Συζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Μεσολογγίου-Κεφαλονιάς-Ζακύνθου παρουσία Γιώργου Λασκαράτου

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 μετά από πρόσκληση του γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου στο Μεσολόγγι.
Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκπροσώπησε ο Οικονομικός Επόπτης του, Γιώργος Λασκαράτος. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάδειξη ενός εξαιρετικά σημαντικού για την Αιτωλοακαρνανία ζητήματος που αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της με τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένως τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει την εμπορική κυρίως δραστηριότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. O Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου αναφέρει πως «έχει δώσει πολλές μάχες στο παρελθόν για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού και συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση του έργου όχι μόνο με απλή ρητορική αλλά έμπρακτα με συνεχείς προσπάθειες και συναντήσεις, όπως η συγκεκριμένη». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για σύνδεση του Μεσολογγίου με τα δύο νησιά, με τα οποία μας δένουν από το παρελθόν εμπορικές σχέσεις, καθώς θα αποτελέσει έργο πνοής για την πόλη, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο εμπόριο, κατά κύριο λόγο, καθώς και στον τουρισμό της περιοχής». Στη συνέχεια παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η διαρκής τουριστική ανάπτυξη που συντελείται στις περιοχές των Ιονίων Νήσων επιβάλλει την ανάπτυξη νέων ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Πολύ μεγάλα τα οφέλη για την Κεφαλονιά
Ο Γιώργος Λασκαράτος τόνισε ότι το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι επίσης θετικό όσον αφορά στην παραπάνω ακτοπλοϊκή σύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η σύνδεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα και για την απευθείας ζεύξη των νησιών Κεφαλονιάς και Ζακύνθου με πολύ σημαντικά οφέλη για τον ανεφοδιασμό των δύο νησιών». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο έργο θα φέρει σε άμεση επαφή τη Βόρεια με τη Δυτική Ελλάδα και θα συντελέσει σημαντικά στην εμπορική ανάπτυξη των περιοχών». Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκαν στα πολλαπλά οφέλη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, τόσο για την πόλη του Μεσολογγίου όσο και του Νομού ευρύτερα με την αυξανόμενη προσέλευση τουριστών τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από τις Βαλκανικές χώρες. Ολοκληρώνοντας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεχής επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο. Το επόμενο βήμα θα είναι η εκπόνηση της νέας μελέτης βιωσιμότητας, η οποία θα αναγνωρίζει τα καινούργια δεδομένα, ενώ υπήρξε κοινή συνεννόηση για ανανέωση των επαφών το Σεπτέμβριο, μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, όπου θα γίνει ανάλυση των δεδομένων που θα προέλθουν από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3

Related Posts