Τον Ζάεφ περιμένει ο Τσίπρας να κάνει το επόμενο βήμα

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τόνισε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και πως έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες. Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάρει καθαρή θέση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και απέδωσε τη στάση του στο γεγονός ότι επιχειρεί να βγει από το δικό του αδιέξοδο, καθώς, όπως είπε, τους τελευταίους πέντε μήνες άλλαξε τρεις ή τέσσερις φορές θέση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί όλα και μένουν οι τελικές υπογραφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων όλα όσα συμφωνούνται αποτυπώνονται και γραπτώς. Αυτό που αναμένουμε είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς τον χρόνο τον οποίο θα γίνει». Σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ.Τζανακόπουλος επισήμανε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για περισσότερους από 4 μήνες και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε και κατέληξαν με τον υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε μια τεχνική επί της αρχής συμφωνία. Από εκεί και πέρα το ζήτημα των πολιτικών αποφάσεων αφορά τους πρωθυπουργούς. Ορθώς ο κ. Κοτζιάς είπε πως σε ότι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών οι δύο έχουν καταλήξει και έχουν ολοκληρώσει το έργο το οποίο έπρεπε να κάνουν».

Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης
Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτούν πάρα πολύ και η Νέα Δημοκρατία και οποιοσδήποτε άλλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης να βρουν έναν λόγο για να μην την ψηφίσουν. «Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας, θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα και αυτό γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τεχνικούς και δεσμευτικούς όρους «, υπογράμμισε. Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πάει να «δώσει» το όνομα για να «πάρει» χρέος, απάντησε ως εξής: «Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπολιτευτική ρητορική, τη στιγμή που θα έπρεπε να τοποθετείται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και στο ζήτημα του ονοματολογικού». Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το δικό του πολιτικό αδιέξοδο λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επί περίπου πέντε μήνες τώρα έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές θέσεις. Καλούμε τη ΝΔ να τοποθετηθεί, επιτέλους, επί της αρχής στο ζήτημα και να μην προσπαθεί να βρίσκει τρόπους ώστε να διαφεύγει της πολιτικής τοποθέτησης». Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε πει από την αρχή με όλη τη δυνατή σαφήνεια ότι εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στη βάση μιας εθνικής γραμμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008, και αυτό θα ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ».

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts