«Πιστολιές» για Σπύρο Ματιάτο και Δημοτική Αρχή έρχονται από τα Ομαλά

Στη συνεδρίαση της 2 Οκτωβρίου 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς, κατά τη συζήτηση του θέματος της αποδοχής και κατανομής της ούτως ή άλλως ανεπαρκούς επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σαμούρης και Αραβαντινός ανέφεραν το ζήτημα της ανακατασκευής των τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερασίμου, που έχουμε θέσει εγγράφως στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή τον Δήμο Κεφαλονιάς και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κεφαλονιάς, από την 25 Ιουνίου 2018.
Αναφέρθηκαν στη δωρεά υλικών και χρημάτων, που προσφέρουμε στο Δήμο για την εργασία αυτή, στο ότι δεν έχουμε έγγραφη απάντηση από το Δήμο, δεν έγιναν εργασίες στη διάρκεια των θερινών διακοπών, και ρώτησαν γιατί υπάρχει αδράνεια του Δήμου και εάν προτίθεται να αποδεχθεί τη δωρεά, ώστε να χρηματοδοτηθούν, από την εξοικονόμηση, και άλλες εργασίες (π.χ. προαύλιο σχολείου).
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Ομαλών κ. Ματιάτος, ο οποίος, πέραν των απρόκλητων μομφών που απέδωσε σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Αραβαντινό και την πρόεδρο του Συλλόγου μας, είπε μεταξύ άλλων ότι τις τουαλέτες αυτές τις “έχουμε” φτιάξει πριν από τριάντα (30) χρόνια, δήλωσε επίσης ότι “τυπικά είμαστε εντάξει, διότι απάντησε ο κ. Κατσιβέλης με e-mail και με έγγραφο”, αναφέρθηκε σε “έρανο” που “ξεφτίλισε το Δημοτικό Συμβούλιο” και δήλωσε ότι θα τα κάνει όλα ο Δήμος και φτιάχνεται μελέτη. Επίσης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κ. Γ. Κατσιβέλης ζήτησε να μείνει έξω το σχολείο από πολιτική αντιπαράθεση, είπε ότι οι ρόλοι είναι ξεκαθαρισμένοι, ότι οι διευθυντές των σχολείων στέλνουν κάθε χρόνο τα προβλήματα και ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν έλαβε την αναφορά μας, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Αντιδήμαρχο Ομαλών.
Στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Κουρούκλη, εάν αυτά που αναφέρουν ο Σύλλογος και οι κάτοικοι των Ομαλών (διότι το έγγραφό μας υπογράφτηκε από τριάντα έξι (36) συνολικά μέλη του Συλλόγου μας), συνιστούν υπαρκτές ανάγκες, ο κ. Αντιδήμαρχος απάντησε και το επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη! Διότι τόσο σαν Πρόεδρος όσο και σαν Δήμος πάντα ικανοποιεί αμέσως τα αιτήματα των διευθυντών των σχολείων. Επειδή το ζήτημα αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών μας, την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, αντιπαρερχόμαστε τις προσωπικές αναφορές και γνωστοποιούμε στους πολίτες της Κεφαλονιάς τα εξής πραγματικά γεγονόταQ
Ο Σύλλογός μας, σύμφωνα με τον σκοπό του και την συνταγματικά προστατευόμενη δράση του, και άλλοτε προμηθευόταν και παρείχε υλικά μέσα στο Σχολείο (υπολογιστές κ.λπ.), χωρίς αντίρρηση οποιουδήποτε. Η ανακατασκευή των τουαλετών είναι το μεγαλύτερο έργο, στο οποίο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, αυτό όμως δεν καθιστά ανεπίτρεπτη τη συμβολή μας. Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκλέχθηκε τον Μάιο του 2017 και βρήκε ως εκκρεμότητα το πρόβλημα των τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου, που απασχολούσε και την προηγούμενη Διοίκηση ήδη επί 3-4 τουλάχιστον χρόνια. Έκτοτε προσπαθήσαμε επανειλημμένα να βρούμε λύση, απευθυνόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι φθάσαμε να καταθέσουμε στη Σχολική Επιτροπή και στο Δήμο Κεφαλονιάς (αρ. πρωτ. 16797/25-6-2018) την από 21 Ιουνίου 2018 έγγραφη ΑΝΑΦΟΡΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΩΡΕΑΣ και ΑΙΤΗΣΗ του Συλλόγου μας, η οποία κοινοποιήθηκε στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας. Με αυτή εκθέσαμε αναλυτικά τα προβλήματα και τους κινδύνους των τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερασίμου, προτείναμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονοι, ασφαλείς και λειτουργικοί χώροι υγιεινής στο Σχολείο, καταθέσαμε προς έλεγχο και έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σχετική μελέτη ιδιώτη μηχανικού, που εκπόνησε αφιλοκερδώς, προσφέραμε άμεσα και δωρεάν τα ειδικά αναφερόμενα υλικά, που χρειάζονται για το έργο, καθώς και το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) και γνωστοποιήσαμε ότι υπάρχουν έμπειροι επαγγελματίες εργατοτεχνίτες μέλη του Συλλόγου μας, που προσφέρονται να εργασθούν εθελοντικά. Περαιτέρω, καθόσον οι Σχολικές Επιτροπές μπορούν να έχουν έσοδα από κάθε είδους εισφορές και δωρεές (άρθρο 3 παρ. 4 περ. ε΄ της υπ’ αριθμ. 8440/2011 απόφασης Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης – ΦΕΚ Β΄ 318) και θεωρώντας ότι οι αιτούμενες επισκευές δεν απαιτούν στατική μελέτη, επομένως η Σχολική Επιτροπή μπορεί νόμιμα να εκτελέσει το έργο με δική της ευθύνη (άρθρο 1 κυα 13172/17-3-1995 – ΦΕΚ Β ΄ 217/1995 και διορθ. σφαλμ. Β΄ 313/20-4-1995), με σκοπό την αποφυγή περιττής γραφειοκρατικής διαδικασίας και την ταχύτητα στην εκτέλεση του έργου, ζητήσαμε να αναλάβει την εκτέλεσή του η Σχολική Επιτροπή εντός των θερινών διακοπών. Αποδέκτης του εγγράφου μας ήταν και ο Δήμος, για την περίπτωση που δεν θα ήταν δυνατή η ανάληψη του έργου από τη Σχολική Επιτροπή, λόγω και της άμεσης ουσιαστικής διασύνδεσης των δύο νομικών προσώπων.
Πριν την κατάθεση του εγγράφου, εξακολουθήσαμε να ζητάμε συνεργασία με το Δήμο. Έτσι, με δική μας πρωτοβουλία καλέσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο στη γενική συνέλευση του Συλλόγου, όπου μας είπε αόριστα ότι “θα φτιάξει τις τουαλέτες ο Δήμος”. Το ερώτημα “πότε;” δεν απαντήθηκε. Η περίοδος των θερινών διακοπών τελείωσε χωρίς να γίνουν οι αιτούμενες εργασίες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία γραπτή απάντηση από το Δήμο. Η Σχολική Επιτροπή μας είχε στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μας έστειλε το αρ. πρωτ. 973/23-8-2018 έγγραφό της, με το οποίο μας γνωστοποίησε τα εξής: “… κατόπιν επικοινωνίας με τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Ματιάτο, δεσμεύτηκε να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για την Τοπική Κοινότητα Ομαλών και το έργο θα εκτελεστεί με δαπάνη του Δήμου και μέσω του Τεχνικού Προγράμματος του. Ταυτόχρονα προχώρησε σε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και δημιούργησε τον απαιτούμενο για τη χρηματοδότησή του έργου Κωδικό Εξόδου”. Η απάντηση αυτή, όμως, δεν είναι ικανοποιητική, διότι:
α) Παρόλο που το έγγραφό μας απευθύνθηκε και στην Σχολική Επιτροπή, δεν προκύπτει εάν εκδόθηκε σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
β) Ούτε και μετά την, έστω σιωπηρή, απόρριψη εκ μέρους της Σχολικής Επιτροπής, προκύπτει ότι υποβλήθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, για να αποφασίσει σχετικά με την αποδοχή ή μη της δωρεάς, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο του Δήμου (άρ. 72 παρ. 1 περ. η΄ του νόμου 3852/2010), παρόλο που απευθυνθήκαμε σε αυτόν.
γ) Στο έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής αναγράφεται ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Ματιάτος “δεσμεύτηκε να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για την Τοπική Κοινότητα Ομαλών” και ότι “Ταυτόχρονα προχώρησε σε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου”. Ουδέποτε όμως μας γνωστοποιήθηκε τροποποίηση, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρ. 208 ν. 3463/2006), του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, ώστε να περιληφθούν σε αυτό οι τουαλέτες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερασίμου. Επιπλέον, εάν έχει ήδη γίνει αυτή η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, τί νόημα έχει η προηγούμενη φράση, ότι ο κ. Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμουq
δ) Στο ίδιο έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής αναγράφεται ότι “το έργο θα εκτελεστεί με δαπάνη του Δήμου και μέσω του Τεχνικού Προγράμματός του” και στην επόμενη παράγραφο ότι “δημιούργησε τον απαιτούμενο για τη χρηματοδότηση του έργου Κωδικό Εξόδου”. Όμως μόλις στις 2/10/2018 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, με Κωδικό Δαπάνης ύψους 10.000 ευρώ για το συγκεκριμένο θέμα.
Επομένως, το έγγραφο του κ. Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, το οποίο επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή, ισχυριζόμενη ότι είναι “τυπικά εντάξει”, δεν περιείχε ικανοποιητικές απαντήσεις. Επιπλέον, οφείλουμε να τονίσουμε ότι και ο προηγούμενος κ Διευθυντής (σχολ. Έτους 2015-2016), αλλά και ο τωρινός κ. Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερασίμου, υπέβαλε έγγραφο στη Σχολική Επιτροπή κατά το τέλος της σχολικής περιόδου (Ιούνιο 2018), και αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη ανακατασκευής και επισκευής των τουαλετών, δημιουργώντας έτσι την πρόσθετη υποχρέωση του Δήμου και της Σχολικής Επιτροπής να απαντήσουν ειδικά και προς αυτόν και κυρίως να ενεργήσουν.
Η δημιουργία κωδικού δαπάνης 10.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου για τις κατασκευασθείσες προ 30ετίας τουαλέτες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερασίμου είναι σε αρμονία με την προ πολλού γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους πραγματική κατάσταση και υπαρκτή ανάγκη. Από την ψήφιση της πίστωσης, που είναι ένα πρώτο (αργοπορημένο) βήμα, μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει απόσταση, που έπρεπε ήδη να έχει καλυφθεί. Σαν Σύλλογος επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς το συμφέρον των παιδιών μας και μόνον, δίχως εκπτώσεις σε ότι έχει να κάνει με την υγεία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και την εν γένει διαβίωσή τους. Ταυτόχρονα, διατηρούμε στη διάθεση του Δήμου την προταθείσα ήδη δωρεά υλικών και χρημάτων, η αξία των οποίων προσεγγίζει την ψηφισθείσα πίστωση, και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να την αποδεχθεί, προκειμένου να υλοποιηθεί γρηγορότερα το έργο και να εξοικονομηθούν χρήματα, που μπορούν να διατεθούν για άλλες ανάγκες του Σχολείου. Τούτο πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, είτε αυτό νοείται ως οικονομικό συμφέρον του Δήμου είτε σχετίζεται με την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών και της παιδικής ηλικίας ειδικότερα.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Το Δ.Σ., Γονείς και Μέλη του Συλλόγου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed