Απειλή Άγκυρας για απαγωγή των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Ευθεία απειλή για επιχείρηση απαγωγής των οχτώ τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος εξαπολύει η Άγκυρα σε μια πρωτοφανή της πρόκληση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφεθούν ελεύθεροι και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί.
«Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τούς παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε». «Νομίζαμε ανδρικό το λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οχτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση», υποστήριξε ο Μποζντάγ.

Σκληρή απάντηση Νίκου Κοτζιά
Η Τουρκία, ούτε μπορεί, ούτε θα της επιτραπεί να απαγάγει κάποιον από ελληνικό έδαφος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Μποζντάγ, εκτιμώντας πως που αντανακλούν άγνοια της εξωτερικής πολιτικής και άσκησή της με το βλέμμα σε ένα εσωτερικό και προεκλογικό ακροατήριο έκανε λόγο. Τόνισε ότι μοναδική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να διασφαλίζει την λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως μερίδιο τούρκων πολιτικών φαίνεται να δυσκολεύεται να καταλάβει την σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου. Σημειώνεται ότι οι οχτώ τούρκοι θα μεταφερθούν σε ειδικά επιλεγμένο χώρο στην Αττική, οπού θα φυλάσσονται για τη δική τους ασφάλεια, ενώ ο χώρος είναι άκρως απόρρητος υπό το φόβο απαγωγής. Οι φόροι αυτοί πλέον εντείνονται, μετά τις απειλητικές δηλώσεις του Μποζντάγ. Αυτές τις τελευταίες ημέρες αποφυλακιστήκαν και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που είχαν ζητήσει άσυλο, καθώς και γι’ αυτούς παρήλθε το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Το ΣτΕ οριστικά και αμετάκλητα έχει κρίνει πως πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον ένα από τους οχτώ αξιωματικούς, απόφαση που μπορεί να επεκταθεί και στους υπόλοιπους επτά. Σημειώνεται ότι η απαγωγή έξι Τούρκων από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ στο Κόσοβο το Μάρτιο προκάλεσε σάλο στη χώρα και τη διπλωματική σύγκρουση Πρίστινας-Άγκυρας. Οι έξι Τούρκοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts