Διαρροές στην ΑΝΑΣΑ, αλλά χωρίς επιπτώσεις για τον Γαλιατσάτο

Έξι ήταν χθες οι διαρροές Περιφερειακών Συμβούλων της ΑΝΑΣΑ στο πολύ καυτό θέμα αναφορικά με τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την μεγάλη επένδυση που δρομολογείται στο νησί Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ.
Με μπροστάρηδες τους δύο θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, Τσούκα και Φοντάνα, έξι Σύμβουλοι της παράταξης του Θόδωρου Γαλιατσάτου διαφοροποιήθηκαν από την σύμφωνη γνώμη που είχε η Περιφερειακή Αρχή. Ωστόσο, αυτό δεν ανησύχησε τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, που με μια τεκμηριωμένη εισήγηση κατάφερε να πείσει ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης να συστρατευθεί με την γνώμη της πλειοψηφίας ανάμεσα στους οποίους ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Σπύρου, αλλά και ο επικεφαλής της ελάσσονος, Γιώργος Τσιλιμιδός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γαλιατσάτου για αυτή τη συμπεριφορά δικών του Συμβούλων, ανέφερε ότι η ΑΝΑΣΑ είναι ένας περιφερειακός συνδυασμός που δεν θέτει στεγανά και κομματική πειθαρχία. Πάντως, στην εισήγηση του Περιφερειάρχη περιείχε πέντε προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η μεγάλη επένδυση στον Σκορπιό. Οι πέντε (5) προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι οι εξής:
1. Προστασία των χαρακτηριστικών Natura και στο χερσαίο τμήμα και στο θαλάσσιο και συγκεκριμένα απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στην από 02.11.17 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας
2. Προτεινόμενος συντελεστής δόμησης 0,03, όπως προβλέπεται στην πρόταση ΣΧΟΟΑΠ δήμου Μεγανησίου, υπολογιζόμενος επί των μη δασικών εκτάσεων.
3. Κατάργηση κάθε απόφασης που εμποδίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ειδικά κατάργηση της απόφασης 2132-18/3967/15(08.09.15) του Λιμεναρχείου Λευκάδας.
4. Εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού που αποτελούν δημόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Ρητή αναφορά για το συγκεκριμένο στις όλες εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο.
5. Έκφραση γνώμης του Φορέα Διαχείρισης Εκβολών Αχελώου και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για το σύνολο της παρέμβασης και γνωμοδότηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την προστασία των πουλιών.

Η θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με γνώμονα:
α) Τη θετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΙΝ στη Λευκάδα, αριθ. αποφάσεως 94051/14525/2-01-2017) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού Σχεδιασμού Στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
β) Τις αρχές της Περιφερειακής Αρχής για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την προστασία και σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών
γ) Την προϋπόθεση της διατήρησης της βιοποικιλότητας λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Natura 2000
δ) Την κατάταξη του Σκορπιού στην κατηγορία των «μικρών νησιών με προβλήματα ανάπτυξης» και χωρική ενότητα με ήπια ανάπτυξη και ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
ε) Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ιδιαίτερα της νομοθεσίας για την απασχόληση αλλοδαπών.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed