Σταθερά μπροστά η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για την εφημερίδα Documento της Κυριακής δείχνει τη διαφορά της ΝΔ στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες, αν είχαμε σήμερα εκλογές. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,4% στην πρόθεση ψήφου έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην 3η θέση η Χρυσή Αυγή (8,5%) και ακολουθούν:
ΚΙΝΑΛ – 7,4%
KKE – 5,8%
Ένωση Κεντρώων – 2,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες – 1,1%
Άλλο Κόμμα απαντά 10,3%
Αδιευκρίνιστη Ψήφος – 12,5%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και κυρίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο δεν πρόλαβε να καταγράψει την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Αναδεικνύει αφενός τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, κάτι που σημαίνει ότι το… παιχνίδι παίζεται ακόμη για την 1η θέση στην κάλπη, αφετέρου είναι πολύ πιθανό να έχουμε πεντακομματική Βουλή. Στα επιμέρους, αλλά αρκούντως σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης, οι υψηλές μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και αντίστροφα.
Στην ερώτηση “ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;” το προβάδισμα της ΝΔ είναι εξαιρετικά υψηλό, αφού συγκεντρώνει το 56,6% των θετικών απαντήσεων, ενώ μόλις το 23,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα 6,7% Άλλο κι ένα 13,5% Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.
Στο ερώτημα “Συμφωνείτε με το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ” το 63,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Ωστόσο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το 34,5% που συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι πρόσφατη και χρειάζεται χρόνος για να αναδειχθούν τα όποια θετικά στοιχεία της, κυρίως στην οικονομία και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη στη Βαλκανική αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στο ερώτημα “Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση;” ένα συντριπτικό ποσοστό, το 70,1% των ερωτηθέντων, απαντά Μάλλον προς τη Λάθος κατεύθυνση, το 28,1% απαντά Μάλλον προς τη Σωστή και το 1,8% Δεν Γνωρίζει/Δεν Απαντά.
Μόλις τρεις στους δέκα (29,8%) απάντησαν απολύτως θετικά ή μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, “απολύτως αρνητικά” ή “μάλλον αρνητικά” απάντησαν περίπου τέσσερις στους δέκα (39,1%), ενώ σε ποσοστό 26,3% οι πολίτες απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν με “αδιαφορία”.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts