Των Σκοπίων το αλαλούμ…

Όποιος παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ή ο ίδιος έχασε τα λογικά του ή το πιθανότερο ότι ο κόσμος όλος είναι για δέσιμο! Η κατάσταση δηλαδή έχει ξεφύγει εντελώς.
Για το ίδιο θέμα ακούς εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και εκτιμήσεις, από τους κυβερνώντες και τους αντιπολιτευόμενους αλλά και από εκπροσώπους των υπερδυνάμεων, που σε κάνουν να διερωτάσαι αν μιλούν για το ίδιο πράγμα! Και εσύ ως θεατής μπροστά από την τηλεόρασή σου πονοκεφαλιάζεις και ψάχνεις για κανένα… παυσίπονο. Τελευταίο δείγμα της επικρατούσης παράκρουσης γύρω από το Σκοπιανό είναι το πρόσφατο δημοψήφισμα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Ζάεφ είχε δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα ήταν δεσμευτικό. Και γεννάται το ερώτημα: Αν ο χαρακτήρας του ήταν συμβουλευτικός τότε γιατί έγινε; Δεν θα ήταν γρηγορότερα και πολύ φθηνότερα να γινόταν μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης της πατρίδας του;
Αλλά ας δούμε το αποτέλεσμα: Ψήφισαν 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από τους οποίους το 91,46% είπαν «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με λίγα απλά μαθηματικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 33,76% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενέκριναν με την ψήφο τους τη Συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε στην αρχή «μουδιασμένη». Μετά ξεθάρρεψε λίγο. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη… συντριπτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα αλλά δεν αποκρύπτει τον έντονο προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό αποχής από την διαδικασία και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση και το Ζόραν Ζάεφ. Λίγες ώρες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε… ρότα και ακολουθώντας την πολιτική της για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχάρη τον κ. Ζάεφ όχι για το δημοψήφισμα αλλά για την προσήλωσή του στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε το αποτέλεσμα και κάλεσε τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Βέβαια η θέση των ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα συμφέροντά της και τίποτε άλλο. Θέλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και δεν δίνει πεντάρα αν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.
Την ίδια ώρα η Μόσχα, που δεν θέλει την επέκταση του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε άκυρο το δημοψήφισμα κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για «απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους»! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι πολιτικοί στα Σκόπια κονταροχτυπιούνται με πρωτοφανή μανία, η πολιτική κατάσταση είναι γενικά ρευστή και άκρως επικίνδυνη και ο λαός εξακολουθεί να πλέει σε πελάγη απόλυτης πολιτισμικής σύγχυσης! Πιστεύω ότι το πρόβλημα με τα Σκόπια πρέπει να λυθεί παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι η λύση που επιχειρείται εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και όχι αυτά της Ελλάδας.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed