Βγήκαν τα μαχαίρια, ήρθαν εξώδικα σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, στην πλατεία Αργοστολίου

Πολύ μεγάλη ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα: «Δημοπράτηση αδιάθετων τμημάτων επί των καθορισμένων χώρων στην πλατεία Βαλλιάνου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων».
Η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων ήταν τέτοια που ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για δέκα περίπου λεπτά, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην αίθουσα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της πλατείας βρέθηκαν στο Δ.Σ. και μίλησαν (οι περισσότεροι) κατά της δημοπράτησης τμημάτων της πλατείας που πάει να κάνει ο Δήμος. «Μου ήρθε χθες εξώδικο για κωλλυσιεργεία, όσο και να χτυπιέστε ο διαγωνισμός θα γίνει», ήταν η πρώτη φράση του Δημάρχου, που έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει στην δημοπράτηση των… ορφανών κοινόχρηστων χώρων της πλατείας. Ωστόσο, πέρα από τους επαγγελματίες, σθεναρή ήταν και η αντίσταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Δεν πρέπει να υπάρχουν κόντρες μεταξύ του Δήμου και των επαγγελματιών και παράλληλα πρέπει να υπάρχει συνοχή μεταξύ των καταστηματαρχών της πλατείας», ανέφερε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος και συνέχισε: «Η δημοπράτηση δημιουργεί πολλά θέματα και η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί σήμερα, προκειμένου να μην γίνει ζούγκλα η πλατεία το καλοκαίρι».

Η αδικία, το αλαλούμ, τα ρουσφέτια και ο ήλιος για όλους
Ακολούθησε έντονη συζήτηση μεταξύ των συμβούλων, που πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης για δέκα λεπτά. Ο επικεφαλής της Ενωμένης Τετράπολης, Βασίλης Ρουχωτάς ανέφερε με επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι προς δημοπράτηση στην πλατεία, αφού όλοι αυτοί οι χώροι είναι εκτός της οικοδομικής γραμμής που ορίζει ο νόμος και όπως ανέφερε η προβολή των δρόμων στην πλατεία πρέπει να είναι ελεύθεροι. Ο Νίκος Ανουσάκης μίλησε για αλαλούμ στην εξήγηση του νόμου και κάλεσε τους επαγγελματίες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ο Σπύρος Σαμούρης έκανε λόγο για ρουσφέτια ημετέρων που έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο να δημοπρατούνται χώροι που δεν πρέπει να δημοπρατηθούν. Ακολούθησε κομφούζιο και εκατέρωθεν ύβρεις, με αποτέλεσμα την διακοπή. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Τζωρτζάτος έκανε αναφορά στον ήλιο που βγαίνει για όλους και πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή (μικρή μεταφορά προς μια κατεύθυνση) χωρίς να γίνει δημοπρασία. Ένας εκ των καταστηματαρχών, ο Λουκάς Μεταξάς (ξενοδοχείο Αίνος) ζήτησε από το Σώμα πίστωση χρόνου δύο ημερών προκειμένου οι επαγγελματίες να τα βρουν μεταξύ τους, ωστόσο κάποιοι από αυτούς δεν το δέχθηκαν μιλώντας για μαχαίρια και για δικαστήρια.

Ο μαθητής του Λυκούδη, οι τρελοί και οι πολιτικοί εκβιαστές
Ακολούθησε δεύτερος γύρος μάχης και πανδαιμόνιο στο Δημοτικό Συμβούλιο με κύριους πρωταγωνιστές τους Νίκο Ανουσάκη και Σπύρο Σαμούρη και σε δεύτερο ρόλο τους επαγγελματίες και αρκετούς ακόμη συμβούλους. «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μαγαζιά να έχουν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία χωρίς να έχουν προηγηθεί αγωγές και δικαστήρια», τόνισε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «Γνήσιο Μαθητή» του Διονύση Λυκούδη τον Νίκο Ανουσάκη. Ο Σπύρος Σαμούρης έκανε λόγο για δυνητική δημοπράτηση (το αναφέρει ο νόμος) και όχι υποχρεωτική, ενώ επιτέθηκε σε μερίδα της Δημοτικής Αρχής μιλώντας για σπέκουλα και προβοκάτσια που δίνουν χαρτί τρελού, ενώ ο Νίκος Ανουσάκης χαρακτήρισε τον Σπύρο Σαμούρη πολιτικό εκβιαστή αναφορικά με παλαιότερη υπόθεση, όταν ήταν Αντιδήμαρχος Αργοστολίου σχετικά με μαι διαμάχη του με την επιχείρηση “Γύρος της Πλατείας”. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ τους αναγκάζοντας τον πρόεδρο να σηκωθεί από την καρέκλα του για να τους ηρεμήσει. Στο διά ταύτα και την ψηφοφορία η Δημοτική Αρχή ψήφισε την εισήγησή της, η “Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά” ζήτησε αναβολή και παράλληλα τόνισε ότι η πλατεία πρέπει να ανοίξει σε όλους τους επαγγελματίες. Η “Ενωμένη Τετράπολη” και ο Γιώργος Τζωρτζάτος ψήφισαν κατά, οι” Ριζοσπάστες Ξανά” και ο Ηλίας Παρίσης ψήφισαν λευκό ζητώντας πρώτα διαβούλεση μεταξύ Δήμου και καταστηματαρχών.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3 4 5 6 7 8

 

Related Posts