Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη Χώρα μου

Χθες ήταν μια μεγάλη μέρα. Μέρα θρήνου γιατί έφυγε η λατρεμένη μας Καίτη, ο επίγειος Άγγελός μας, αλλά και μέρα δόξας, διότι η ουρανογέννητη ψυχή Της επέστρεψε στους ουράνιους θόλους για να συναντήσει εκεί τους αγαπημένους Της γονείς, τα καλλίφωνα αδέρφια Της και τον αγαπημένο Της Διονύση.
Η εξόδιος ακολουθία ήταν μια μυσταγωγία γεμάτη απλότητα και συνάμα μεγαλοπρέπεια και αρμονία. Όλοι οι αγαπημένοι Της συγγενείς και φίλοι ήταν εκεί για να Της πουν το τελευταίο αντίο. Την ακολουθία λάμπρυνε με το μεγαλείο της ψαλτικής της η περίφημη εκκλησιαστική χορωδία του εξαίρετου μαέστρου κου Παναγιώτη Κάνδηλα Παναγιώτης Κάνδηλας, τα μέλη της οποίας προσέφεραν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη φωνή, στη μνήμη της εκλιπούσας. Αναφέρω τους συμμετέχοντες στην χορωδία Κάνδηλα ευχαριστώντας τους δημοσίως δια αυτήν τους την λεπτή χειρονομία: Αντώνης Κορωναίος Antonis Anthony Koroneos, Γρηγόρης Ιωαννίδης Γρηγορης Ιωαννιδης, Τάσος Στήνιος, Λεωνίδας Αντύπας, Νίκος Κάνδηλας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Σπύρος Κωστής & Γιάννης Ιωάννου.
Η Καίτη Αποστολάτου έφυγε αθόρυβα χωρίς “επισήμους”, εκπροσώπους, αποδόσεις τιμών, κάμερες και φλας, διότι στην Ελλάδα ως γνωστόν οι καλλιτέχνες προωθούνται μόνο όταν βρίσκονται στην επικαιρότητα και “πουλάνε” ή χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους όταν υπάρχουν λόγοι συγκέντρωσης του πλήθους για πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά ο μεγάλος και σπουδαίος καλλιτέχνης μέσω του έργου του θα υπάρχει πάντα εκεί όταν όλοι αυτοί οι ανιστόρητοι εκπρόσωποι και απρόσωποι – εν τέλει – θα έχουν προ πολλού περάσει στη λήθη του παρελθόντος.
Ο Θεός χθες το μεσημέρι ήταν εκεί στο παρεκκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο Μελισσίων και μας έλουζε με την αγάπη του. Συμμετείχε δε στην θλίψη μας με το απαλό Του δάκρυ, μια ψιλή και λυπημένη βροχούλα, η οποία σταμάτησε για λίγα λεπτά όταν τραγουδήσαμε πάνω από τη σωρό Της το τραγούδι που Της έγραψε ο αείμνηστος Διονύσης «Δεν υπάρχει καλύτερη». Ο καλός Θεός επίσης, μας προσέφερε έναν σεμνό και ταπεινό ιερέα, ο οποίος με την αγάπη του και το καλωσόρισμα της χορωδίας κάλυψε ένα άλλο μεγάλο κενό, αυτό της απουσίας της επίσημης εκκλησίας. Επειδή, όμως, η κοινωνία μας έχει και λαμπρούς φωστήρες οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Κεφαλονίτη εφοπλιστή Φώτη Λυκιαρδόπουλο και στη σύζυγό του Σάντρα, οι οποίο μόλις ενημερώθηκαν για τον θάνατο της Καίτης Αποστολάτου θέλησαν, ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη Της και στην προσφορά Της στον πολιτισμό της πατρίδας μας, να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της κηδείας Της.
Και η αποχαιρετιστήρια αυτή ημέρα δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο τέλος, από μια μικρή συναυλία στη μνήμη της Καίτης μας, που έλαβε χώρα κατά τον καφέ στην οικία Αποστολάτου, με καντάδες, ντουέτα, οπερέτες και αγαπημένα τραγούδια από τους μαέστρους Γιώργο Νιάρχο και Παναγή Μπαρμπάτη Panagis Barbatis, την υψίφωνο κα Μάρα Θρασυβουλίδου ΜΑΡΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ, τη μαέστρο Χριστίνα Ρόκκου, Χριστίνα ΡΟΚΚΟΥ την Ελένη Λαζαρίδη, τον αδελφό μου, εμένα και όλους τους χορωδούς – φίλους του εν ουρανώ ζεύγους Αποστολάτου. Στο ύστατο χαίρε παρευρέθηκαν επίσης και οι μαέστροι Χρήστος Κουτσονίκας Christos Koutsonikas και Γιώτα Σανγβινάτσου Giota Sangvinatsou, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Θεοφίλου Δημήτρης Θεοφίλου, ενώ για την εκλιπούσα εκφώνησε λόγο ο πρόεδρος χορωδιών Ελλάδος κ. Αντώνης Οικονόμου τονίζοντας την συνεισφορά Της στην προώθηση της χορωδιακής ιδέας και ο γράφων, εξυμνώντας την μουσική Της καλλιέργεια, αλλά και τα χαρίσματα του χαρακτήρα Της.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που Την σκεπάζει. Θα μείνει αθάνατη μέσα από το έργο Της, το οποίο δίνουμε υπόσχεση με τον αδελφό μου και την πολυαγαπημένη θυγατέρα Της Πόλυ Poly Apostolatouστη μνήμη της, ότι σύντομα θα είναι προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου.
Για την Καίτη Αποστολάτου… Με σεβασμό στη μνήμη Tης,

Σπύρος Καραβιώτης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed