Τριγμοί στην Τουρκία, καταποντίζεται η λίρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία με την οικονομία της γείτονος να παραπαίει. Προς πέντε λίρες το δολάριο σήμερα και το Bloomberg μιλά ανοιχτά για περιορισμό κεφαλαίων. Θέμα χρόνου εκτιμούν οι αναλυτές πως είναι η μεταστροφή του Ερντογάν προς την… πραγματικότητα.
Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν Γολγοθά. Μια σοβαρότατη νομισματική κρίση να αντιμετωπίσει, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, πριν τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος βλέπει την τουρκική λίρα να καταποντίζεται καθημερινά και την τουρκική οικονομία γενικότερα να οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Η τουρκική λίρα μετρά τις πληγές της μετά τις μεγαλύτερες απώλειες της δεκαετίας που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 23.05.2018. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, ώστε να περιορίσει την… ζημιά, δείχνει όχι απλά να μειώνεται. Δείχνει να εξατμίζεται! Η τουρκική λίρα «βούλιαξε» σε ποσοστό 5,2% και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Περίπου πέντε λίρες το δολάριο. Πρόκειται για νούμερο που μόλις πριν λίγους μήνες θα έμοιαζε αδιανόητο… «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», λέει ο Cristian Maggio, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής στρατηγικής στην Λονδρέζικη TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πόσο μακριά μπορεί να πάει η υπόθεση, επειδή μετατρέπεται σε νομισματική κρίση». Αναπόφευκτα οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν να «πουλάνε» επίσης και τότε είναι που θα έρθει μια «ολοκληρωτική έλλειψη αυτοπεποίθησης», συμπληρώνει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο capital control στην Τουρκία! Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστιασ προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα. Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων, αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα. Κι όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις τουρκικές εκλογές, κάτι που από μόνο του έχει την αξία του… Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση κάθε μέρα μέσα στον Μάιο, εκτός από μόλις τρεις. Αυτό σημαίνει πως οδεύει… ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα της τελευταίας δεκαετίας. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: Του δολαρίου που δυναμώνει, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της διστακτικότητας του κεντρικού τραπεζικού συστήματος να… τρίξει τα δόντια στους επενδυτές. Οι τελευταίες… αναταράξεις, προκλήθηκαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που ανέκαθεν αντιτίθετο στις αυξήσεις επιτοκίων- δήλωσε πως προτίθεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την νομισματική πολιτική εάν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου. Με τους πολιτικούς στο περιθώριο, οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του Ερντογάν αύριο, Πέμπτη 24.05.2018, στην Άγκυρα, όπου θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts