Αφιερωματική τιμητική εκδήλωση στον μουσικό Νίκο Δόριζα από το Τμήμα Τ.Η.Μ.Ο.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διασώσει και να αναδείξει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Απριλίου, αφιερωματική και τιμητική εκδήλωση στον παλαίμαχο λαϊκό μουσικό Νίκο Δόριζα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Αντίοχος Ευαγγελάτος του θεάτρου μας. Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή, επιλέχτηκε όμως λόγω της εύκολης πρόσβασης της από τον τιμώμενο, εκείνος για τους δικούς του λόγους, που είναι καθόλα σεβαστοί, δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Τον αντικατέστησε επάξια η αγαπημένη του σύζυγος κα. Αγγελική, η οποία καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν εμφανώς συγκινημένη και υπερήφανη για τον σύζυγό της που διέγραψε μια σημαντική πορεία στην ιστορία της λαϊκής μουσικής του τόπου μας. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Τμήματος που σχετίζονται με την διάσωση και ανάδειξη της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κεφαλονιάς, ενώ προβλήθηκε και ένα σύντομο σχετικό βίντεο. Στη συνέχεια ο κ. Γεράσιμος Γαλανός σκιαγράφησε τον λαϊκό μουσικό Νίκο Δόριζα, υπογραμμίζοντας το πολύπλευρο ταλέντο του. Ακολούθησε η προβολή αφιερωματικού βίντεο στον καλλιτέχνη, παραγωγής του Τμήματος, στο οποίο μίλησαν, εκτός από τον ίδιο, φίλοι και συνεργάτες του στις αλλοτινές όμορφες εποχές, όπως ο Μάκης Βουτσινάς, ο Βαγγέλης Διακάτος και ο Παναγής Σκλάβος. Με θερμά λόγια εκφράστηκε ζωντανά και ο αλλοτινός του συνεργάτης Γιώργος Παυλάτος.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην οποία αναγράφεται: Την πλακέτα – δημιούργημα του Παναγή Σκλάβου – την επέδωσε στην κα. Δόριζα, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Ν. Μπούκας. Επίσης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεσσάδας κα. Διονυσία Δόριζα – Μώρου, προσέφερε μια όμορφη ανθοδέσμη ως ένδειξη ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά του Ν. Δόριζα στη μουσική παράδοση του τόπου. Είναι αλήθεια ότι δημιουργήθηκε μια έντονα συγκινητική ατμόσφαιρα μιας και οι παλαιότεροι θυμήθηκαν τον γνήσιο αυτοδίδακτο κεφαλλονίτη καλλιτέχνη που τους χάρισε αξέχαστες και ανεπανάληπτες μουσικοχορευτικές στιγμές. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης διανθίστηκε με ένα απόσταγμα χορών της αστικής λόγιας μουσικής έκφρασης όπως: βαλς, ταγκό, φοξ, πόλκα και μαζούρκα. Δημιουργίες Κεφαλλήνων συνθετών όπως του Σπυρίδωνα Ζερβού, Χαρίλαου Χωραφά, Γεράσιμου Βοθρωντού και Γεράσιμου Κοσμετάτου. Τα μουσικά κείμενα των χορών αυτών, περιέχονται στα πονήματα του Γεράσιμου Γαλανού και Λαμπρογιάννη Πεφάνη Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα, και Χαρίλαος Γερασίμου Χωραφάς ο εμνευσμένος τραγουδοποιός. Πρόκειται για μια αναβίωση των χορών αυτών – με τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη στο βιολί και τον Παναγή Σκλάβο στην κιθάρα – που συμπεριλαμβάνονταν στο χορευτικό ρεπερτόριο της αστικής κοινωνίας του νησιού σε μια αλλοτινή εποχή. Τους χορούς αυτούς τους χόρεψαν με μπρίο κατά ζεύγη μέλη του Λυκείου Ελληνίδων: Χουρμούζης Σπύρος – Βικάτου Μαρία, Φιοράτος Γιάννης – Κοσμάτου Χρύσα, Φιλιππάτος Γιάννης – Κουνάδη Ελένη, Ξανθάκης Μιχάλης – Καλαφάτη Φιλανδία. Χαρακτηριστική αντρική φιγούρα ο Σπύρος Χουρμούζης, ο αιώνιος και δημιουργικός «έφηβος», που χόρεψε για να τιμήσει τον Ν. Δόριζα, όπως ο ίδιος δήλωσε. Μπράβο του! Πολλά μπράβο και σε όλους τους χορευτές αλλά και στην Πρόεδρο του Λυκείου κ. Ευρώπη Μοσχονά για την άψογη συνεργασία. Η εκδήλωση έκλεισε με τους χορούς Ροζαμούντα και Μπάλο ειδικά αφιερωμένους στον Νίκο.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζει η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τ.Η.Μ.Ο., στο πολυπληθές και θερμό μουσικόφιλο κοινό που παρακολούθησε και όρθιο ακόμη, την αφιερωματική και τιμητική αυτή εκδήλωση. Επίσης, ευχαριστεί τους άξιους συνεχιστές του Νίκου Δόριζα που με την παρουσία τους τίμησαν τον συνεργάτη και δάσκαλό τους. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στηρίζει με την παρουσία του όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα, προσφέροντας έτσι τόνωση στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής του κοινότητα.

Μπούκας Νικόλαος
Επ. Καθηγητής του Τμήματος Τ.Η.Μ.Ο.

2 3 4 5

Related Posts