Για παράβαση καθήκοντος ο Σταύρος Σπαθής, εκτός και αν βεβαιώσει τα παλιά χρέη του Επιμελητηρίου την Εφορία

Κυριολεκτικά θυελλώδης ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αφού συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 και οι παλιές οφειλές μελών των Επιμελητηρίων ανά την επικράτεια.
Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό και πολλές ήταν η βολές που εξαπολύθηκαν κατά του προέδρου, Κωνσταντίνου Μίχαλου, από μικρά κυρίως Επιμελητήρια. Ο κ. Μίχαλος και η οικονομική του επιτροπή βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα κυρίως για την προηγούμενη διοίκηση που όμως είχε πρόεδρο και πάλι τον κ. Μίχαλο. Υπάρχει μια «οικονομική τρύπα» περίπου 3 εκ. ευρώ, κάποιοι την χαρακτήρισαν «προίκα», η οποία βαραίνει τη νέα διοίκηση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2018. Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του, ο οποίος μάλιστα δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο συμπατριώτης μας, Γιάννης Βουτσινάς, που πέρα από τα επιμελητηριακά έχει πλέον και πολιτικά ζητήματα με τον κ. Μίχαλο, που πλέον έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως, ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, μετά τις ενέργειες του προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, που είναι στην Διοικητική Επιτροπή ως ο αρμόδιος επί των οικονομικών.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα της βραδιάς ήταν η συζήτηση περί των παλαιών οφειλών των μελών των Επιμελητηρίων, όπου έγινε… κόλαση. Σύμφωνα με τον επιμελητηριακό νόμο το κάθε μέλος είχε υποχρεωτική συνδρομή μέχρι το 2014 και την εμφάνιση του ΓΕΜΗ. Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση και μάλιστα μετά από πρόταση του δικού μας προέδρου και επιμονή του, πάρθηκε τότε η απόφαση τα παλαιά αυτά χρέη να μην βεβαιωθούν στις κατά τόπους εφορίες. Ωστόσο, ο νόμος είναι αμείλικτος και ορισμένοι πρόεδροι, ανάμεσά τους και ο Σταύρος Σπαθής, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν μπλεγμένοι με την δικαιοσύνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και του καταλογισμού των οφειλών, αν αυτά δεν βεβαιωθούν στη Εφορία έως στις 31/12/2018. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης είχε πάρει στο προηγούμενο Δ.Σ. μια ριζοσπαστική απόφαση, η οποία βρίσκεται εν ενεργεία και μιλάει για 50% κούρεμα παλαιών χρεών και το αυτό που μένει (ανάλογα με το ύψος του ποσού) πληρωτέο σε δόσεις. Η πρόταση αυτή έγινε και πάλι κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι επαναστάτες σήκωσαν το λάβαρο για λόγους κυρίως εντυπώσεων και φώναζαν ότι δεν θα βεβαιώσουν παλιά χρέη. Άρτα, Εύβοια και αρκετά ακόμη Επιμελητήρια δεν έχουν καταλάβει μάλλον περί τίνος πρόκειται.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα παλιά χρέη των μελών του Επιμελητηρίου του αγγίζουν τα 6 εκ ευρώ και ζήτησε από όλους να του εξασφαλίζουν ένα καλό κελί με ήλιο στον Κορυδαλό και να του πηγαίνουν και τσιγάρα. Η ριζοσπαστική κίνηση του Σταύρου Σπαθή με το κούρεμα του 50% και τις δόσεις πιθανόν θα ακολουθηθεί και από άλλους προέδρους, αφού πρώτα πάρουν απόφαση τα Διοικητικά τους Συμβούλια εντός του Νοεμβρίου. Πάντως, σε περίπτωση που τα παλαιά χρέη δεν βεβαιωθούν στην Εφορία από τα Επιμελητήρια, ο πρόεδρος πηγαίνει για καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και του καταλογίζονται. «Οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα πρέπει να έρθουν στο Επιμελητήριο και να εξοφλήσουν παλαιές οφειλές (κούρεμα και δόσεις) διότι δεν υπάρχει επιστροφή. Αναγκαστικά αυτά θα βεβαιωθούν στις 31/12/2018 και είναι κάτι που πραγματικά δεν επιθυμώ για κανέναν επαγγελματία των νησιών μας. Ως Επιμελητήριο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, θα πάμε σε όσες περισσότερες δόσεις γίνεται, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας», τόνισε ο κ. Σπαθής κατά την έξοδό του από τον αίθουσα.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed