Παράτυποι μετανάστες Γκιουλενιστές στην Ελλάδα

Εκτίναξη του αριθμού των Τούρκων παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα παρατηρήθηκε ξανά τον τελευταίο καιρό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για γκιουλενιστές ή άτομα που διώκονται ως γκιουλενιστές στην Τουρκία.
Υπάρχουν στοιχεία ότι δίκτυα που πολλές φορές έχουν έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βοηθούν γκιουλενιστές από την Τουρκία να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια είτε να εγκατασταθούν στη χώρα ή (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία, Βέλγιο ή τις σκανδιναβικές χώρες. Οι πληροφορίες από τις ελληνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Τουρκία άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που περνούσαν παράνομα τα σύνορα με τη χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους όσοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στην χώρα τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είτε έχουν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν, είτε χρησιμοποιούν το δίκτυο για να διαφύγουν από τη χώρα. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ειδική εφαρμογή σε κινητά για τις συνεννοήσεις, ενώ τράπεζα που ελέγχεται από τον Γκιουλέν φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για την πληρωμή των ανθρώπων που αναλαμβάνουν να τους περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά και για την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό με στόχο οι άνθρωποι αυτοί να έχουν χρήματα για τη νέα ζωή που αναζητούν στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.
Πολλοί από αυτούς που διαφεύγουν από την Τουρκία μέσω Ελλάδας είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, πρόσφατα απολυμένοι. Ο ένας στους δέκα είναι πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι δρουν άτομα που αναλαμβάνουν την υποδοχή τους, βρίσκουν αν χρειαστεί δικηγόρο, κατάλυμα μόνιμο ή προσωρινό κλπ. Θεωρείται βέβαιο πως ακολουθούν τα ίδια δρομολόγια με τους υπόλοιπους παράτυπους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, μέσω Έβρου ή των νησιών του Αιγαίου, ωστόσο στην πλειοψηφία τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι έχουν φροντίσει να έχουν άτομα που θα τους υποδεχθούν και που θα τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα. Οι περισσότεροι ωστόσο φαίνεται ότι επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts