Παροχές και υποσχέσεις, έρχονται εκλογές;

Ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να έλαμψε δια της απουσίας του στην πρόσφατη φιέστα στο Ζάππειο και παρότι ρωτήθηκε για το θέμα απέφυγε να πάρει θέση, εντούτοις άνοιξε το θέμα των παροχών το 2019.
Με χθεσινή του συνέντευξη τόνισε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο των ελαφρύνσεων και ο τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθεί το υπέρ – πλεόνασμα των 700 εκατ. Αν και απέφυγε επιμελώς να πει τι ακριβώς θα είναι αυτές οι ελαφρύνσεις, εντούτοις τις προσδιόρισε στο χώρο των φόρων. Η κυβέρνηση πλέον έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν και προσπαθεί να δημιουργήσει σκηνικό στην λογική «τα καλύτερα έρχονται» ή αν προτιμάται «τα χειρότερα έφυγαν». Ωστόσο, ο υπουργός άριστος γνώστης του επιπέδου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται απέφυγε να δημιουργήσει προσδοκίες ότι μπορεί να αποφευχθούν οι μειώσεις των συντάξεων όπως έκανε ο πρώην υπουργός Εργασίας και «πατέρας» του Νόμου, ο Γ. Κατρούγκαλος και μίλησε μόνο για παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στην συμφωνία, εφόσον υπερκεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα. Το ποιες αυτές θα είναι, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων, με τους δανειστές εφόσον οι εξελίξεις δεν τους προλάβουν.
Οι οριστικές αποφάσεις, σε συνεργασία με τους δανειστές θα έχουν ληφθεί μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον προσεχή Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να εφαρμόσει μόνιμες μειώσεις φόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ ανέφερε ότι εντός του Ιουλίου θα εκπονηθεί μια μελέτη ώστε να αποφασιστεί πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, αν δηλαδή θα προκριθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ ή των κοινωνικών εισφορών για παράδειγμα. Στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει ακόμη που θα κάνουν τις όποιες παρεμβάσεις. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Ο ΑΛ. Τσίπρας εκεί για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας θα θελήσει να προχωρήσει σε … παροχές, λίγες ημέρες μετά την έξοδο από το Πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ που δεν αποκλείεται για κάποιος να έχει και δυσάρεστες εκπλήξεις θα ανακοινωθεί, μέσω Taxis, μετά την ΔΕΘ. Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων, στην κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι, αλλά θεωρούν πως αν μη τι άλλο, μπορούν να το βάλουν στο τραπέζι, το Οκτώβριο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η πορεία των εσόδων επιτρέπει κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε, ευελπιστούν να μπορέσουν να αυξήσουν το κατώτερο μισθό, έστω και οριακά, στέλνοντας ένα μήνυμα, πως κάτι άλλαξε στη οικονομία.

Επιμέλεια Θανάσης Παπαδής

Related Posts