν τρία συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων και πέντε ενοικιαζόμενες βίλες).
-Πως θα προστατευθούν οι μελισσοτρόφοι και οι ελαιοκαλλιεργητές που γειτνιάζουν με την επιχείρηση;
-Πως θα προστατευθεί το μοναδικό ίσως στην Κεφαλονιά πουρναρόδασος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εργοτάξιο, από τη σκόνη και τα εύφλεκτα υλικά;
Στο ήσυχο χωριό μας είναι καλοδεχούμενοι όλοι. Όχι όμως εκείνοι που με τη δραστηριότητά τους μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας, και μας γυρίζουν πίσω. Αρκετά ανεχθήκαμε τόσα χρόνια την αδιαφορία των αρμοδίων:
-Για τον τρόπο λειτουργίας και την κατάσταση που επικρατεί στην πολύ βεβαρυμμένη περιοχή της Λαγγάδας (εκεί υπάρχει ο μοναδικός πλέον δρόμος που οδηγεί στα Δαυγάτα).
-Για την μη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο οδόστρωμα της Λαγγάδας τον Σεπτέμβριο του 2014 από έντονη βροχόπτωση, γεγονός που μας εκθέτει σε καθημερινό κίνδυνο.
-Για την κατάσταση που επικρατεί στο νταμάρι δίπλα από την εκκλησία του Δραπάνου, όσον αφορά τα μπάζα, τις λαμαρίνες και τα σκουπίδια που εναπόθεσε εκεί ο εργολάβος της κεντρικής πλατείας του Αργοστολίου.
-Για την περιφρόνηση που δείχνουν στα Δαυγάτα, με το κλείσιμο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, την μη πραγματοποίηση έστω ενός μικρού έργου από το 2010 μέχρι σήμερα, την απουσία συνεργείων καθαριότητας, κλαδέματος δένδρων κλπ.
-Τέλος για την μη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014 στον παλιό δρόμο των Δαυγάτων.
Απευθυνόμενοι στον κ. Κ. Χαϊδεμένο, τον παρακαλούμε να μην επιμείνει στην υποβάθμιση του χωριού μας, υπενθυμίζοντάς του ότι το «νόμιμο» πολλές φορές είναι μη ηθικό, και ανατρέψιμο. Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους για την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων, τους παρακαλούμε να αναρωτηθούν αν έχουν λάβει υπόψη τους, όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας, τις περιουσίες μας, τις δραστηριότητές μας και τον Τόπο μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον του Χωριού μας. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

1 2 3 4 5 6 7

 

Related Posts