Αυξάνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα ο Ερντογάν, στέλνει γεωτρύπανο στην Κύπρο

Μπορεί η κίνηση του ΓΕΕΘΑ για πάγωμα του μορατόριουμ με την Τουρκία να είχε αφορμή την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όμως όλα δείχνουν ότι είναι μια σειρά κινήσεων της Τουρκίας που έχουν οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Οι πυροβολισμοί κατά των Ελλήνων ψαράδων μοιάζει πλέον με την κορυφή του παγόβουνου. Εκτός από τα αλιευτικά των Τούρκων που φτάνουν πλέον μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνικά νησιά, υπάρχουν και οι ακταιωροί του τουρκικού Λιμενικού που κάνουν επικίνδυνες κινήσεις. Μετά τον εμβολισμό του ελληνικού Περιπολικού τα τουρκικά σκάφη είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την περιοχή. Τώρα φαίνεται ότι άρχισαν ξανά το “παιχνίδι” των προκλήσεων. Ντοκουμέντα που έρχονται στο φως δείχνουν ότι υπάρχουν επιθετικού τύπου κινήσεις εναντίον αλιευτικών, κινήσεις που δημιουργούν και πάλι υποψίες για πρόκληση ενός “ελεγχόμενου” ατυχήματος. Όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για ελληνικές προκλήσεις, για αύξηση της έντασης με υπαιτιότητα της Ελλάδας. «Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;», τόνισε.
Ενώ δημιουργείται ένταση στο Αιγαίο φαίνεται ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει άμεσα στην Κύπρο το γεωτρύπανο Ftaih. Πλέον στο στόχαστρο μπαίνει και η Κύπρος. Το γεωτρύπανο αυτή την ώρα βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Εκεί έχουν καταφτάσει άλλα τέσσερα βοηθητικά σκάφη. Όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμο να σαλπάρει για την Κύπρο. Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να στείλει το Fatih όχι απλά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην Κύπρο και ειδικότερα ανοιχτά από τα κατεχόμενα στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στα χνάρια του “Μπαρμπαρόσα” του ερευνητικού σκάφους που ως τώρα έχει αποτελέσει την αιχμή των προκλήσεων της Τουρκίας κατά της Κύπρου. Έτσι το Ftah αναμένεται να βρεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα μεταξύ της χερσονήσου της Καρπασίας και του κόλπου της Αλεξανδρέτας. Η Τουρκία δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα στην περιοχή, όμως την ελέγχει πλήρως μετά την εισβολή το 1974. Είναι υπό τη στρατιωτική της κάλυψη και έτσι ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το γεωτρύπανο.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

 

Related Posts