Όταν οι αιρετοί φορούσαν παντελόνια και όχι ζαρτιέρες σαν τους σημερινούς στην Ελλάδα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την εποχή που παραιτήθηκα για λόγους αρχής από την θέση του Δημάρχου του Δήμου Ελειού Πρόννων αναλαμβάνοντας το μέρος της ευθύνης που μου αναλογούσε για τους συνεχιζόμενους επί πολλές δεκαετίες εμπρησμούς στην Ν.Α Κεφαλληνία και την ατιμωρησία των ενόχων, τιμώντας την δήλωσή μου ενώπιον του Δημοτικού μου Συμβουλίου και του τοπικού τύπου οτι θα παραιτηθώ από την θέση του Δημάρχου εάν δεν καταφέρουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να πράξουμε τα αυτονόητα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ αισθάνομαι την βαθιά μου απογοήτευση που δεν βρέθηκε έστω και ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος της Τ.Α πρώτου και δευτέρου βαθμού στον νομό Αττικής να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Σήμερα ίσως οι συμπολίτες που με εξέλεξαν εκείνη την εποχή και είχαν εξασκήσει σκληρή κρητική εναντίον μου για αυτήν μου την απόφαση ίσως να μπορέσουν τώρα να καταλάβουν το γιατί έπρεπε να πάρω αυτήν την απόφαση. Για λόγους αρχής ουδέποτε δημοσιοποίησα την επιστολή της παραίτησής μου στον τότε Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων γιατί θεωρούσα αυτήν μου την ενέργεια ως απολύτως φυσιολογική για τα όσα είχαν προηγηθεί και τα όσα ακολούθησαν. Μετά από δέκα χρόνια θεωρώ πως ενδεχομένως αυτή η επιστολή να έχει κάποιο νόημα να δημοσιοποιηθεί, όχι γιατί θα προσφέρει τίποτα νεότερο, αλλά γιατί όπως έλεγε και ο μεγάλος Καβάφης “Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις”.
Υ.Γ. Ένα χρόνο μετά από την αποστολή αυτής της επιστολής που ακολουθεί ακριβώς για τους ίδιους λόγους και από τους ίδιους εγκληματίες έχασε ως γνωστόν την ζωή του στο Κατελειό ο ήρωας της Πολεμικής μας Αεροπορίας Στέργιος Κωτούλας.

Η επιστολή παραίτησης

Αξιότιμε κύριε Γενικέ
Παρακαλώ δεχθείτε την παραίτησή μου από την θέση του Δημάρχου του Δήμου Ελειού- Πρόννων για λόγους αρχής. Η μη σύλληψη και απόδοση στην δικαιοσύνη των ενόχων που κατέκαψαν ακόμη μία φορά την Ν.Α Κεφαλληνία με υποχρεώνει να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν αποδεχόμενος την μειωτική για τον Δήμο μου και τον πολιτισμό μας παραδοχή ότι οι εμπρηστές είναι μέλη της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή που δέχθηκε ο Δήμος μου από τις εγκληματικές ενέργειες των προαναφερόμενων εμπρηστών
Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τα άγρια άλογα του Αίνου, αυτοί που δεν δίστασαν τα τελευταία χρόνια να βάλουν φωτιά ακόμη και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού του Αίνου, αυτοί που συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση επί δεκαετίες κατακαίγουν κάθε καλοκαίρι την Ν.Α Κεφαλληνία παραμένουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι.
Εάν η παραίτησή μου την οποία παρακαλώ θεωρήστετην οριστική και αμετάκλητη βοηθήσει στην αφύπνιση της τοπικής μας κοινωνίας και στην σύλληψη των ενόχων θα είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από την παραμονή στην θέση μου η οποία επαξίως μπορεί να αναπληρωθεί από πολλά αξιόλογα στελέχη που διαθέτει ο συνδυασμός της Ανεξάρτητης Δημιουργικής Κίνησης του οποίου είχα την τιμή να ηγούμαι.
Ούτως ή άλλως κύριε Γενικέ μετά από μια συνεχή παρουσία στα κοινά που ξεκινά από το 1982 και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας ήταν υπεραρκετή για να προσφέρω αυτά που μπορούσα και όφειλα.
Είναι γεγονός ότι ήθελα όπως είχα ανακοινώσει να παραδώσω την σκυτάλη περί το τέλος της θητείας μου στην επόμενη διάδοχη κατάσταση. Το γεγονός ότι φεύγω νωρίτερα μπορεί να με πικραίνει και να με αφήνει εκτεθειμένο σε μια εύκολη κριτική από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που με εμπιστεύθηκε, δεν μπορώ όμως να υπαναχωρήσω σε θέματα αρχής έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.
Κύριε Γενικέ θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά, αλλά και να το κάνω σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η παραίτησή μου δεν υποκρύπτει καμία μετάθεση ευθυνών προς τρίτους, και δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση. Από την θέση αυτή θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ειλικρινή και αμέριστη βοήθεια που προσφέρατε στον Δήμο μου όλα αυτά τα χρόνια που έχετε την ευθύνη της Διοίκησης και της αναπτυξιακής πορείας των Ιονίων Νήσων.
Θέλω επίσης να ξέρετε ότι στην συνείδηση των δημοτών μου αλλά και εμένα προσωπικά ήσασταν ένας από τους ανθρώπους που συμβάλλετε καθοριστικά στην υλοποίηση των μεγαλύτερων αναπτυξιακών έργων που έχουν γίνει από συστάσεώς του στον Δήμο μου και αυτή η εικόνα θα σας συντροφεύει για πάντα.
Με βάσιμη την ελπίδα και την ευχή ότι κάποια μέρα θα εντοπισθούν και θα καταδικαστούν όσοι ενέχονται σε αυτές τις κακουργηματικές πράξεις παρακαλώ όπως κινήσετε όλες τις διαδικασίες για την αναπλήρωση της θέσης του Δημάρχου στον Δήμο Ελειού Πρόννων γνωρίζοντας ότι τώρα καλούμαι να ανταποκριθώ στις ευθύνες που έχει η πλέον τιμητική και υπεύθυνη θέση, η θέση του ενεργού πολίτη.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Μάκης Μεταξάς

Related Posts