Την Παρασκευή εγκαινιάζεται η Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Μουσείο Αθηνών

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, ώρα 7μμ, εγκαινιάζεται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, τιμητική ατομική έκθεση ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: “Ιδεομορφικές Συλλήψεις”.
Η Ιστορικός τέχνης, Officier des Arts et Lettres Δρ Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο της με τίτλο “Η ποιητική ζωγραφική του Κώστα Ευαγγελάτου”: “Παρακολουθώντας από χρόνια τις ζωγραφικές δημιουργίες του Κώστα Ευαγγελάτου, θαυμάζω τη συνεχή εξέλιξη του οράματός του, που ο ταλαντούχος διττός δημιουργός – αυτόνομα ζωγράφος και ποιητής- κατορθώνει να ανανεώνει εκ των ένδον! Δίχως, ο άξιος και εμπνευσμένος καλλιτέχνης να “δανείζεται” λύσεις και ενώ πεισματικά κωφεύει στις σύγχρονες, απατηλές σειρήνες των επάλληλων συρμών φέρνει πάντοτε σε πέρας την ουσιαστική ,εγγενή ανανέωση των ερεθισμάτων του έτσι ώστε να μην απειθεί ποτέ στις αρχές και στα ιδανικά που έταξε εαυτόν απ΄ αρχής. Κατορθώνει, ο Ευαγγελάτος πάντοτε, να είναι δημιουργικά διαφορετικός και συγχρόνως, ο εαυτός του σε μια συνεχώς ανελισσόμενη τροχιά. Συνδετικός κρίκος στα έργα του: η ενορχηστρωμένη σε αυτά υπέρτατη αρμονία και σε χρώμα και σε ρυθμό, δεν μας απορροφά μόνο στη θέαση. Μας κατακλύζει με ανείπωτες έννοιες και μεταφυσικά σε υφή οράματα που μας εξοικειώνουν με τα μυστικά της υπέρτατης ενέργειας. Εκείνης που διέπει αλλά και ορίζεται από την κοσμογονία.
Ο Ιστορικός τέχνης, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών Στέλιος Λυδάκης αναφέρει στο κείμενο του: “Με τον τίτλο «Ιδεομορφικές Συλλήψεις», ο πολύπλευρος καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος εμπνέεται αυτή τη φορά από τον Ουρανό, όπως μας αποκαλύπτεται την ημέρα ή τη νύχτα, κάταστρος ή νεφελώδης, περισσότερο σαν αυτό τούτο το Αχανές, όπου η ανθρώπινη φαντασία πλάθει τον δικό της ιδιαίτερο κόσμο. Ο Κώστας Ευαγγελάτος με διάφορες τεχνικές, που χρησιμοποιεί, οραματίζεται μορφές ανάλογες μ’ εκείνες, που αείποτε οι άνθρωποι ανακάλυπταν στον Ουρανό συσχετίζοντας τα σύνολα των άστρων με γνωστές τους μορφές. Τυπικό παράδειγμα ο ζωδιακός κύκλος και άλλα μεμονωμένα συγκροτήματα. Και σε όλες τις περιπτώσεις ο καλλιτέχνης συμπλέκει αυτά που του αποκαλύπτονται, με την προσωπική βίωση και μάλιστα με την ελευθερία εκείνη, που αποζητά και βρίσκει, εκεί που δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Απλά αξιοποιούνται οι αφορμές που προσφέρουν κάποια τονισμένα φωτεινά σημεία, για να μορφοποιηθεί ένα σχήμα, ένα πρόσωπο και η αφηρημένη εικόνα να αποκτήσει υπόσταση κατανοητή. Χρώμα και σχήματα, φωτεινά και σκοτεινά σημεία μετουσιώνονται θαρρείς σε νότες μιας υπερκόσμιας παρτιτούρας, που μεταφράζεται άμεσα σε μουσική συμφωνία, με τον χαρακτήρα προσωπικών «ιδεομορφικών συλλήψεων».
Η νέα Ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Νάκα επισημαίνει στο κείμενο της Κοσμικές Σπονδές. “Με τα υλικά του κόσμου…”: Τα έργα της έκθεσης προσφέρουν με δαψιλή ευρηματικότητα στην αναζήτηση της υλικότητας του αόρατου και της αύρας των πραγμάτων, ίσως στην «πνευματική εσωτερικότητα, που δεν εκδηλώνεται στις φόρμες του εξωτερικού κόσμου παρά μόνο όταν αποσυνδέεται από αυτόν για να επιστρέψει στον εαυτό της» όπως αναφέρει ο Hegel. Σε αυτούς τους ορίζοντες φαίνεται, τελικά, να διανοίγεται η έκθεση αγγίζοντας θεμελιώδη αιτήματα της τέχνης όπως είναι η επίτευξη μίας αισθητικής εμπειρίας ευρύτερης της οικείας φαινομενολογίας και των ορατών σχημάτων. Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, ώρα 7μμ, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης Μουσική και Ποιητική βραδιά, με απαγγελίες από ποιητικές συλλογές του Κώστα Ευαγγελάτου και έργα κλασικής μουσικής για πιάνο. Στην εκδήλωση που θα παρουσιάσει η Ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Νάκα, θα συμμετέχουν η διακεκριμένη Φιλόλογος, Ηθοποιός, Ποιήτρια Μάρθα Παπαδοπούλου και ο γνωστός πιανίστας, συνθέτης Μάριος Καζάς.
Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 9 Νοεμβρίου και στην εκδήλωση στις 15 Νοεμβρίου το απόγευμα, η είσοδος είναι ελεύθερη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed