Επίδειξη, αλαζονεία και εξουσία

Κατά τον Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι απέρριψαν τον Αλκιβιάδη λόγω της «αυθάδους επίδειξης και της λαμπρότητας της ιδιωτικής του ζωής». Κι’ αυτό, διότι μια τέτοια συμπεριφορά γεννά υπόνοιες τυραννικών σχεδίων. Σε αντίθεση με τον Περικλή που ήταν «φιλόκαλος μετ’ ευτελείας».
Υποστήριζε δηλαδή ότι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα της «ηδυπαθούς λαμπρότητας», έχουν την τάση να αγκιστρώνονται στην εξουσία, προκειμένου να συνεχίζουν να ζουν πολυτελώς. Σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ο φίλος του κ. Τσίπρα Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Ποντέμος στην Ισπανία, απέκτησε πολυτελή βίλα αξίας 540.000 ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο. Ένα σαλέ 250 τ.μ., σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων και με πισίνα, παρακαλώ. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που το 2012 είχε ξεσπαθώσει κατά του τότε υπουργού Οικονομικών και σήμερα αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, επειδή είχε αποκτήσει ένα ρετιρέ 600.000 ευρώ. Είναι αυτός που στις 12 Ιανουαρίου 2015 συμβούλευε τους Έλληνες πώς… να ψηφίσουν! Έλεγε στο μήνυμά του: «Είμαι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από τους Podemos και το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό είναι αρκετά σαφές. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο επιλογές στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, δύο υποψήφιοι: Ο υποψήφιος που ονομάζεται Άγγελα Μέρκελ, και αντιπροσωπεύεται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και ο Έλληνας υποψήφιος -το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν έναν Έλληνα νέο πρωθυπουργό για τη χώρα. Νομίζω ότι στο Νότο της Ευρώπης χρειαζόμαστε πρωθυπουργούς που θα υπερασπίζονται και θα προστατεύουν την εθνική κυριαρχία»…
Και όταν ο Τσίπρας κέρδισε, λίγο μετά, στις 31 Ιανουαρίου 2015, στη συγκέντρωση των Ποντέμος στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ! Ο δε Ιγκλέσιας δεν σταμάτησε να καταγγέλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη λιτότητα, το κατεστημένο, τις «κάστες», τις ελίτ, τους προνομιούχους και τους πλούσιους. Μετά, ο Ιγκλέσιας έγραψε και βιβλίο για όλα αυτά, υπό τον τίτλο «Διεκδικώντας τη δημοκρατία». Με πρόλογο Τσίπρα, παρακαλώ! «Έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε τον κόσμο», έγραφε ο Τσίπρας. Και προφανώς άρχισαν… από τους εαυτούς τους! Και όταν ο Τσίπρας πήγε στη σύγκρουση και προκήρυξε το δημοψήφισμα, πάλι τον φίλο του τον Ιγκλέσιας είχε στο πλευρό του. Ο οποίος δήλωνε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν υποχώρησε στους μισθούς, δεν υποχώρησε στις συντάξεις και διατήρησε έναν φόρο στις μεγάλες περιουσίες»! Τώρα, δεν λέει τίποτε. Απλά αγοράζει βίλες! Και κάποιοι ξαναθυμούνται τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ένα ινστιτούτο μελετών που διηύθυναν ιδρυτικά στελέχη του Ποντέμος είχε λάβει επτά εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από το 2003 ως το 2011 για να προωθήσει την ιδεολογία της στην Ισπανία. Αλλά και τα δημοσιεύματα για χρηματοδότηση των Ποντέμος από το Ιράν.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial.com και τη συντηρητική εφημερίδα ABC, η αστυνομία ερευνά σχετικά με την αμοιβή που λάμβανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ως παρουσιαστής της εκπομπής Fort Apache, από ένα τηλεοπτικό κανάλι το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιράν, το Hispan TV. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι οι αρχές διαθέτουν πληροφορίες από την DEA —την αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών— για «μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας για τη χρηματοδότηση του Podemos». Τέλος, όλοι θυμούνται τον Ιγκλέσιας στην Αθήνα, να αγκαλιάζεται με τον Τσίπρα και να τον στηρίζει και κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015.
Venceremos!

Σοφία Βούλτεψη

 

Related Posts