Συνεχίζεται η δίκη για την Κάρτα Υγείας, στις 27 Απριλίου απολογείται ο Μαζαράκης

Με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πρώην γραμματέα και διευθυντικού στελέχους της ΕΠΟ Χρήστου Υφαντή, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η πρώτη φάση της δίκης για την Κάρτα Υγείας ποδοσφαιριστή, της γνωστής υπόθεσης που «γκρέμισε» το προηγούμενο καθεστώς στην ομοσπονδία, για να αναλάβει η τωρινή… εξυγίανση.
Μία καθαρά ιδιωτική διαφορά ανάμεσα σε μία εταιρεία κι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως η ΕΠΟ, χωρίς την παραμικρή οικονομική εμπλοκή της πολιτείας, η οποία ωστόσο κατηγορεί τους εμπλεκόμενους με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας. Όπως αναμενόταν, βέβαια, η διαδικασία εξελίσσεται σε δικαστική… παρωδία, κάτι που αποδείχτηκε και σήμερα με την κατάθεση του Χρήστου Υφαντή, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομερή τρόπο τα όσα συνέβησαν από το 1999 μέχρι και το 2013, οπότε και καταγγέλθηκε τελικά η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία από πλευράς ΕΠΟ λόγω μή υλοποίησης του έργου. Ο Υφαντής εξήγησε στους δικαστές, αλλά και στον ιδιαίτερα αυστηρό εισαγγελέα, ότι επρόκειτο για ένα άκρως πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τα διεθνή δεδομένα, που εάν τελικά υλοποιούνταν, θα έμενε στην ιστορία ως το σημαντικότερο έργο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ακόμα και τώρα μπορεί να επανακκινήσει η διαδικασία λειτουργίας του από πλευράς υφυπουργείου αθλητισμού, εφόσον ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που έμπαιναν στο δρόμο της υλοποποίησης.

Οι δύο μεγάλες αποκαλύψεις του Υφαντή
Ο Υφαντής κατέθετε περίπου για τέσσερις ώρες και μεταξύ άλλων έκανε δύο μεγάλες αποκαλύψεις. Η πρώτη είχε να κάνει με τον λόγο ματαίωσης της συνέντευξης τύπου που είχε προγραμματιστεί για την παρουσίαση του πρότζεκτ της Κάρτας Υγείας ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Μας πήρε τηλέφωνο ο κ. Αβραμόπουλος την προηγούμενη μέρα της συνέντευξης και μας είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο τότε υφυπουργός αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός και ότι του είπε να ακυρώσει την παρουσίαση, κατόπιν και της σχετικής έγκρισης από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή», επειδή βρίσκονταν σε κόντρα με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, Βασίλη Γκαγκάτση. Όσο για τους λόγους που του ζήτησε να μην προχωρήσει, σύμφωνα με τον Υφαντή, ο Αβραμόπουλος είπε ότι ο Ορφανός ήθελε να το κάνει συνολικά για όλες τις ομοσπονδίες και όχι αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το έκανε ουσιαστικά επειδή ο Γκαγκάτσης προερχόταν από την εκλογή του περιφέρεια (Θεσσαλονίκη) και ο Ορφανός ήθελε να του… κόψει την φόρα που είχε πάρει ο «αυτοκράτορας» μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική.
Η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη του Υφαντή είχε να κάνει με τις… απουσίες των μελών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία συνυπόγραψαν την Κάρτα Υγείας, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο. Οι αποκαλύψεις έγιναν κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν από το εδώλιο των κατηγορουμένων για αναφορά των ονομάτων, που όπως υποστήριξε ο Υφαντής «μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση βλέποντας μόνο τον κύριο Καλογιάννη στους κατηγορούμενους από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά όχι τους υπόλοιπους», για να προσθέσει ότι «δεν θέλω να πω ονόματα γιατί είναι πολύ…. βαριά». Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους των κατηγορουμένων, ιδίως του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη που του έκανε και το σχετικό ερώτημα, αλλά και από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου, ο Υφαντής είπε τα ονόματα… «Ο κύριος Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο κύριος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο κύριος Πέτρος Κόκκαλης, ο κύριος Κώστας Πηλαδάκης…», για να ακουστεί από πίσω του «Θεοδωρίδης» και να επιβεβαιώσει ο Υφαντής «ναι φυσικά και ο κύριος Θεόδωρος Θεοδωρίδης», οι οποίοι εγκωμίαζαν την Κάρτα Υγείας και «συνυπέγραψαν» την υλοποίησή της, είτε την αρχική, είτε τις ανανεώσεις, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, συμμετέχοντας στις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΠΟ για λογαριασμό της Superleague.
«Από την στιγμή, όμως, που δεν ευθύνεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν και επαινούσαν όλοι τους, απορώ γιατί να βρίσκεται εδώ ο κύριος Καλογιάννης», ως τότε πρόεδρος της Football League, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφαντής. Ο εισαγγελέας της έδρας επέμεινε πολύ στους λόγους που η ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο για την υγεία των ποδοσφαιριστών λέγοντας μάλιστα με ειρωνικό τρόπο ότι «εδώ αυτά δεν τα έχουν ούτε στο εξωτερικό, δεν παίζουμε μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα ποδόσφαιρο», με τον Υφαντή να του απαντάει πως γι’ αυτο η τότε διοίκηση της ΕΠΟ έλαβε συγχαρητήρια επισήμως ακόμα και από την UEFA. «Ποιος ήταν τότε πρόεδρος στην UEFA;», ρώτησε επιτακτικά τον Υφαντή ο εισαγγελέας για να ακούσει τον μάρτυρα να λέει «ο Πλατινί» και να πει «ποιος, αυτός που;», εννοώντας την τιμωρία τριών ετών που του επιβλήθηκε για την… καθυστερημένη του αμοιβή από τον Μπλάτερ. Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση στην αίθουσα με τον δικηγόρο αρκετών εκ των κατηγορουμένων κ. Μάχα να ενίσταται έντονα λέγοντας «ε, δεν ήρθαμε εδώ να δικάσουμε τον Πλατινί;» και κατόπιν των διαμαρτυριών και από τους υπολοίπους, ο εισαγγελέας ανακάλεσε τον υπαινιγμό για τον πρώην πρόεδρο της UEFA.

Η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαζαράκη στην υπόθεση
Υπενθυμίζουμε ότι η λίστα με τους κατηγορουμένους περιλαμβάνει τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση (σημερινός διευθυντής της Superleague), Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Σαρρή και Γιώργο Γκιρτζίκη και τα πρώην μέλη των διοικήσεων της ΕΠΟ Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντώρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο (είχε ψηφίσει μάλιστα λευκό, όπως φαίνεται στο πρακτικό), Σωκράτη Παπαδόπουλο (που όπως θα δείτε και στο πρακτικό είπε «όχι»), Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα, Βασίλη Μάντζιο, Βαγγέλη Τοπολιάτη, Γιώργο Καραμελίδη, Βαγγέλη Μαζαράκη, Σπύρο Καλογιάννη, Γιάννη Οικονομίδη και Νίκο Προύντζο. Μετά την κατάθεση Υφαντή, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 26-27 Απριλίου με τις απολογίες των κατηγορουμένων…

Related Posts