Θρησκευτική κατάνυξη και συναξαριακή η παράκληση της Αγίας Κυριακής στο Ληξούρι

Συναξιάρικη ήταν η καθιερωμένη εδώ και δέκα έξι χρόνια ιερή παράκληση στην Αγία Κυριακή, στο ομώνυμο εικονοστάσι της Αγίας, που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο της οικίας της οικογένειας Γεωργίου Μπάνη στο Ληξούρι.
Η οικογένεια Μπάνη ευλαβείται την Αγία Κυριακή και ανελλιπώς κάθε χρονιά πραγματοποιεί την ιερή παράκληση στο δρόμο της οικίας, με την παρουσία ιερέων και ψαλτάδων, καθώς και πολλών πιστών. Πέρα από τη θρησκευτική κατάνυξη και το όμορφο ψαλτικό μέρος των εγκωμίων προς την Αγία Κυριακή, η θρησκευτική αυτή μάζωξη, δίνει την ευκαιρία να συναντηθεί ο κόσμος, να συμμετάσχει σε κάτι που αφορά την πίστη του, να επικοινωνήσει μεταξύ του και να ζωντανέψει μια γειτονιά, αγκαλιάζοντας κι άλλους ανθρώπους από άλλες γειτονιές της πόλης. Είναι σημαντικό να δημιουργούνται και να αξιοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις στις μικρές πλατείες και γειτονιές, για την καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά και για τη διατήρηση των δικών μας παραδόσεων και εθίμων. Η οικογένεια Γεωργίου Μπάνη πραγματοποιώντας την ιερή παράκληση προς την Αγία, έχει χαράξει ως θεσμό αυτή τη θρησκευτική συνάντηση των Ληξουριωτών, που την περιμένουν κάθε χρονιά με πολλή χαρά.
Αξίζει να αναφερθεί η καλή τάξη και ο απλός επικοινωνιακός τρόπος που «κοινωνούν» τους πιστούς μετά το πέρας της ιεράς παράκλησης, τα μέλη της οικογένειας Μπάνη, που από μέρες έχουν επιμεληθεί την τακτοποίηση του χώρου, το φτιάξιμο των γλυκών και των κερασμάτων, καθώς και το μοίρασμα των άρτων και των σπερνών. Όλα τακτοποιημένα, όλα προσεγμένα με τη γενική επίβλεψη της Ευτυχίας Μπάνη, που με το σύζυγό της, Γιώργο και τα δυο τους παιδιά, τον Δημήτρη και τη Μαρία «διακονούν» την κάθε λεπτομέρεια του πανηγυριού της οικογένειάς τους. Και του χρόνου και πολλούς προς την οικογένεια Γεωργίου Μπάνη έχοντας τις ευχές και τις ευλογίες της μεγάλης αθλοφόρου, Αγίας Κυριακής.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

2 3 4 5 6 7 8 9

 

Related Posts