Καταγγελία κατά του προεδρείου του Εμπορο/τικού Συλλόγου

Οι εκλεγμένοι με την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ» στο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, καταγγέλλουμε στους συναδέλφους –σσες, το προεδρείο του συλλόγου μας για τους παρακάτω λόγους:
Πάγια τακτική του νέου προεδρείου, το οποίο ανήκει ολοκληρωτικά στην πλειοψηφία, είναι να μην τηρεί ούτε τις στοιχειώδης καταστατικές υποχρεώσεις του συλλόγου όπως είναι η μηνιάτικη, (τουλάχιστον), συνεδρίαση του ΔΣ. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μια σειρά από ανακοινώσεις του συλλόγου που βγαίνουν στο φως, δημοσιεύονται χωρίς να γίνεται η παραμικρή ενημέρωση στα μέλη της παράταξής μας.
Στην απαξιωτική αυτή στάση του Προεδρείου πέραν από τη μη δραστηριοποίηση του συλλόγου σε συνδικαλιστικά ζητήματα που καίνε τους συναδέλφους, ήρθε να προστεθεί και η παρατεινόμενη φημολογία για οικονομικές ατασθαλίες στο σύλλογο. Η παράταξή μας είχε ζητήσει από την αρχή του χρόνου να συγκληθεί ΔΣ με θέμα, Οικονομικός απολογισμός και οικονομικά πεπραγμένα των τελευταίων ετών χωρίς όμως να έχουμε κάποια απόκριση, εκτός της προφορικής διαβεβαίωσης του προέδρου ότι όλα είναι εντάξει, ότι δεν έχει χρέη ο σύλλογος σε τρίτους και ότι το ταμείο βρίσκεται στο μηδέν. Όλα αυτά μάλιστα χωρίς την προσκόμιση του παραμικρού οικονομικού στοιχείου.
Έκτοτε αρχίσαμε να ζητάμε πιο πιεστικά τη σύγκλιση του ΔΣ με το προαναφερόμενο θέμα, τόσο με έγγραφο αίτημά μας προς το προεδρείο του ΔΣ της 2/4/2018, όσο και με προσωπικές οχλήσεις στα μέλη του. Η αίτησή μας παραδόθηκε προσωπικά στον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον ταμία. Από την ημέρα υποβολής της μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Από στοιχεία που αντλήσαμε από το Ενιαίο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης προκύπτουν τα εξής:
Εγγράφως το Ενιαίο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς & Ιθάκης ΑΕ, τις 26-Οκτωβρίου 2016 καλεί το σύλλογο να καταβάλει το ανεξόφλητο ποσό των (5130 ευρώ), το οποίον προέρχεται από τιμολόγιο συνολικού ποσού (8130 ευρώ), έναντι του οποίου έχει καταβληθεί τις 12-4-2015 και αφορά την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων (Τεχνικού Ασφαλείας) για τα μέλη του συλλόγου.
Για το συγκεκριμένο έγγραφο δεν ενημερώθηκε ποτέ το Δ.Σ.
Για το πρόγραμμα του ΕΦΕΤ το Δεκέμβριο του 2016, η διοίκηση του συλλόγου είχε αναλάβει να εισπράξει από τους ενδιαφερόμενους ανάλογο ποσό. Σύμφωνα με έγγραφη βεβαίωση του ΕΚΕΚ, δεν πληρώθηκαν τα παράβολα, ούτε τα έξοδα και το πρόγραμμα ακυρώθηκε. Αντίστοιχα έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους που πλήρωσαν για το συγκεκριμένο σεμινάριο, ότι ακόμα περιμένουν ειδοποίηση για να το παρακολουθήσουν.
Το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 2016 (πρόκειται για επιμόρφωση; εργαζομένων). Την έκτη ημέρα έγινε έλεγχος και δεν βρέθηκε να παρακολουθεί ούτε το 50% , με αποτέλεσμα να κοπεί το πρόγραμμα. Πληρώθηκε η εισηγήτρια από το ΕΚΕΚ, δεν πληρώθηκαν οι συμμετέχοντες, το ΕΚΕΚ και ο σύλλογος.
Η ανάληψη του συγκεκριμένου προγράμματος δεν μπήκε ποτέ προς συζήτηση και ψήφιση σε καμία ολομέλεια του Δ.Σ.

Συνάδελφοι-σσες
Τα συγκεκριμένα προγράμματα που επιβάλει η ΕΕ, συνεισφέρουν στο εκμαυλισμό της συνδικαλιστικής συνείδησης με στόχο την διαιώνιση του κυβερνητικού συνδικαλισμού και άρα την αποτροπή κάθε ριζοσπαστισμού και κάθε δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων η οποία θίγει άμεσα τους αυτοαπασχολούμενους. Μετατρέπουν τους συλλόγους σε επιχειρήσεις και φορείς υλοποίησης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής σε βάρος των μικρών ΕΒΕ και των διεκδικήσεων τους πάνω στα καυτά προβλήματα που τους απασχολούν, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι κατασχέσεις, η υγεία, η παιδεία κλπ). Η θέση των εκλεγμένων της Α.Σ.ΕΒΕ που εκφράστηκε στο ΔΣ κατά την συζήτηση που έγινε για τα θέματα, Τεχνικού Ασφαλείας και ΕΦΕΤ ήταν η εξής:
Από την στιγμή που το υπουργείο κρίνει απαραίτητο να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, να τα κάνει δωρεάν. Επίσης, αφού αναλαμβάνει η πλειοψηφία του συλλόγου να τα υλοποιήσει, τότε να εισπράξει από τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μόνο τα χρήματα που χρειάζονται τα ΕΚΕΚ και όχι παραπάνω για να έχει έσοδα ο σύλλογος. Ο σύλλογος μπορεί και πρέπει να στηρίζεται οικονομικά από τα μέλη του στη βάση της καταστατικής τους υποχρέωσης και όχι από την επιβολή ενός χαρατσιού σαν και αυτό στις πλάτες των μελών του.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ΛΑΕΚ, όπως αναφέρεται πιο πάνω, δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο ΔΣ. Είναι προγράμματα που μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους μια και αφορούν εργαζόμενους. Είναι χρήμα που σκορπούν οι κυβερνήσεις σε επαγγελματικούς συλλόγους, σε επιχειρηματίες κ.α. προκειμένου οι άνεργοι να αρκεστούν στα ψίχουλα των προγραμμάτων και να μη διεκδικούν επίδομα ανεργίας και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
Με την καταγγελία στοχεύουμε να γίνει εκκαθάριση στα οικονομικά του συλλόγου, να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΔΣ και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Το ανώτερο όργανο με βάση το καταστατικό που μπορεί να αποφασίσει για τα παραπάνω είναι η γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου. Καλούμε το προεδρείο να ορίσει άμεσα ημέρα και ώρα ΔΣ με θέμα: Οικονομικός απολογισμός και οικονομικά πεπραγμένα των τελευταίων ετών, να γίνει έλεγχος από την οικονομική επιτροπή και να οριστεί ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης.
Η Α.Σ.ΕΒΕ με όλες της τις δυνάμεις θα παλέψει, ώστε ο σύλλογος να μην λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο.
Καλούμε τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου να απαιτήσουν κι αυτοί να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση και να παραβρεθούν σ’ αυτή.
Η συνδικαλιστική δράση πρέπει να στηριχθεί από τους αυτοαπασχολούμενους και να μπουν μπροστάρηδες στους νέους αγώνες απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.
Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες που με τις πρακτικές τους όχι μόνο οδηγούν το κίνημα σε ακίνδυνα μονοπάτια για τα μονοπώλια, αλλά αμαυρώνουν και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Συνάδελφοι πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας!

Οι εκλεγμένοι με την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ» στο Δ.Σ.
Τσιμάρας Νικόλαος, Γρηγορόπουλος Σταύρος

Related Posts