Το λένε οι αριθμοί, το λέει η κοινή λογική…

Μεγαλύτερη αξία ακόμη και από την κυκλοφορία του χρήματος έχει η κυκλοφορία εμπιστοσύνης και καλής ψυχολογίας, αλλά τίποτε από αυτά δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, εκτός από τη συνεχώς αιωρούμενη πολιτική αστάθεια.
Τελεία και παύλα. Είμαστε μία χώρα ανύπαρκτης καινοτομίας και χαμηλών δεξιοτήτων. Όσο θα συνεχίζεται η υπερφορολόγιση τόσο δεν θα γίνονται επενδύσεις. Η τριτοκοσμική σοσιαλιστική νοοτροπία της κυβέρνησης βλέπει μόνο τις ανισότητες του φιλελευθερισμού στην κατανομή του πλούτου και δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ιδέες της οδηγούν απλώς στην ισότητα στη φτώχεια. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε δημιουργικά αλλά είναι αδιανόητο να μην θέλουμε να αντιγράψουμε έστω την Πορτογαλία ως προς το πώς τα κατάφερε και πέτυχε μετά την έξοδό της από τα μνημόνια. Να πλησιάσουμε την επιτυχία της Ιρλανδίας, ούτε στον ύπνο μας. Από το 2010 έως και σήμερα το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν στη χώρα μας ήταν περίπου 20 δις ευρώ. Στη μικρή – και μέχρι πριν 15 χρόνια πολύ πίσω από εμάς – Ιρλανδία έγιναν πέρυσι επενδύσεις 235 δις ευρώ. Ναι, καλά το διαβάσατε… 235 δις ευρώ.
Kαι ενώ οι κυβερνήσεις των τριών χωρών που ήταν σε μνημόνιο (Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία) τις βοήθησαν και έχουν βρει προ πολλού τον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, ο μόνος στόχος της δικής μας κυβέρνησης είναι το πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης ει δυνατό την επόμενη μέρα που θα κάνει κυβέρνηση. Άπαντες συμφωνούν σήμερα να μην μειωθούν οι συντάξεις! Σε αυτό είμαι απολύτως σύμφωνος και εγώ. Έχω όμως κάποιες σκέψεις που απλώς τις εξωτερικεύω. Στην Ελλάδα το κόστος των συντάξεων πλησιάζει, όπως διαβάζω, το 80% του συνόλου των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη του ότι πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με 300 ευρώ τον μήνα, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολλαπλασίως χαμηλότερο από το ύψος των συντάξεων. Και δεν είναι μόνο τα χαμηλά ασφάλιστρα των 300 ευρώ τον μήνα, είναι και το 20% της ανεργίας, αλλά και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Τι κάνει η κυβέρνηση; Συνεχίζει τον λαϊκισμό της και υπερηφανεύεται ότι έχει υπερπλεόνασμα ώστε να μην μειώσει τις συντάξεις. Θα αφήσει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη, γνωρίζοντας ότι το σημερινό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το λένε οι αριθμοί, το λέει η κοινή λογική.
Σημείωση: Δυστυχώς δεν είναι μόνο η γενιά μας που διέλυσε τα πάντα. Αν κρίνω από την κοινωνική ετικέτα, το ύφος και την ποιότητα των χαρακτήρων των νεολαίων που εισέβαλαν στο γραφείο (ο Θεός να το κάνει γραφείο) του κυρίου Γαβρόγλου, είμαι σίγουρος ότι αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον.

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed