Πολλαπλής σημασίας η συμμετοχή της ΠΙΝ στις εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Φωκά

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά, στις 24 και 25 Απριλίου, στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου Ιωάννη -Απόστολου Φωκά – Βαλεριάνου, γνωστού με το Ισπανόφωνο όνομα Juan De Fuca, στο Μουσείο της πόλης (Museum of Vancouver Vanier Park).
Την Π.Ι.Ν εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής. Η διοργάνωση έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής και το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Simon Fraser University. Σχετικές λεπτομέρειες στον παρακάτω κόμβο, από την Ελληνική έκδοση της εφημερίδας “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ” της 29/04/2018.
https://www.ekirikas.com/μόνιμο-έκθεμα-στο-μουσείο-του-βανκούβ/ Εκ παραλλήλου έγινε εποικοδομητική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, μεταξύ μελών της Επιστημονικής Κοινότητας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ανδρέα Γερολυμάτο, της Π.Ι.Ν και στελεχών της Ομογένειας της Αμερικής και του Καναδά, τόσο για τη θεσμοθέτηση κινήτρων – υποτροφιών, αλλά και το σχεδιασμό “εμπειριών στο Ιόνιο”, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο με προπτυχιακούς φοιτητές, όσο και με σπουδαστές μεγάλης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκσκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Πόρου Κεφαλονιάς, συνεχίζονται από τους παραπάνω σπουδαστές. Ο κ Σπύρος Γαλιατσάτος τόνισε την αμέριστη στήριξη της Π.Ι.Ν στις προσπάθειες αυτές, όσο και η Ομογένεια. Επίσης έγινε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της Ομογένειας και του κ. Γαλιατσάτου, για την μεγιστοποίηση της επιτυχίας του προσεχούς Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, που θα πραγματοποιηθεί από 07 – 09/09/2018. Στις 25/04 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα στενά του Juan De Fuca και στο Νησί του Βανκούβερ, όπου υπάρχει βουνό που ονομάζεται “Valerianos” προς τιμή του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου. Παρατίθεται ο χαιρετισμός του κ. Σπύρου Γαλιατσάτου κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Juan De Fuca (24/04/2018).

Αγαπητοί ………..
Κατά πρώτον σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος δεν είναι εδώ μαζί σας για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως του.
Από τα αγγλικά ταξιδιωτικά βιβλία του Πούρσας το 1625 και τον «Αστρολάβο» του Κόντογλου το 1935 έως την αφιερωμένη στον Ιωάννη Φωκά – Χουάν ντε Φούκα μυθιστορηματική βιογραφία της «δικής» μας Ευριδίκης Λειβαδά – Ντούκα το 2007, ο βίος και η πολιτεία του τολμηρού ταξιδευτή και δεινού εξερευνητή Ιωάννη Φωκά συνεχίζει να γοητεύει, να προκαλεί, να διεγείρει την περιέργεια.
Πως ένας άνθρωπος ξεκινώντας από ένα μικρό χωριό της Κεφαλονιάς κατάφερε, στα βήματα του μυθικού συμπατριώτη μας Οδυσσέα, να παλέψει με το άγνωστο, να έρθει αντιμέτωπος με στόχους εφικτούς κι ανέφικτους, να γίνει μέρος μιας περιπέτειας με συγκινήσεις, απρόβλεπτα και ανοικτούς ορίζοντες; Πως η ανθρώπινη φύση μπορεί να νικήσει αντιξοότητες, πάθη, αναποδιές και φουρτούνες;
Ο Ιωάννης Φωκάς της Κεφαλονιάς, ο Χουάν ντε Φούκα της ανθρωπότητας, ο σύγχρονος Οδυσσέας, ο σπουδαίος θαλασσοπόρος, καπετάνιος κι εξερευνητής, άνθρωπος των ανοικτών οριζόντων, της τόλμης και της συνεχούς προσπάθειας διέπρεψε στο εξωτερικό κάνοντας την πατρίδα του περήφανη.
Σήμερα παίρνει τη θέση που του αρμόζει, στο λιμάνι της Κεφαλονιάς να ατενίζει τη θάλασσα που ονειρεύτηκε, που υπηρέτησε, που εξερεύνησε. Ο Οδυσσέας συναντά στον Χουαν ντε Φούκα στο λιμάνι της Κεφαλονιάς και μαζί με γενιές καπεταναίων που πρόκοψαν και έκαναν ξακουστό το νησί, ατενίζουν τη γαλάζια θάλασσα του Αργοστολιού και τους ανοικτούς ορίζοντες.
Η προτομή του Ιωάννη Φωκά, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, στο λιμάνι του Αργοστολίου θα θυμίζει σε όλους την ιστορία του τολμηρού θαλασσοπόρου που κατέκτησε τις θάλασσες, εξερεύνησε τα στενά του Βανκούβερ στον Καναδά και κατάφερε το αδιανόητο, με επιμονή στο στόχο και προσήλωση στο σκοπό του.
Θερμά συγχαρητήρια στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Οδυσσεύς, στην Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, στα σωματεία των αποδήμων σε Καναδά και Αμερική για τις συνεχείς προσπάθειές τους στην ανάδειξη πτυχών της ιστορίας της πατρίδας μας, ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που συνεχίζει την προσπάθεια για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.
Πιστοί λοιπόν σήμερα, στην υπόσχεση που είχαμε δώσει στην Κεφαλονιά, είμαστε εδώ στο Βανκούβερ για να ολοκληρώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στον Χουάν ντε Φούκα και μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων από 07 έως 09 Σεπτεμβρίου 2018, με τη στήριξη της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουικ, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Εκεί όλοι μαζί θα βάλουμε τις νέες βάσεις και θα δώσουμε το στίγμα μας για στενή συνεργασία, κοινές εκδηλώσεις και συνέργειες ουσιαστικές.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Related Posts