Ίδρυση Ενορίας Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας

Την δεύτερη ποιμαντορική του επίσκεψη, σε διάστημα ενός χρόνου, πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ.κ. Κλεόπας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2018, με την ευκαιρία της πρώτης πανηγύρεως της ενορίας του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, προς εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των Ορθοδόξων αδελφών μας που ζουν στο Μπέργκεν και στην ευρύτερη περιοχή του Hordaland της Νορβηγίας.
Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν, την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, όπου τον υπεδέχθη ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο. Το βράδυ της ιδίας επισκέφθηκαν οικογένειες Ομογενών αδελφών μας, που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2018, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Ναό του Επιφανέντος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα. Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Dmytro Ostanin, Εφημέριος της Ρωσικής Ενορίας του Επιφανέντος Χριστού. Mετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στο εκκλησίασμα καρδιακούς λόγους αναφορικά με την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, αναφερθείς στη συνέχεια στην πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας να ιδρύσει την ομώνυμη ενορία στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των επισήμων ομογενειακών φορέων στην περιοχή και επαινώντας το ποιμαντικό έργο του π. Αλεξάνδρου, προς εξυπηρέτηση των πνευματικών των Ορθοδόξων αδελφών μας που ζουν εκεί. Ευχαρίστησε, επίσης, για την φιλοξενία και τον Ρώσο Κληρικό π. Δημήτριο Ostanin.
Τους ύμνους έψαλλαν ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους και η κ. Παρθενόπη Λάμπρου. Ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα του ναού, προσφορά των ενοριτών. Μετά το πέρας της δεξίωσης ο Ποιμενάρχης είχε συνάντηση με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, με τους κ.κ. Παρθενόπη Λάμπρου, Αγγελική Φουρνάρη, Βασίλειο Μπαλαντάνη, Ευθύμιο Γκρίζη και Μαρίνο Τσίρμπα, για θέματα που αφορούν την ενορία. Το ίδιο απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, αναχώρησε από το Μπέργκεν για το Τροντχάιμ της Νορβηγίας, για να ιδρύσει την Ενορίας του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού του εν Κεφαλληνία, την επομένη, Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018. Η ενορία του Τροντχάιμ αποτελεί την έκτη κατά σειρά ιδρυθείσα ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, κατά την διαρρεύσασα τετραετία, ύστερα από αυτές του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ, των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιένσεπινγκ της Σουηδίας, του Αγίου Νεκταρίου στο Σταβάνγκερ, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, καθώς και του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Ρέτβικ της Σουηδίας.
Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο Stavne, το οποίο ευγενώς παραχωρήθηκε προς τούτο από την Λουθηρανική Εκκλησία της Νορβηγίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, και με τη συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου. Mετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας ενορίας του Οσίου πατρός ημών Γερασίμου, πολυούχου και προστάτου της νήσου Κεφαλληνίας, προσέφερε την εικόνα του Οσίου και επέδωσε τα διοριστήρια στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στα οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία και άνωθεν δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος επεσήμανε τους λόγους οι οποίοι τον ενέπνευσαν να αφιερώσει τη νέα ενορία προς τιμήν του Αγίου, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ασκητικό φρόνημα του Οσίου, χάρισμα τα οποίο θα πρέπει να μιμηθεί ο κάθε χριστιανός στο πνευματικό αγώνα της κατά Χριστόν τελειώσεως και θεώσεως.
Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στην προ διετίας επίσκεψή του στην Κεφαλλονιά, από όπου έλκει την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του, ως δισέγγονος του Εθνικού Ευεργέτη Ιωσήφ Μομφεράτου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την συγκίνησή του για την ίδρυση μιας ακόμα ενορίας, καθώς και για την παρουσία νέων ηλικιακά ανθρώπων, οι οποίοι μετέχουν στα εκκλησιαστικά δρώμενα της ενορίας τους και απαρτίζουν το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Επίσης συνεχάρη, όπως και στο Μπέργκεν , τους εκκλησιαζομένους, αρκετοί εκ των οποίων ταξιδεύουν ώρες με κάθε μεταφορικό μέσο, προκειμένου να έλθουν στις τελούμενες ακολουθίες. Στη συνοδεία του Μητροπολίτη Κλεόπα στο Τροντχάιμ, ήταν και η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Νομικώς Επιβλέπουσα του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, η οποία έψαλλε και τους ύμνους, μαζί με τον εκ Γαλλίας ορμώμενο κ. Maxime Lesage, τους οποίους ο επίσκοπος ευχαρίστησε. Ο π. Αλέξανδρος, συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Σκανδιναυΐας, για τη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της ίδρυσης της τρίτη ενορίας στη Νορβηγία.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της νέας ενορίας αποτελούν οι κ.κ. Αικατερίνη Σκούρα – Ηλιοπούλου, Μαρία Ψαρρού, Ηλίας Μπιλάς, Ευάγγελος Καραγιάννης, Λουκάς – Σεβαστιανός Ρούσσος και Ανδρέας – Øyvind Hokstad, ο οποίος ασπάστηκε την Ορθοδοξία και ομιλεί άπταιστα την ελληνική. Μετά την ευχαριστιακή σύναξη, ο Σεβασμιώτατος παρεκάθησε σε δεξίωση που προσεφέρθη στην αίθουσα Pirbadet κατά τη διάρκεια της οποίας ευχαρίστησε τη διοργανώτρια της, κ. Αικατερίνη Σκούρα, καθώς και τους παρευρισκόμενους, ενθαρρύνοντας τους, να διατηρήσουν με ζήλο το πνεύμα του εθελοντισμού που τους διακατέχει και να αυξήσουν τα δοθέντα τάλαντα. Το λόγο έλαβε, επίσης, η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, η οποία παρουσίασε τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο και παρότρυνε το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσαν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της νέας ενορίας προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος ανεχώρησε το απόγευμα της ιδίας για την έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

2 3 4 5 6

Related Posts