Ευτυχώς, επιστρέψαμε στην 11η Ιουλίου 2014

Την περασμένη εβδομάδα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited, προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από CCC. Όπως αναφέρθηκε, η αναβάθμιση οφείλεται στην πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης το 2017 και τα τρία συνεχόμενα χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης.
Ένας καλός λόγος πανηγυρισμού για την κυβέρνηση, μόνο που ξεχνούν (και το ξεχνούν πολλοί) ότι αυτό ακριβώς είχε ξανασυμβεί στις 11 Ιουλίου του 2014! Τότε ήταν που ο συγκεκριμένος οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Β από CCC, αναβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από αρνητικό. Και όπως είχε αναφέρει (τότε) ο διεθνής οίκος, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής δείχνει ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας πιθανότατα θα συνεχίσουν να παράσχουν στήριξη. «Η επιβράδυνση στον ρυθμό τής συρρίκνωσης της οικονομίας και οι προσδοκίες ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι από εφέτος θα βοηθήσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει το χρέος», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση του οίκου. Δηλαδή, ο καναδικός οίκος μας είχε πάει στο Β ήδη από τον Ιούλιο του 2014, ήλθαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μας έριξαν στα σκουπίδια του CCC και τώρα, μετά από τρία χρόνια, άλλα δύο μνημόνια και πέντε – έξι νέες επαχθείς συμφωνίες, ένα αιωνόβιο υπερταμείο, μας ξαναπήγαν στο Β, όπου ήμασταν ήδη όταν ανέλαβαν (λέμε τώρα) την διακυβέρνηση της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο καναδικός οίκος έριξε την Ελλάδα στα σκουπίδια του CCC τον Δεκέμβριο του 2016. Τα ίδια γίνονται και με τους άλλους οίκους. Όλοι μας πήγαν στα σκουπίδια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Ένα παράδειγμα: Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Fitch μας αναβάθμισε από Β- σε Β με θετική προοπτική. Στις 23 Μαΐου 2014, ο ίδιος οίκος μας είχε έκτοτε αναβαθμίσει σε Β με σταθερές προοπτικές και είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από “B+” σε “ΒΒ”. Και στις 21 Νοεμβρίου 2014, ο ίδιος οίκος διατήρησε την βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος την «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια» και προβλέποντας για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015. Ναι, αλλά στις 27 Μαρτίου του 2015, ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση από Β σε CCC, δηλαδή στα σκουπίδια. Και στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο ίδιος οίκος μας διατήρησε στα σκουπίδια. Χρειάστηκε να φθάσουμε στις 19 Αυγούστου του 2017 για να μας αναβαθμίσει σε Β-, το οποίο έγινε Β στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Προηγουμένως (προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή), είχαν συμβεί τα ακόλουθα:
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο οίκος Standard & Poor’s είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από B-, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είχαν αμβλυνθεί και με την σημείωση ότι αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα βγει το 2015 από επτά χρόνια ύφεσης του ΑΕΠ της. Στις 2 Αυγούστου 2014, ο οίκος Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική. Στις 20 Ιουνίου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τριών ελληνικών τραπεζών -της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank Ergasias- στη βαθμίδα Β, από Β-. Στις 23 Μαΐου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα Β με σταθερή προοπτική. Στις 12 Μαΐου 2014, ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R & I (Rating and Investment Information) ανακοίνωσε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στη βαθμίδα Β- με σταθερή προοπτική από τη βαθμίδα CC. Με λίγα λόγια, είχαμε αναβαθμιστεί, μας υποβάθμισαν και τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζουν επειδή μας αναβαθμίζουν, ακόμη και σε χαμηλότερη βαθμίδα από αυτή που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά…

Σοφία Βούλτεψη

Related Posts