Στη Ζάκυνθο συνόδευσε σήμερα τον Σέρβο Πρέσβη ο Βίκτωρας Ρουχωτάς (vid)

Ένα χρόνο μετά το τραγικό περιστατικό της άγριας δολοφονίας του 22χρονου Αμερικανού Bakari Henderson στο Λαγανά, τη Ζάκυνθο επισκέφθηκε ο Σέρβος Πρέσβης Dušan Spasojevič προκειμένου να έχει συνάντηση τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με επιχειρηματίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης που θα αποτρέψουν ενόψει θερινής περιόδου γεγονότα όπως το περυσινό.
Ο κ. Spasojevič χαρακτηρίζοντας ως τραγική εξαίρεση τα όσα συνέβησαν πέρυσι, εξέφρασε την πεποίθησή τους πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως μέσα από τη συνεργασία όλων δεν θα κληθούμε να χειριστούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις. Εκείνο που κυριάρχησε ήταν η πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων κατά την περίοδο της θερινής περιόδου, γεγονός για το οποίο και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν μέσω της διοχέτευσης πληροφοριών στους εν δυνάμει τουρίστες. Στάθηκε στο γεγονός πως Έλληνες και Σέρβοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία που τους συνδέουν σε όλα τα επίπεδα, ενώ προανήγγειλε πως φέτος στη Ζάκυνθο περιμένουμε από 10.000-12.000 επισκέπτες από την Σερβία. Τον συνόδευε ο επίτιμος Πρόξενος από την Κεφαλονιά, Βίκτωρας Ρουκωτάς, που αποτελεί ενεργό σύνδεσμο για μια δυναμική συνεργασία με τα Ιόνια Νησιά. Επανέλαβε πως και φέτος θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας Σερβικής και Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να προλαμβάνονται επικίνδυνα περιστατικά. Κλιμάκια σερβικής αστυνομίας θα παρεμβαίνουν όπου εμφανίζονται προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται Σέρβοι, στη διάρκεια των θερινών μηνών, και δεν θα έχουν δικαιοδοσία σε Ελληνες πολίτες. Σχετικά με τη μάλλον κακή φήμη γύρω από τους νεαρούς Σέρβους τουρίστες και στις συχνές εμπλοκές τους σε επεισόδια στην περιοχή του Λαγανά, ο Πρέσβης απαντά πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μεμονωμένο που δεν χαρακτηρίζει τη γενική συμπεριφορά των Σέρβων τουριστών. Ο ίδιος ανέφερε πως στο Βελιγράδι, αλλά και σε άλλες σέρβικες πόλεις, έρχονται εκατομμύρια Αμερικανοί και Βρετανοί επισκέπτες και δεν δημιουργείται πρόβλημα.
Με κοινή αποδοχή της αναγκαιότητας περαιτέρω συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της προβολής των τοπικών προϊόντων, του εμπορίου και του πολιτισμού, ο κ. Spasojevic εξέφρασε την πρόθεση να γίνουν από κοινού δράσεις και σε συνεργασία με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο που συστάθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο, να έρθουν σε επαφή έμποροι και επαγγελματίες από την Σερβία και τα Ιόνια Νησιά, με στόχο τη σύναψη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών. Η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, και κατ΄ επέκταση το νησί μας απασχόλησε τη συζήτηση που είχαν ο Πρέσβης της Σερβίας με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φώτη Κόττη. Η συζήτηση εδραιώθηκε πάνω στο πλάνο που έχει επεξεργαστεί ο Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά διαμορφώνοντας μια πρόταση συνεργασίας του Επιμελητήριου Ζακύνθου με το Ελληνοσέρβικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στόχος της η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ζακύνθου και Επιμελητηρίου με τον ορισμό ενός εκπροσώπου του νησιού μας στο Ελληνοσέρβικο Επιμελητήριο.
Ειδικότερα ο κ. Ρουχωτάς αναφέρθηκε “στο φόρουμ που θα γίνει για τον τουρισμό τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα γίνει πρόσκληση να συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα και οπωσδήποτε το Επιμελητήριο Ζακύνθου. Αργότερα θα γίνει μεγάλη συνάντηση που θα διοργανώσει το Επιμελητήριο στο Βελιγράδι που θα καλεστούν όλοι οι φορείς από την Σερβία. Φυσικά θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος. Σαν Επιμελητήριο θα γίνει αυτή η συνάντηση ώστε να γνωρίσουν οι Σέρβοι καλύτερα τα νησιά μας. Τέλη Αυγούστου ένα χορευτικό από την Σερβία θα επισκεφτεί Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ταυτόχρονα μπορεί να υλοποιήσουμε σε συνεργασία από την Περιφέρεια σχολεία της Ζακύνθου να συνεργαστούν με αντίστοιχα σχολεία του Βελιγραδίου και της Σερβίας γενικότερα. Αλλά να μην ξεχάσουμε ότι και η Αστυνομία είναι παρούσα σε αυτή τη συνεργασία. Ήδη υπάρχει διεθνής Ένωση Αστυνομικών που η Σέρβικη Αστυνομία εισήλθε μέσω της Ελλάδας. Πέρσι στην Κεφαλονιά υπογράφηκε η συνεργασία μεταξύ Αστυνομιών Ελλάδας και Σερβίας. Ήδη έχω επεξεργαστεί πρόταση η οποία έχει κατατεθεί πριν 15 μέρες στην Διεθνή Ένωση Αστυνομικών στη Ζάκυνθο, ούτως ώστε οι αστυνομικοί να επισκεφτούν τον Οκτώβριο την Σερβία και την πόλη Σμετέρβο. Αργότερα θα επισκεφτούν Σέρβοι Αστυνομικοί την πανέμορφη Ζάκυνθο”.
ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΠΑΣΟΓΕΒΙΤΣ: “Δεν συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική γιατί στο Βελιγράδι έχουμε 200.000 επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους που δεν είναι στο σπίτι τους. Πέρσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι ήταν μια εξαίρεση το ότι έγινε πέρσι στο Λαγανά. Μετά απ’ ότι έγινε πέρσι δεν είχαμε άλλα προβλήματα. Φέτος νομίζουμε ότι όλα θα είναι εντάξει. Συνομίλησα με τους σερβικούς τουριστικούς πράκτορες και είναι πεπεισμένοι ότι φέτος δεν θα έχουμε προβλήματα”.
ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΡΟΥΚΩΤΑΣ: “Μαζί και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σερβίας μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα. Είχαμε συνάντηση με τους Σέρβους πράκτορες ώστε όλοι μαζί να προλάβουμε για να μην γίνει κανένα περιστατικό το καλοκαίρι, όλα κυλούν ήρεμα αλλά τουλάχιστον να δούμε για να μην γίνει κανένα πρόβλημα φέτος. Συζητάμε και οι δυο πλευρές την αύξηση του τουρισμού στη Ζάκυνθο η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τις προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπύρου Γαλιατσάτου και του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλο. Θα δυναμώσουμε τις σχέσεις Ζακύνθου και Σερβίας με την συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ζακύνθου”.

ΠΗΓΗ: imerazante.gr

2 3

Related Posts