Διαφοροποίηση Κουίκ από την «γραμμή» Καμμένου-ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

Αποστάσεις φαίνεται να κρατά από τον Πάνο Καμμένο ο ο υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ. Με δηλώσεις του σχετικά με το “σχέδιο Β” που παρουσίαε ο υπουργός άμυνας στον Τζέιμς Μάτις, σημείωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει την απάντησή του, ενώ προσέθεσε με νόημα πως από το 1992 ήταν από τους δημοσιογράφους που στήριζαν τη θέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σύνθετη ονομασία.
Οι δηλώσεις αυτές του Τέρενς Κουίκ έχουν μια σαφή διαφοροποίηση από την γενική θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, αλλά προφανώς και από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Ανέφρερε μάλιστα πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα συγκεκριμένα αν συμφωνεί με τις δηλώσεις Καμμένου, ο κ. Κουίκ δήλωσε πως «κατ’ αρχήν το ΥΠΕΞ μέσω του αναπληρωτή υπουργού του, κ. Κατρούγκαλου, έδωσε την απάντηση που έδωσε, και νομίζω ότι εκεί μπορώ να το σταματήσω». Δεν απέκλεισε πάντως, όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, να ζητήθηκε η άποψη του κ. Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου: «Σίγουρα στις ΗΠΑ γνωρίζουν πεντακάθαρα ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απλά μπορεί να ήθελαν να μάθουν και ως εταίρου ποιες είναι οι δικές του οι απόψεις. Άρα ας κρατήσουμε και αυτό ως μια παράμετρο των όσων βγήκαν προς τα έξω».

«25χρόνια έχουμε τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία»
Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «σαφές από την ελληνική πλευρά», το γεγονός ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος σε ο,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέλω να το λέω όλο για να ξέρουνε όλοι ότι επί 25 χρόνια έχουμε την λέξη Μακεδονία μέσα σε αυτήν την ενδιάμεση Συμφωνία του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος σε ο,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με ΝΑΤΟ και με Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί το ονοματολογικό ζήτημα». Παράλληλα ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στη συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ότι δεν αγγίζουν το θέμα ως τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ έδωσε και προσωπική διάσταση στο θέμα του ονοματολογικού θυμίζοντας ότι «ως δημοσιογράφος την περίοδο 1992-3 ήμουν από εκείνους τους δημοσιογράφους που υποστήριζαν τη λύση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη σύνθετη ονομασία και ήμουν απέναντι στις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά».

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed