Κεφαλλονίτικη φιλοξενία στη Στοκχόλμη από τον κ.κ. Κλεόπα

Με αισθήματα ιερής συγκίνησης και πνευματικής αγαλλίασης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Στοκχόλμη, την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018.
Το ιερό λείψανο προσκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ανταποκρινόμενος σε σχετικό γραπτό αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, προς αγιασμόν του ποιμνίου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, στη Σκανδιναυΐα, ιδιαιτέρως δε επ᾽ ευκαιρία της τέλεσης των θυρανοιξίων της υπό ίδρυσιν ενορίας αφιερωμένης στο Νεομάρτυρα Γεώργιο, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, σε ναό που θα παραχωρηθεί αποκλειστικώς για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των Ελληνορθοδόξων αδελφών μας στην ευρύτερη περιοχή. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων υπεδέχθησαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, το πρωΐ του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο. Ο Ποιμενάρχης της πόλεως των Ιωαννίνων αφίχθη στη Στοκχόλμη την επομένη των εορτασμών της επετείου της ανακομιδής των λειψάνων του Νεομάρτυρος Γεωργίου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, η οικογένεια της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, και του συζύγου της Δημητρίου, δεξιώθηκε τον υψηλό προσκεκλημένο, τον οικείο Ποιμενάρχη και τη συνοδεία του. Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάξιμος συναντήθηκε με τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Δρ. Νικόλαο Βενιζέλο και κ. Νικόλαο Κίτσιο καθώς και με μέλη της επιτροπής οργάνωσης της πρώτης Κληρικολαϊκής Σύναξης της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του επομένου έτους, ως επίσης και με εθελοντές του Καθεδρικού Ναού, στους οποίους απηύθυνε σύντομη προσλαλιά, αναφερόμενος στο βίο του Νεομάρτυρος Γεωργίου.
Ακολούθησε δείπνο σε ελληνικό εστιατόριο της Στοκχόλμης, προς τιμήν του Αγίου Ιωαννίνων, ευγενική προσφορά του Μητροπολιτικού Ναού του Όσλο, στο οποίο παρεκάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Λέτσιος, Εφημέριος της Ενορίας Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ, και οι κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Φωτεινή Μπατσέλα, Αθηνά Καραπαναγιωτίδου, Δρ. Νικόλαος Βενιζέλος, Νικόλαος Κίτσιος, και Χρήστος Κακουλίδης. Το ίδιο βράδυ, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Σουηδίας μετέβησαν με τη συνοδεία τους στην ετήσια γιορτή του Συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” Στοκχόλμης, όπου τους υπεδέχθη ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Φραγγίδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Μανωηλίδης.
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας παρουσίασε στους συνδαιτημόνες τον επισκέπτη Ιεράρχη εξ Ελλάδος και συνεχάρη το σύλλογο για τις δραστηριότητές του, ιδιαίτερα για τη διδασκαλία των Ποντιακών χορών και των λοιπών παραδόσεων στη νεολαία του συλλόγου. Προσέφερε στο Σύλλογο την πρόσφατη επιμελημένη επανέκδοση της μελέτης του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη “Αναβάσεις”, από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Μάξιμος απηύθυνε χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, όπου αναφέρθηκε στις ομορφιές του Πόντου και στην ανάγκη διατήρησης της Ελληνοχριστιανικής ταυτότητας και παράδοσης.
Την επομένη, Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, οι δυο Ιεράρχες συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο μέσο του οποίου ετέθη προς προσκύνηση το προσφερέν απότμημα λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου. Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, και συμμετείχαν οι Κληρικοί π. Αλέξανδρος Λουκάτος, π. Παναγιώτης Κωστούλας και π. Χρήστος Λέτσιος. Τους ύμνους έψαλλαν, υπό την καθοδήγηση του Μουσικολ. Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού κ. Δημητρίου Καλπακίδη, ο Λαμπαδάριος Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, ο Δρ. Ιωακείμ Φωκάς εκ Västerås και οι κ.κ. Ηλίας Γέργη, Δημήτριος Μπατσέλας και Ευαγγελία Ζήση. Στη λατρευτική σύναξη στον κατάμεστο ναό παρέστησαν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας και Κύπρου κ. Σώτος Λιασσίδης, το ζεύγος Αydin και Luisa Μelkemichel, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ο εξ Αμερικής κ. Constantin Triantafilou, Διευθυντής των Ορθοδόξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών OCC, αρκετά μέλη του Λύκειου Ελληνίδων Στοκχόλμης και πλήθος πιστών. Ακολούθησε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.
Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Σουηδίας ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Τριπλή γιορτή σήμερα για την Μητρόπολη μας: η εορτή της Αγίας Σκέπης, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ και η υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις από τον Σεπτό Ποιμενάρχη της πόλεως των Ιωαννίνων. Τρεις γιορτές με κοινό χαρακτηριστικό τον ηρωϊσμό. Ηρωίδα μητέρα και Σκέπη η Παναγία στο πλάι του Υιού της και το δικό μας, ηρωικό το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και των Ελλήνων απέναντι στο διαταγή του Μουσολίνι, ηρωϊκή η στάση του Αγίου Γεωργίου ενώπιον του Καδή των Ιωαννίνων, αφού δεν αρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό και μαρτύρησε γι᾽ Αυτόν. Η Εκκλησία είναι χώρος ηρωισμού. Ηρωισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες. Οι άγιοι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ήρωες στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρέδωσαν σε μας ένα καθημερινό παράδειγμα προς μίμηση. Ηρωισμός είναι η νοσταλγική προσέγγιση της θείας χάρης, που σμιλεύει χαρακτήρες, που σφυρηλατεί προσωπικότητες, που δημιουργεί ανθρώπινες αξίες. Οι ήρωες του ᾽40, οι άγιοι δηλαδή και αγωνιστές της εποχής εκείνης, βίωσαν την ελευθερία, ως εσωτερική απολύτρωση από το «εγώ», στη θέση του οποίου κυρίαρχη θέση πλέον είχε ο Θεός κι ο κόσμος ολόκληρος».
Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την πρωτοβουλία του, να συνδράμει στην ίδρυση της ενορίας στην Κοπεγχάγη της Δανίας, προεξάρχοντας στην ευχαριστιακή σύναξη και προσφέροντας ως ευλογία τμήμα του ιερού λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, επαίνεσε δε την αρχιερατική του διακονία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος έχει κερδίσει την αγάπη του ποιμνίου του με τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του, εγκαινιάζοντας μια σειρά προγραμμάτων πνευματικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια, την παιδεία και την αγωγή των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις». Εν τέλει, του προσέφερε ως δώρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και τη μελέτη του π. Ευσεβίου Βίττη “Αναβάσεις”. Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη σύνδεση της εορτή της Αγίας Σκέπης με τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, καθώς και στο καθήκον των Ελληνορθοδόξων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του επισκέπτου Αρχιερέως στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά του κ. Γεωργίου Τζανή, στο οποίο παρακάθισαν οι δυο Ιεράρχες, οι ως άνω Κληρικοί, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου με τις συζύγους τους και συνεργάτες τους, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, το ζεύγος Αydin και Luisa Μelkemichel, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητος Στοκχόλμης κ. Γεώργιος Γιωτίτσας, η οικογένεια του Δρ. Ιωακείμ Φωκά, το ζεύγος Bengt και Τάνιας Svedberg, το ζεύγος Σωτηρίου και Μαρίας Ελευθερόπουλου από την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Jönköping Σουηδίας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία και ο εθελοντής φωτογράφος της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Βασιλείου.
Το βράδυ της ιδίας, το ζεύγος Βengt και Τάνιας Svedberg παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου, του οικείου Ποιμενάρχου και της συνοδείας του. Το πρωΐ της Δευτέρας, 29 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ξεναγήθηκε από τον οικείο Ποιμενάρχη στην πόλη και τα αξιοθέατα της Στοκχόλμης και στη συνέχεια παρακάθισαν ομού σε γεύμα που προσέφερε σε ελληνικό εστιατόριο της περιοχής ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Σώτος Λιασσίδης, στο οποίο παρεκάθισαν, επίσης, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας, οι Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου κ. κ. Κωνσταντίνος Σούλιος και Γεώργιος Λοΐζου, ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο π. Παναγιώτης Κωστούλας. Το απόγευμα της ιδίας, τον Ποιμενάρχη των Ιωαννίνων προέπεμψαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης ο εγχώριος Μητροπολίτης και ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed