Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε εκλεπτυσμένο συνήγορο στη Φιλοθέη

Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, καθώς και το σύνολο του λαού συμφωνεί σε ένα πράγμα: Να μην μειωθούν οι συντάξεις! Σε αυτό είμαι απολύτως σύμφωνος και εγώ. Όποιος διαφωνεί, σίγουρα δεν γνωρίζει τι σημαίνει να ζει κάποιος με εννιακόσια ευρώ το μήνα μετά από 35 χρόνια εργασίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Έχω όμως κάποιες σκέψεις που απλά τις εξωτερικεύω. Στην Ελλάδα το κόστος των συντάξεων είναι όσο περίπου και το σύνολο των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη του ότι πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολλαπλασίως χαμηλότερο από το ύψος των συντάξεων. Συνεπώς το σημερινό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Όπως φυσικά δεν μπορεί να βιώσιμη και η ελληνική οικονομία. Και δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε μία χώρα με 20% ανεργία και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων είναι ανασφάλιστο. Είχαμε φθάσει μάλιστα στο γελοίο σημείο να έχουμε συνταξιούχους 23 ετών επειδή είχε καταργηθεί το επάγγελμα του λινοτύπη και οι κορασίδες κάποιων στρατιωτικών να παίρνουν σύνταξη έως ότου παντρευτούν! Και το ερώτημά είναι απλό. Πως θα μπορέσει τα κράτος να δίνει αυτές τις συντάξεις; Σίγουρα θα μου πείτε τα χρήματα θα βρεθούν από την ανάπτυξη. Και εγώ θα σας πω: Με αυτά τα μυαλά να κοιμάστε.
Ο λόγος που έγραψα αυτό το σημείωμα δεν ήταν για να υπερασπιστώ την φίλη μου Μιράντα Ξαφά η οποία δεν χρίζει συνηγόρου, αλλά γιατί πραγματικά λυπάμαι βαθύτατα όταν βλέπω πόσο βαθιά έχει ριζώσει ο λαϊκισμός και πρέπει να τιμωρηθεί εδώ και τώρα μία καταξιωμένη οικονομολόγος γιατί διέπραξε το τραγικό αντιδημοκρατικό, ναζιστικό, φρικτό έγκλημα…. και είπε δημόσια τις απόψεις της κάνοντας πράξεις απλής αριθμητικής, τις οποίες μία άλλη κυρία δεν μπορεί να κάνει! Θα συνιστούσα λοιπόν στην Μιράντα Ξαφά πριν μιλάει να ζητάει τη γνώμη και κάποιου εκλεπτυσμένου λαϊκιστή!
Σημείωση: Μιράντα, ο κόσμος όμως περιμένει και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην μειωθούν άλλο οι συντάξεις. Η μείωση δαπανών του δημόσιου τομέα είναι π.χ μία ενέργεια…

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed