Ε, αυτό ανήκει στα αδιανόητα…

Δεν υπάρχει Έλληνας, φτωχός ή πλούσιος, που θα διαφωνήσει ότι η φορολογία στη χώρα μας είναι δυσβάστακτη και συγχρόνως οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στους πολίτες είναι χαμηλότατου επιπέδου.
Και αυτό είναι σωστό. Είναι όμως επίσης σωστό ότι η πλειονότητα των διαμαρτυρομένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην εφορία, ενώ απολαμβάνει αυτές τις ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν και αυτοί που πληρώνουν τα πάντα. Tο 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηνιαίο μικτό εισόδημα 700 ευρώ και αντιστοίχως το 84% αυτών που ασχολούνται με τα γεωργοκτηνοτροφικά δηλώνουν μηνιαίο μικτό εισόδημα κάτω από 400 ευρώ! Συνεπώς εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας μπορεί να μην πληρώνουν δεκάρα τσακιστή στην εφορία, αλλά συγχρόνως έχουν την απαίτηση να απολαμβάνουν κοινωνικές υπηρεσίες επιπέδου Σουηδίας! Σίγουρα όλοι μαζί δεν τα φάγαμε, αλλά όλοι μαζί φταίμε.
Δυστυχώς τίποτε δεν λειτουργεί σωστά, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στους ανεξάρτητους οργανισμούς του δημοσίου. Πριν λίγα χρόνια η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ούτε καν αντελήφθη το πανηγύρι της κλοπής μέσω εικονικών δανείων που έδιναν οι εποπτευόμενες από αυτήν τράπεζες, και σήμερα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ούτε καν αντελήφθη πως μία εισηγμένη πολυεθνική διασύρει διεθνώς το ελληνικό χρηματιστήριο δηλώνοντας κέρδη 1.5 δις ευρώ τα τελευταία 9 χρόνια, ενώ διένειμε μέρισμα μόνο 80 εκατομμύρια ισχυριζόμενη ότι τα υπόλοιπα τα επένδυε σε νέες αγορές!
Τελικά όλα τα παράξενα συμβαίνουν στη χώρα μας. Για 21 θέσεις κλητήρων στα δικαστήρια, δηλαδή στο επάρατο δημόσιο, κατατέθηκαν 4665 αιτήσεις! Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατεβαίνουν σε απεργία γιατί δεν θέλουν να ενοχλούνται από την ησυχία τους με αξιολογήσεις οι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου. (Υπάρχουν βέβαια και δημόσιοι υπάλληλοι που αποδίδουν όσο λίγοι ιδιωτικοί υπάλληλοι).
Μόνο αν συρρικνωθεί το δημόσιο και απεγκλωβιστεί εντελώς η οικονομία από το κράτος και τη γραφειοκρατία θα απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και θα αυξηθούν οι πιθανότητες εισροής ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι όμως δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο από την παρούσα κυβέρνηση που προστατεύει μόνο το δημόσιο και αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα – ήδη τον κατώτατο μισθό τους από τα 600 ευρώ τον έστειλε στα 317 ευρώ.
Σημείωση: Ότι θα φθάναμε στο σημείο να πληρώνουμε τη ΔΕΗ μας στα ΕΛΤΑ αλλά τα ΕΛΤΑ να παρακρατούν τα χρήματά μας για να μπαλώσουν δικές τους τρύπες, με αποτέλεσμα να χάνουμε την έκπτωση του 15% για συνεπή εξόφληση και να κινδυνεύουμε να μας κόψει η ΔΕΗ και το ρεύμα, ε αυτό ανήκει στα αδιανόητα!

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts