Τα τέλη κυκλοφορίας ωθούν σε πωλήσεις αυτοκινήτων

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας που δεν θα έχουν καμία διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές και τα οποία οι ιδιοκτήτες ΙΧ, καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Λίγο πριν την πληρωμή των νέων τελών πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. σκέφτονται να απαλλαγούν από τις επιβαρύνσεις (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τεκμήρια) και να προχωρήσουν είτε σε κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος του στην εφορία είτε να το μεταβιβάσουν ακόμη και σε φίλους ή συγγενείς τους. Η μεταβίβαση του αυτοκινήτου είναι σχετικά μια απλή διαδικασία η οποία συνήθως ολοκληρώνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών. Το κόστος της μεταβίβασης κυμαίνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου. Η μεταβίβαση του οχήματος μπορεί να γίνει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Κατά τη μεταβίβαση του οχήματος τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
– Άδεια κυκλοφορίας Ι.Χ. οχήματος (πρωτότυπη και φωτοτυπία).
– Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα. (πρωτότυπο και φωτοτυπία).
– Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος
– Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις).
– Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή.
– ΑΦΜ αγοραστή
– Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.
– Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας
Οι ενδιαφερόμενοι, πηγαίνουν στην αρμόδια υπηρεσία και καταθέτουν τα έγγραφα. Ο υπάλληλος εκδίδει νέα προσωρινή άδεια κυκλοφορίας Μετά από 7 ημέρες ο αγοραστής παραλαμβάνει την κανονική άδεια. Τα έξοδα κατά τη μεταβίβαση του οχήματος τα πληρώνουν οι αγοραστές. Συγκεκριμένα πληρώνουν το τέλος άδειας που ανέρχεται σε 75 ευρώ και το τέλος μεταβίβασης το οποίο ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου διαμορφώνεται ως εξής:
– 51- 400 κ. εκατ.: 30 ευρώ
– 401-800 κ. εκατ.: 45 ευρώ
– 801-1300 κ. εκατ.: 60 ευρώ
– 1.301-1.600 κ. εκατ.: 90 ευρώ
– 1.601-1.900 κ. εκατ.: 120 ευρώ
– 1.901- 2.500 κ. εκατ.: 145 ευρώ
– 2.501 και άνω κ. εκατ.: 205 ευρώ

Επιμέλεια Θανάσης Παπαδής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed