Άσχημα τα μαντάτα για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, στην Κεφαλονιά τι γίνεται;

Το ευρωπαϊκό στοίχημα στη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνεπάγεται επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, χάνει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι ένα από τα 14 κράτη – μέλη (μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Σλοβακία και την Ισπανία) που κινδυνεύει να μην επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης του 50% των αστικών αποβλήτων μέχρι το 2020 και του 65% μέχρι το 2035.
Το 2016, τα αστικά απόβλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα 482 κιλά ανά πολίτη, ενώ η χώρα μας ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούσαν 497 κιλά αστικών αποβλήτων. Η διαχείρισή τους είναι ο τομέας που σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, με τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής, τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατάσταση στη διαχείριση αστικών αποβλήτων και της ανακύκλωσής τους στην Ελλάδα, συνιστά μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών αποβλήτων στην Ελλάδα (81%) καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (31% ο μέσος όρος στην ΕΕ), με μόνο το 17 % να ανακυκλώνεται (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 27%) και το 4% να λιπασματοποιείται (μέσος όρος 15% στην ΕΕ).
Με την Κεφαλονιά τι γίνεται άραγε; Υπάρχουν επίσημα και αληθινά στοιχεία για τα ποσοστά ανακύκλωσης;; Ξέρουμε που πάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως τα διαχειρίζονται;; Γνωρίζουμε πόσα χρήματα πληρώνουμε στον Δήμο για την ανακύκλωση;; Πόσοι έχουν πληροφορηθεί ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να πωληθούν και να δημιουργηθούν έσοδα για τον ευσυνείδητο πολίτη;; Ποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών έχουν γίνει από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια…… μήπως καμμία;; Απαντήσεις θα πάρουμε ως πολίτες ή θα δώσουμε όταν έρθει η ώρα;;
Δυστυχώς για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές, για αυτά που απαιτείται σχεδιασμός, γνώσεις και τόλμη, για όλα όσα χαρακτηρίζουν την πρόοδο μιας κοινωνίας, οι υπεύθυνοι είτε σιωπούν είτε οι δηλώσεις του θα χαρακτηρίζονται από αμετροέπεια και κομπορρημοσύνη. Όσο αδιαφορούμε για τα ουσιαστικά, τόσο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Related Posts