Το μεγάλο μήνυμα για την αληθινή ιστορία του Οδυσσέα και της Κεφαλονιάς

Είναι καιρός να αρχίσουν οι αρχαιoλογικές έρευνες στην Κεφαλονιά, όλα τα γύρω νησιά έχουν ερευνηθεί επισταμένως και τα ευρήματα πού ανακαλύφθηκαν έχουν αξιολογηθεί και έχουν εκτεθεί, ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον των τουριστών, αλλά και των ιστορικών και έτσι να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τη ζωή των κατοίκων τους κατά την αρχαιότητα.
Στην Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, οι αρχαιολογικές έρευνες είναι σε νηπιακή κατάσταση και οι λίγες έρευνες που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών μεμονωμένων ατόμων, που η θέλησή τους και η πίστη τους, ότι υπάρχουν θαμμένα στο έδαφος του νησιού αρχαία μεγάλης αξίας, που πρέπει να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν, τους οδήγησε να κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν κάποιες έρευνες σε ορισμένα σημεία πάνω στο νησί. Είναι απορίας άξιον πώς τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα το αξιόλογο, για να αποκαλυφθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κεφαλονιάς. Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί στο υπέδαφος της Κεφαλονιάς, που περιμένουν την αποκάλυψή τους και την αξιοποίησή τους, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.
Όπως απέδειξε η μεγάλη έρευνα με τίτλο, ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, του ερευνητή και συγγραφέα Σπυρίδωνος Γερασίμου Λυκούδη, εδώ στην Κεφαλονιά είναι η Ιθάκη του πολυμήχανου βασιλιά της Κεφαλονιάς ΟΔΥΣΣΕΑ. Εδώ είναι η πατρίδα του μέγιστου ποιητή των Ελλήνων, του Όμηρου, εδώ ήταν το κέντρο του βασιλείου του Οδυσσέα, εδώ είναι στην Αθηναία γη (σήμερα Θηνιά) το ανάκτορο του Οδυσσέα, στον ξακουστό δήμο των Κεφαλλήνων. Είναι βέβαιον ότι όταν αποκαλυφθούν και αναδειχθούν τα αρχαία του νησιού, θα αποκαλυφθεί πλήρως και θα επιβεβαιωθεί και η πραγματική ιστορία του νησιού και θα λάμψει ή αλήθεια για το μεγάλο ιστορικό παρελθόν του. Είναι η ώρα οι αρχαιολόγοι να αναλάβουν εργασία, να αρχίσουν τις απαιτούμενες ανασκαφές και να αναδείξουν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού.
Είναι περίεργο έως ύποπτο, πώς τόσα χρόνια που ανασκάπτετε όλη ή Ελλάδα και έρχονται στο φώς συνεχώς ευρήματα μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, η Κεφαλονιά να είναι εκτός αυτών των ερευνών και να μην είναι στο πρόγραμμα της εντατικής ανασκαφικής δραστηριότητας, που παρατηρείται στον Ελλαδικό χώρο. Η ευθύνη όσων διακόνησαν τον τόπο και όλων των εντεταλμένων κρατικών φορέων, που είναι αρμόδιοι για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Κεφαλονιάς, είναι πολύ μεγάλη. Χρειάζεται αγάπη για τον τόπο, φαντασία για δημιουργικό έργο, θέληση για ανάδειξη του νησιού και παρέμβαση και πίεση στις δραστηριότητες του υπουργείου πολιτισμού, ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον του προς την Κεφαλονιά, υποδεικνύοντάς του, ότι εδώ είναι το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, εδώ είναι η ιστορία των Ελλήνων από τούς πανάρχαιους χρόνους.
Η Κεφαλονιά έχει αρχαιολογικά σημεία που μας προδιαθέτουν, που μας φωνάζουν, ότι εδώ κάτι το πολύ σημαντικό, κάτι το εξαιρετικό υπάρχει, που πρέπει να ανακαλυφθεί, να έλθει στο φώς και να φωτίσει τον κόσμο ολόκληρο. Η Κεφαλονιά έχει την Μελισσάνη της {μελησάνθη}, έχει τη Δρογκαράτη της, έχει τις Καταβόθρες της, έχει την αρχαία Κράνη της (την Ομηρική Ιθάκη), έχει τους Πρόννους της, έχει την Πάλλη της, έχει την Σάμη της, αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Υπάρχουν και άλλα, τα προαναφερόμενα δεν είναι μόνα τους, έχουν και τα υπόλοιπα που τα συνόδευαν και τα συνοδεύουν. Πού είναι οι αρχαίοι ναοί της Κεφαλονιάς; Πού είναι τα αρχαία αγάλματ της; Πού είναι τα παλάτια των Βασιλέων της; Πού βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις της, ποίες είναι οι τότε ονομασίες τους;
Η μεγάλη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή Σπυρίδωνος Γερασίμου Λυκούδη, άνοιξε τον δρόμο αγαπητέ αναγνώστη, με την βοήθεια όλων των Κεφαλλήνων, των εδώ και της διασποράς, θα κάνει αγώνα για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, για να αρχίσουν επιτέλους οι ανασκαφές και να ανακαλυφθούν τα όσια και τα ιερά της Κεφαλονιάς, που για διαφόρους λόγους, μέχρι σήμερα τα κρατάνε στην αφάνεια…

Related Posts