Ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Tactical Tourism

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, στο Αργυρόκαστρο, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Tactical Tourism, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» (Interreg IPA II Cross- bordercooperationprogrammeGreece- Albania 2014-2020).
Στο έργο συμμετέχουν από την Ελλάδα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Πολιτισμού/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και από την Αλβανία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αργυροκάστρου ως επικεφαλής εταίρος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Μπερατίου. Οι Περιφέρειες εκπροσωπήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες τους, καθώς και από στελέχη των φορέων που συμμετέχουν. Την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα και Εξωστρέφεια Γιάννης Φοντάνας. Κύριος στόχος του έργου είναι η συνολική τουριστική αναβάθμιση της διασυνοριακής περιοχής μέσω στοχευμένων δράσεων στρατηγικής σημασίας. Οι δράσεις αποσκοπούν να αναβαθμίσουν υφιστάμενους ή και να δημιουργήσουν νέους πόλους τουριστικής έλξης στις περιοχές ενδιαφέροντος και περιλαμβάνουν τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του επιλεγμένου ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού πλούτου.
Το αντικείμενο του έργου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επικεντρώνεται σε δυο άξονες, προϋπολογισμού 599.120,00 ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονται δράσεις για την ανάδειξη και την προσβασιμότητα της ιστορικής νησίδας Λαζαρέττο στην Κέρκυρα και τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκάδα. Πιο συγκεκριμένα για το μεν πρώτο προβλέπεται μουσειολογική μελέτη για το κτίριο του Μουσείου Εθνικής Συμφιλίωσης , ενέργειες αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου, κατασκευή ράμπας για πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α, τοποθέτηση πλωτής εξέδρας βαρέως τύπου στο λιμανάκι του Λαζαρέττο με στόχο τη συνεχή λειτουργία και ανάδειξη του Μουσείου Εθνικής Συμφιλίωσης και την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό. Όσο αφορά το δεύτερο έργο οι δράσεις στοχεύουν στην αξιοποίηση ιστορικού κτιρίου για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκάδα, περιφερειακής εμβέλειας, το οποίο θα φιλοξενεί δράσεις πολιτισμού όλων των Ιονίων. Ειδικότερα για το σκοπό αυτό προβλέπονται ενέργειες αποκατάστασης και ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου και αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (όπως περιγράφεται στη μελέτη) για την λειτουργία του κτιρίου ως πολιτιστικό κέντρο. Σημειώνεται ότι ο συνολικός π/υ του έργου για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε μια περιοχή του εταιρικού σχήματος ανέρχεται στα 2.471.083,00 ευρώ.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

 

Related Posts