Ο φοροφυγάς και η Ελλάς…

«Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ήταν ένα σύνθημα που ειπώθηκε από το Γιώργο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της χούντας. Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου το είχε παραφράσει σε «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρομένων».
Ας μου επιτραπεί να παραφράσω και εγώ λιγάκι το σύνθημα του Παπαδόπουλου: «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Συστηματικώς Φοροφυγάδων». Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν τελειωμό. Όλοι θέλουν να παίρνουν από το κράτος και να μην πληρώνουν πεντάρα σε φόρους. Βέβαια μέρος της ευθύνης έχει το κράτος που πάνω στην ανικανότητά του να εξυγιάνει και να κάνει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα, επιβάλλει φόρους που δύσκολα μπορεί να πληρώσει ο μέσος φορολογούμενος. Ένας ακόμα παράγοντας που έχει οδηγήσει σε αυτή την τραγική κατάσταση είναι και η έλλειψη τιμιότητας από τους πολιτικούς που οδηγεί το λαό στο σκεπτικό «κλέβετε εσείς, θα κλέψουμε και εμείς». Ποιος την πληρώνει; Η Ελλάδα βέβαια που για πολλά χρόνια είναι βυθισμένη στα σκοτάδια της οικονομικής στασιμότητας. Ο λαός δεν εμπιστεύεται το κράτος και με το δίκιο του και το κράτος τον τιμωρεί με νέους φόρους που δημιουργούν νέα εμπόδια στην ανάπτυξη. Φαύλος κύκλος.
Τον τελευταίο καιρό έγιναν νέες ανακοινώσεις για φοροφυγάδες που απέκρυψαν εκατομμύρια ευρώ από τα εισοδήματά τους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει κάθε τόσο στοιχεία με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σταχυολογώ μερικές για να «απολαύσετε» το χάλι ορισμένων που η αδηφαγία τους οδηγεί σε απόκρυψη εισοδημάτων τα οποία είναι δύσκολα να κρυφτούν! Στον τομέα της υγείας γίνεται το έλα να δεις!

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γιατρός στην Αθήνα, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1.810.360,51 ευρώ.
Γιατρός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3.876.048 ευρώ. Χωρίς γιατρειά η απληστία του γιατρού!
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος των βορείων προαστίων της ελληνικής πρωτεύουσας απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης, συνολικού ύψους 298.510,29 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, υπέπεσε σε παραβάσεις μη έκδοσης, ανακριβούς έκδοσης και μη καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία του φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1.751.032,66 ευρώ ενώ απέκρυψε εισόδημα ύψους 1.734.844,99 ευρώ. Εδώ μιλάμε για φοροφυγάδα «διαμάντι».
Αρχιτέκτονας – μέλος νομικού προσώπου στην Αθήνα – υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας ποσό ύψους 827.128,80 ευρώ.
Κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην Αττική προσαύξησε την περιουσία του από εμφανή ή μη προσδιορισμένη πηγή κατά ποσό 921.633,68 ευρώ.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην περιοχή της Αθήνας, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 ευρώ.
Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.537.604 ευρώ, από μη προσδιορισμένη πηγή. Ένας ακόμα «φωστήρας» της… δικαιοσύνης!
Επιτηδευματίας που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες παροχής συμβούλων στρατηγικής διαχείρισης, δεν δήλωσε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.619.258,06 ευρώ. Αυτός και αν δεν ξέρει να δίνει… συμβουλές!
Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 2.219.024 ευρώ ενώ ένας άλλος απέκρυψε ποσό ύψους 1.022.120 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλουτίζουν παράνομα (φακελάκια για το «γρηγορόσημο» κτλ…) δεν είναι λίγοι. Δύο δείγματα:
Δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) στην ανατολική Αττική απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 307.980,19 ευρώ.
Δημόσιος υπάλληλος στα βόρεια προάστια της Αθήνας απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 305.724,86 ευρώ.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ένα από τα πιο εξωφρενικά παραδείγματα φοροδιαφυγής είναι αυτό του… ανεπάγγελτου που ζει στην περιοχή των νοτίων προαστίων της ελληνικής πρωτεύουσας και ο οποίος απέκρυψε εισόδημα από άγνωστη πηγή ύψους 803.579,85 ευρώ.
Συνταξιούχος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως που ανέρχονται σε 2.111.557 ευρώ. Ήθελα να ήξερα τι σύνταξη παίρνει αυτός ο κύριος.
Φυσικό πρόσωπο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προσαύξησε την περιουσία του με εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης με ποσό 2.413.068 ευρώ.
Φυσικό πρόσωπο κάτοικος των νοτίων προαστίων της Αθήνας, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, καθώς και από ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνολικού ποσού 7.799.279,08 ευρώ. Αυτός παίρνει το χρυσό μετάλλιο φοροδιαφυγής!

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο χώρο των επιχειρήσεων γίνεται χορός εικονικών εξόδων και απόκρυψης εσόδων. Οι κατάλογοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν μεν αρχή αλλά όχι τέλος!
Τέλος, όμως, θα έχει η Ελλάδα αν δεν επέλθει σύντομα η εξυγίανση του δημόσιου βίου, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η πάταξη της γραφειοκρατίας.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts