Δέσμευσε την ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία

Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Πέμπτη το πρωί το ανώτατο γενικό επιτελείο των δυνάμεων της Ρωσίας «έκλεισε» τον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την πρόσβαση από θαλάσσης για κάθε εμπορική και μη εμπορική πτήση ή πλόες σκαφών.
Η Μόσχα παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη μη προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων σε αυτήν την περιοχή, η οποία οριοθετείται από τις βόρειες ακτές της Συρίας έως τις νότιες ακτές του Λιβάνου και δυτικά μέχρι την Κύπρο. Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει πως για άγνωστο χρονικό διάστημα, δηλαδή για όσο διαρκέσουν τα γυμνάσια, κανένα εμπορικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος ή πλοίο δεν θα μπορεί να κινηθεί στην περιοχή παρά μόνο αυτά της Ρωσίας. Σύμφωνα με έκτακτες ενημερώσεις των ισραηλινών ΜΜΕ, αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση της Μόσχας πρακτικά σημαίνει πως τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ δεν θα μπορούν για άγνωστο χρονικό διάστημα να επιχειρούν εναντίον στόχων της Συρίας μέσω της ανατολικής Μεσογείου. Ο μόνος επιχειρησιακός δρόμος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα είναι ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κίνηση της Μόσχας έρχεται λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη από φίλια πυρά του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ilyushin-Il20 πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες, η κίνηση αυτή της Μόσχας εμποδίζει πλέον και την επιχειρησιακή δυνατότητα του αεροπλανοφόρου Harry Truman, το οποίο σπεύδει στην περιοχή και βρίσκεται πλησίον της Κύπρου. Το αεροπλανοφόρο εστάλη επειγόντως στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στα 25 πολεμικά σκάφη που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία έξω από τις ακτές της Συρίας. Επιπροσθέτως, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ρωσικού επιτελείου και ως εκ τούτου το κλείσιμο του εναέριου και θαλασσίου χώρου μεταξύ Συρίας και Κύπρου απαγορεύει σε πολεμικά σκάφη και μαχητικά τρίτων δυνάμεων, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας, να επιχειρούν στην περιοχή. Περιορίζεται, δηλαδή, η δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο καθώς και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, μονάδες του οποίου, όπως η φρεγάτα Auvernge, επιχειρούν ανοικτά της Κύπρου. Συμπερασματικά, είναι προφανές πως στην ανατολική Μεσόγειο έχει συγκεντρωθεί μία εξαιρετικά μεγάλη δύναμη πυρός με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων αλλά και περιφερειακών δυνάμεων με επίκεντρο τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts