Είχαν προβλεφτεί τα 6,4 Ρίχτερ, ισχυρός μετασεισμός τα ξημερώματα

Έξι μήνες πριν υπήρξαν στοιχεία που οδήγησαν σε πρόβλεψη. Ο σεισμός έδωσε “σημάδια” και λίγες μέρες πριν εκδηλωθεί. Ο σεισμός ήταν αναμενόμενος για τους σεισμολόγους. Η Ζάκυνθος είχε μπει έξι μήνες πριν στο μικροσκόπιό τους. Υπήρξε πρόβλεψη.
Η πρόβλεψη βασίστηκε σε μέθοδο μέσω του αλγόριθμου FORMA. Ο σεισμός είχε δώσει σημάδια ήδη από τον περασμένο Μάιο. Κάπως έτσι η Ζάκυνθος είχε γίνει για μήνες πεδίο έρευνας. Είναι ενδεικτικό, όπως λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα. Αυτό που λέει μάλιστα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι πως όταν λίγο πριν τον σεισμό της Παρασκευής η περιοχή σείστηκε από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προσεισμό και έτσι ανέμεναν εκείνον που τελικά ήρθε πέντε λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα. Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξη μηνών (περίπου). Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός. Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται. Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.

Νέος μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Μετά τα 6,6 Ρίχτερ ήρθε ένα λεπτό πριν τις πέντε τα ξημερώματα νέος σεισμός, αυτή τη φορά 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι μετασεισμός. Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 04:59 σήμερα στα ανοικτά της Ζακύνθου,φαίνεται ότι εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο νέος σεισμός στο Ιόνιο πέλαγος σημειώθηκε σε μια περιοχή 48 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 294 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο εκτιμούν ότι ένας μετασεισμός αυτού του μεγέθους ήταν αναμενόμενος. Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλη δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 00:22 στον θαλάσσιο χώρο 49 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed