Το «έγκλημα» στην παραλία της Άσσου και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί άμεσα

Ένα πολύ σοβαρό θέμα έφερε χθες στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ερύσσου, Στάθης Τσελέντης, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής.
Τα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια μετά το γκρέμισμα από μηχανήματα του Δήμου Κεφαλονιάς κατόπιν απαίτησης της Κτηματικής Υπηρεσίας του πεζουλιού που είχε φτιαχτεί μεταξύ της παραλίας και της πλατείας, το οποίο λειτουργούσε ως κυματοθραύστης, έτσι ώστε το νερό της θάλασσας να μην φτάνει μέχρι τον δρόμο. Ο κ. Τσελέντης εξέφρασε τον προβληματισμό των επαγγελματιών της Άσσου, αφού φέτος δεν θα καταφέρουν να βάλουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά από τα καταστήματά τους, αφού πλέον ο χώρος που τα τοποθετούσαν μέχρι πέρσι έχει γίνει… θάλασσα. Ζήτησε την συνδρομή του Επιμελητηρίου και την πίεση που αυτό μπορεί να ασκήσει σε Δήμο και Κτηματική Υπηρεσία έτσι ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει γίνει για να δουλέψουν οι καταστηματάρχες και πάνω από όλα να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθούν στη θάλασσα.
Πολλές και πικρές αλήθειες είπε στην δική του τοποθέτηση ο επί πολλά χρόνια Αντιδήμαρχος της περιοχής, Πολυχρόνης Δενδρινός. «Την δεκαετία του 1990 και του 2000 όταν γινόταν παρεμβάσεις τέτοιου τύπου από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή Ερύσσου, το 95% των κατοίκων χειροκροτούσε και το 5% δεν μιλούσε. Τα περισσότερα έργα που έγιναν στην Άσσο από τους προηγούμενους Δημάρχους (Κοντογούρης, Κουταλά) ήταν για το καλό των κατοίκων και των επαγγελματιών, όμως τα έργα αυτά που έγιναν, τα περισσότερα από αυτά, δεν είχαν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Το 2013 η Βουλή ψήφισε νόμο που έδινε την δυνατότητα στους Δήμους να δηλώσουν και να νομιμοποιήσουν αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά τότε ο Δήμαρχός μας, Αλέξανδρος Παρίσης είτε είχε πλήρη άγνοια για τον συγκεκριμένο νόμο είτε δεν τον ενημέρωσαν οι σύμβουλοί του για την ύπαρξη αυτού του νόμου. Τον τελευταίο καιρό είχαμε βαριές καταγγελίες από το 5% του κόσμου που τότε δεν μιλούσε και έτσι η Κτηματική Υπηρεσία μέσω του Δήμου ξήλωσε ότι ήταν παράνομο. Η Άσσος μοιάζει βομβαρδισμένη και φέτος αποκλείεται να δουλέψουν οι επαγγελματίες».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ερύσσου, Στάθης Τσελέντης, ζήτησε από το Επιμελητήριο να προστατέψει τα δικαιώματα των μελών του στην Άσσο και ο πρόεδρός του, Σταύρος Σπαθής, ζήτησε από το Δ.Σ. τη σύνταξη και την ψήφιση επιστολής προς τον Δήμο Κεφαλονιάς, με την οποία θα ζητάει την άμεση αποκατάσταση της παραλίας σύμφωνα με την νομοθεσία πλέον το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτός και πάλι η αντιπολίτευση Γασπαρινάτου ψέλλιζε διάφορα αναγκάζοντας τον κ. Σπαθή να αποκαλέσει παπαγαλάκι του Δήμου τον επικεφαλής της, Σπύρο Γασπαρινάτο. Τελικά συμφωνήθηκε και ψηφίστηκε να σταλεί αυτή η επιστολή στον Δήμο Κεφαλονιάς. Τέλος, αρνητική ήταν για ακόμη μια φορά η αντιπολίτευση αναφορικά με αίτημα της διοίκησης του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής, Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (όπως έχουν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας), προκειμένου αυτή να… τρέξει προγράμματα πιο ευέλικτα και με λιγότερη γραφειοκρατία.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3 4

Related Posts