«Τρίχες κατσαρές» είναι η μεγάλη μουσική παράδοση που έχει το νησί μας

Αισθάνομαι έντονα την ευθύνη, αλλά και την ανάγκη να δημοσιοποιήσω την παρακάτω λίστα όλων των ελληνικών πόλεων που από την ίδρυση του θεσμού των μουσικών σχολείων, διεκδίκησαν να έχουν στο χωριό τους, στην πόλη τους, στο νομό τους, στο νησί τους, στην περιοχή τους ένα σχολείο μουσικό.
Το διεκδίκησαν η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και το πήραν. Λογικό θα πει κάποιος αφού είναι 3 από τα Επτάνησα. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα πάλι λογικό θα πει κάποιος, αφού είναι και οι 3 μεγάλες πρωτεύουσες της χώρας. Όπως θα δείτε όμως στη λίστα, μουσικά σχολεία διεκδίκησαν και πήραν και το Αγρίνιο, Πρέβεζα, Βαρθολομιό, Λαμία, Άρτα (ξέρετε, από εκειές τσι περιοχές μωρέ εδεκεί στην Ήπειρο και στον Πύργο κ.λ.π.).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια περιοχή δεν έχει διεκδικήσει τόσα χρόνια τη λειτουργία ενός μουσικού σχολείου; Ποιά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περιοχή λοιπόν που δεν έχει μουσικό σχολείο, αλλά ούτε και κάποιον άλλο αξιόπιστο μουσικό εκπαιδευτικό θεσμό είναι η πατρίδα του ιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Διονύσιου Λαυράγκα, του μεγάλου αρχιμουσικού Αντίοχου Ευαγγελάτου, των πρωτοπόρων των μεταπολεμικών Αθηναϊκών χορωδιών Τσιλίφη, Αποστολάτου και Αλέπορου και τόσων άλλων Κεφαλονιτών μουσικών που διέπρεψαν και διαπρέπουν εκτός νήσου λόγω ανυπαρξίας αξιόλογης μουσικής δράσης στο νησί τους. Δηλαδή είναι η Κεφαλονιά. Ναι βρε θηρία δεν το ξέρατε; Εμείς είμαστε οι μοναδικοί σε αυτό. Μπράβο μας. Ξεχωρίσαμε πάλι. Ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί με μία φωνή: ΖΗΤΩ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ! Η Κεφαλονιά των μεγαλόστομων πολιτικών και όχι μόνο, που δημοσίως αυτοβαυκαλίζονται περί της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ (χαχα!) και για διάφορες άλλες μουσικές τρίχες κατσαρές, είναι αυτή η περιοχή της Ελλάδος που δεν έχει μερυμνήσει για το ελάχιστο της μουσικής εκπαίδευσης. Τι; Ένα μουσικό σχολείο.
Το συμπέρασμα είναι πολύ πιο τραγικό αν διανοηθούμε ότι όχι απλά η Κεφαλονιά δεν έχει μουσικό σχολείο, αλλά ότι ποτέ κανένας από τους πολιτικούς του παρελθόντος δεν θεώρησε ότι πρέπει να το διεκδικήσει. Κατά τα άλλα, σε κάθε συναυλία που πραγματοποιείται στο νησί πρόεδροι, παραπρόεδροι, αντιπρόεδροι, καθηγητές, εισηγητές, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δεν αμελούν να αναφέρουν στον χαιρετισμό τους προς το κοινό τις πολύ ανυψωτικές για τον Κεφαλονιτισμό μας εκφράσεις: ” Ή Κεφαλονιά μας με την σπουδαία μουσική παράδοση…” και διάφορες αλλες μπουρδολογίες.
Βιβλιοθήκη ναι ωραία… Θέατρο, ναι, ωραίο… Πινακοθήκη ναι, ωραίο… μουσείο ναι ωραίο… Μουσικό σχολείο; Ωδείο; όχι ε; Να μπει λίγο φρέσκο αίμα στα σύνολα στις μπάντες στις χορωδίες να γεμίσουν με νιάτα με όρεξη και γνώσεις και να μη μειώνεται η χρόνο με το χρόνο. ‘Οχι ε;… δεύτερης σημασίας ε; Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες μάλλον, εντάξει, αποδεκτό, ας σταματήσουμε όμως τότε όλο το παραμύθι περί της Κεφαλονιάς που δήθεν παράγει μουσικό πολιτισμό και έχει μεγάλη παράδοση, μεγαλύτερη από τους και καλά “βλάχους”, επειδή εμείς είμαστε χαχαχααχχαχα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ, ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. Ας καθήσουμε να απολαμβάνουμε τη μιζέρια μας και να την μετονομάζουμε σε κάτι μεγαλειώδες για να ησυχάζουμε ότι κάτι μεγάλο και φοβερά σημαντικό παράγουμε και ότι δήθεν συνεχίζουμε εμείς τη μεγάλη μουσική ιστορία. ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΑΤΑΚΙΑ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ! ΕΤΣΙ;
ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ των οποίων οι πολιτικοί άρχοντες θεώρησαν χρήσιμο και αυτονόητο να ζητήσουν τη λειτουργία μουσικού σχολείου στην περιοχή τους. Ιδού τι κατάφεραν οι άλλοι, ας τα διαβάσουμε εμείς οι Κεφαλονίτες με τη “ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ”. Εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν με θαυμαστά αποτελέσματα για τον μουσικό πολιτισμό της περιοχής τους , τα Μουσικά Σχολεία:
1. Αγρινίου
2. Αθηνών
3. Αλεξανδρούπολης
4. Αλίμου
5. Αμυνταίου
6. Άμφισσας
7. Αργολίδας
8. Άρτας
9. Βαρθολομιού
10. Βέροιας
11. Βόλου
12. Γιαννιτσών
13. Δράμας
14. Ζακύνθου
15. Ηρακλείου
16. Θερίσου-Χανίων
17. Θεσσαλονίκης
18. Ιλίου
19. Ιωαννίνων
20. Καβάλας
21. Καλαμάτας
22. Καρδίτσας
23. Κατερίνης
24. Κέρκυρας
25. Κομοτηνής
26. Κορίνθου
27. Λαμίας
28. Λάρισας
29. Λευκάδας
30. Μυτιλήνης
31. Ξάνθης
32. Παλλήνης
33. Πάτρας
34. Πειραιά
35. Πρέβεζας
36. Πτολεμαΐδας
37. Ρεθύμνου
38. Ρόδου
39. Σερρών
40. Σιάτιστας
41. Σπάρτης
42. Τρικάλων
43. Τρίπολης
44. Χαλκίδας
45. Χίου
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ:
1. Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης που καλύπτει τις περιοχές
Α. Ανατολικής Αττικής:
Γέρακας, Παλλήνη, Λαύριο, Καλύβια, Κερατέα, Κρωπία, Μαρκόπουλο, Παιανία, Γλυκά Νερά, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας, Σπάτα, Διόνυσος, Δροσιά, Κάλαμος, Αυλώνα, Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Άνοιξη, Καπανδρίτι, Σκάλα Ωρωπού, Ροδόπολη, Ανάβυσσος, Βάρη.
Β. Β΄ Αθήνας, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Φιλοθέη, Μελίσσια, Βριλήσσια, Κηφισιά, Μαρούσι, Πεύκη, Ερυθραία, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργός.

2. Μουσικό Σχολείο Αθήνας που καλύπτει τις περιοχές:
Κυψέλη, Μεταξουργείο, Σεπόλια, Ταύρος, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Εξάρχεια, Πατήσια κτλ πλην αυτών των περιοχών α) του 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας που περικλείονται από τους δρόμους : Λ. Κηφισού, Τρείς Γέφυρες, Στρ. Καλάρη (ζυγοί αριθμοί), Λ. Ιωνίας (μονοί αριθμοί), Καυταντζόγλου (ζυγοί αριθμοί), Γαλατσίου (μονοί αριθμοί) και έως τα όρια του 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας με το Δήμο Γαλατσίου και το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας (Ωρωπού, Σινοπούλου κτλ.). και β) του 2ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας που περικλείονται από τις οδούς/Λεωφόρους: Κοκκινοπούλου (από Λεωφ. Κατεχάκη), Ούλωφ Πάλμε, Υμηττού (μονοί αριθμοί), στη συμβολή της με τη Φορμίωνος, Ηλία Ηλιού (μονοί αριθμοί), Αμβροσίου Φραντζή (ζυγοί αριθμοί) και Καλλιρόης (μονοί αριθμοί), μέχρι και τη συμβολή της με τη Λεωφ. Συγγρού. Αιγάλεω, Χαϊδάρι περιοχή που συνορεύει με το Αιγάλεω έως τη Λεωφόρο Αθηνών (ρεύμα εισόδου προς Αθήνα) , Αγ. Βαρβάρα.

3. Μουσικό Σχολείο Ιλίου καλύπτει τις περιοχές:
Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Γαλάτσι, Πατήσια από τις περιοχές του 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας που περικλείονται από τους δρόμους : Λ. Κηφισού, Τρείς Γέφυρες, Στρ. Καλάρη (ζυγοί αριθμοί), Λ.Ιωνίας (μονοί αριθμοί), Καυταντζόγλου (ζυγοί αριθμοί), Γαλατσίου (μονοί αριθμοί) και έως τα όρια του 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας με το Δήμο Γαλατσίου και το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας. Ν. Ιωνία, Αλσούπολη, Ν. Ηράκλειο, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση. Χαϊδάρι (εκτός της περιοχής που συνορεύει με το Αιγάλεω έως τη Λεωφόρο Αθηνών πλευρά ρεύματος εισόδου προς Αθήνα) Περιστέρι, Αγ. Ανάργυροι, Καματερό, Ν. Λιόσια, Πετρούπολη. Θρακομακεδόνες, Αχαρνές.Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Βίλια, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Ν. Πέραμος, Φυλή.

4. Μουσικό Σχολείο Αλίμου που καλύπτει τις περιοχές:
Δάφνη, Υμηττός, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Βύρωνας, Καρέας, Ζωγράφου-Ιλίσια και τις περιοχές του 2ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας που περικλείονται από τις οδούς/Λεωφόρους: Κοκκινοπούλου (από Λεωφ. Κατεχάκη), Ούλωφ Πάλμε, Υμηττού (μονοί αριθμοί), στη συμβολή της με τη Φορμίωνος, Ηλία Ηλιού (μονοί αριθμοί), Αμβροσίου Φραντζή (ζυγοί αριθμοί) και Καλλιρόης (μονοί αριθμοί), μέχρι και τη συμβολή της με τη Λεωφ. Συγγρού. Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Ελληνικό- Αργυρούπολη, Άλιμος, Π. Φάληρο, Αγ. Δημήτριος. Βούλα, Βουλιαγμένη.

5. Μουσικό Σχολείο Πειραιά που καλύπτει όλες τις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΕΜΕΙΣ;

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Related Posts