Κυριάκος Μαρκάτος: «Κύριοι επτωχεύσαμεν… Πολιτιστικά αυτό το καλοκαίρι»

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018: Ήλιος, Θάλασσα, Γιορτή». Αυτό είναι το τσιτάτο της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ για το φετινό Καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι ηχεί πολύ ωραία στο αυτί και σου μένει… αλλά τι να κάνουμε, δεν αρκεί!
Για αρκετά χρόνια μπαινόβγαινα στο θέατρο μιας και έπαιζα στην θεατρική ομάδα του Δήμου και ξέρω πόσο σκληρά εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να βγάλουν το πρόγραμμα του Καλοκαιριού, αλλά και όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (καρναβάλι, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλ) οπότε για αρχή νομίζω ότι πρέπει να τους πούμε όλοι ένα μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα κάνουν για μας, είτε μας αρέσει το αποτέλεσμα, είτε όχι. Πολιτισμός = παιδεία = έκπτωση καμία! Να ένα άλλο ωραίο σλόγκαν για κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα της επιχειρήσεις Πολιτισμού του Δήμου μας, μιας και η κρίση που βιώνει η χώρα μας, ναι μεν είναι οικονομική, αφού υποφέρει πολύς κόσμος γύρω μας, αλλά η ρίζα του προβλήματος καταλήγει στην έλλειψη παιδείας και αυτό είναι κάτι που πρέπει ΑΜΕΣΑ να λυθεί.
Στο δια ταύτα όμως για να μην γίνομαι κουραστικός. Εντάξει, τα πανηγύρια τα έχουμε συνηθίσει να γίνονται τα τελευταία χρόνια σε υπερβολικό βαθμό, αλλά γιατί τόσες πολλές συναυλίες; Καλοκαίρι στην Κεφαλονιά είναι, όχι Χειμώνας στην Αθήνα να διαλέξουμε σε ποια μπουζούκια θα πάμε και πρέπει να έχουμε τόσες επιλογές. Εκτός και αν οι καλλιτέχνες αυτοί έρχονται δωρεάν, για στήριξη του Δήμου ή για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Τότε ας στριμωχτούμε όσο και όσοι μπορούμε να πάμε σε όλες τις συναυλίες, να μην μπει και μέσα ο Δήμος, γιατί φαντάζομαι, ότι αν δεν πάνε καλά, τα σπασμένα ο Δήμος θα τα πληρώσει, ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ και δεν πρέπει να μιλάμε για λίγες χιλιάδες ευρώ. Τα καλλιτεχνικά τμήματα; Ζωγραφική, Θεατρικό εργαστήρι, τμήμα κλασικού χορού, χορωδία κτλ γιατί δεν συμμετέχουν ή συμμετέχουν τόσο λίγο σε ένα ολόκληρο πρόγραμμα Καλοκαιριού; Εξαίρεση αποτελούν οι μπάντες που πάντα είναι εκεί για να μας θυμίσουν την μουσική κληρονομιά μας και τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Που είναι οι παραστάσεις; Θίασοι υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και όχι μόνο, οργώνουν την Ελλάδα και στην Κεφαλονιά κανείς, παρά μόνο κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα για παιδιά. Πριν μερικά χρόνια επισκέπτονταν το τόπο μας μεγάλες παραγωγές από την Αθήνα και διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και Κοζάνης επί μονίμου βάσεως. Τι έγινε ξαφνικά; Έχει αναρωτηθεί κανείς από το συμβούλιο της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ ή μόνο οι πολίτες μεταξύ μας; Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κωνσταντάκης έχει τις καλύτερες προθέσεις για τα θέματα Πολιτισμού και αυτό φαίνεται από διάφορες πρωτοβουλίες που έχει πάρει, αλλά και από έργα που έγιναν από τότε που ανέλαβε πρόεδρος, αλλά δεν αρκεί. Η ευθύνη δεν πέφτει μόνο στους ώμους του Προέδρου, αλλά και στους συμβούλους του, που φαντάζομαι θα έχουν κάποια καλλιτεχνική παιδεία, ώστε να ξέρουν ότι ΔΕΝ ξέρει ο πρόεδρός τους.
Σκοπός μου δεν είναι να δείξω με το δάχτυλο ένα πρόσωπο, είναι να δείξω ένα πρόβλημα. Αυτό το κείμενο δεν έχει κομματική θέση. Έχει πολιτική και είναι ξεκάθαρη: Ο Πολιτισμός είναι αναγκαίος στην καθημερινότητα του ανθρώπου και γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ να τον μεταχειριζόμαστε με ευγένεια, γνώση και να επενδύουμε σε αυτόν.

Κυριάκος Μαρκάτος

Related Posts