Επίσκεψη του Βουλευτή Νίκου Μωραΐτη στην Κεφαλονιά

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Κεφαλονιάς (3 και 4 Σεπτέμβρη 2018) πραγματοποίησε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Στην διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποίησε περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και υπηρεσίες και συζήτησε με εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.
Την πρώτη μέρα (της περιοδείας του 3 Σεπτέμβρη 2018), επισκέφθηκε το Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου καθώς και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι και συνομίλησε με το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι καθώς και την γενικότερη τραγική κατάσταση που επικρατεί και στα δύο Νοσοκομεία του Νομού, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και από τους Διοικητές κ.κ.Ν. Βιβλάκη και Δ.Δημουλιό. Οι ελλείψεις σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό, τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές (αντισεισμική θωράκιση των Νοσοκομείων, τεχνολογικός και κτιριακός εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων, των Κ.Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του νομού κ.α ), καθώς και το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής στο Μαντζαβινάτειο και η μη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, κυριάρχησαν στην εποικοδομητική συζήτηση που έγινε.
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ληξούρι όπου συζήτησε με το προσωπικό αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο δύσκολο έργο που επιτελεί (ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, οικονομικά και άλλα προβλήματα των πυροσβεστών, εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας κ.α.) και ανέπτυξε συνοπτικά τις θέσεις του Κόμματος για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία. Η παραπάνω πρωινή περιοδεία έκλεισε με επίσκεψη του Βουλευτή στην υπηρεσία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) στο Ληξούρι. O TAΣ έχει πάνω απο 2500 άδειες επισκευής κτιρίων και 150 ανακατασκευές και έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη έκδοσης άδειων επισκευής των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων και των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές στη βόρεια Κεφαλονιά και Ιθάκη και από τις πλημμύρες του 2015.
Ο μεγάλος αυτός όγκος εργασίας καλύπτεται από την προϊσταμένη, η οποία είναι η μοναδική υπάλληλος του ΤΑΣ. Επικουρικά, το έργο καλύπτεται από μηχανικούς κυρίως από τον ΤΑΣ Πατρών και σε μικρότερο βαθμό από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.
Έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία της αποκατάστασης των ιδιωτικών αλλά και των δημόσιων κτιρίων καθώς και τα προβλήματα της υπηρεσίας (έλλειψη προσωπικού, στελέχωση της υπηρεσίας κ.α.)
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή με Διευθυντές σχολείων της Παλικής, την ΕΛΜΕΚΙ και εκπροσώπους γονέων και κηδεμόνων. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα τσακισμένα σχολεία της Παλικής αλλά και όλου του Νομού και κυρίως η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία από την πλευρά Κυβέρνησης-Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου τόσο στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων όσο και στην διαδικασία δρομολόγησης της κατασκευής νέων σχολικών συγκροτημάτων για τα σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως έχουν προτείνει οι φορείς των Εκπαιδευτικών και των Γονέων ( ΓΕΛ Ληξουρίου , 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου , 3ο γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσια-Λύκεια Μεσοβουνίων και Πάστρας, Δημοτικού Σχολείου στη Λακήθρα, Νηπιαγωγεία κ.α.). Τονίστηκε ιδιαίτερα επίσης από όλους τους παρευρισκόμενους ότι η παραπάνω δραματική κατάσταση στην σχολική στέγη σε συνδυασμό με την περικοπή τμημάτων με λιγότερους μαθητές που προβλέπει ο νόμος (27- 30 ) και η λειτουργία τέτοιων πολυμελών τμημάτων μέσα στα «κοντέινερ», δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση που αναιρεί κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια και διαδικασία και που δεν είναι δυνατόν να την ανεχτούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Ο βουλευτής του Κόμματος αφού επισήμανε ότι αυτή η τραγική κατάσταση σμπαραλιάζει την κυβερνητική προπαγάνδα που εξελίσσεται κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς περί ομαλοποίησης των προβλημάτων και ιδιαίτερα τώρα που μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η νέα σχολική χρονιά να εξελιχθεί με τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.
Την δεύτερη μέρα της περιοδείας του 4/9/2018 ο βουλευτής του Κόμματος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πόλη του Αργοστολίου και συνομίλησε τόσο με τους εργαζόμενους πυροσβέστες όσο και με τη Διοίκηση του κλιμακίου. Στην συζήτηση αναδείχτηκαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, εργασιακές σχέσεις , χαμηλές οικονομικές αμοιβές και ιδιαίτερα των πυροσβεστών πενταετούς θητείας σε σχέση και με το υψηλό κόστος διαβίωσης, μειωμένοι προϋπολογισμοί κ.α.), όσο και τα προβλήματα που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας γενικότερα αλλά και στο Νομό, την πρόληψη κλπ. Ο Βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα παίζει ένα σοβαρό κοινωνικό ρόλο και ότι το Κόμμα αγωνίζεται για να θεσπιστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα του Πυροσβέστη , για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για ενίσχυσή του με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς.
Τόνισε επίσης ότι είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό να παραχωρούνται πάνω από 30 περίπου Πυροσβέστες στο Νομό για το αεροδρόμιο της «FRAPORT» λόγος για τον οποίο αναγκάστηκαν σε υποχρεωτική μετακίνηση πυροσβέστες από άλλες περιοχές . Ανέφερε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης του Πυροσβεστικού Σώματος και της μετατροπής του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου περιόδευσε στους εργασιακούς χώρους.

Related Posts