H απόλυτη επιβεβαίωση, η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι διεθνείς αφίξεις για τον μήνα Οκτώβριο στην Κεφαλονιά και ολοκληρώθηκε η εικόνα για τη θερινή περίοδο 2018. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε ότι αφορά τις συνολικές διεθνείς αφίξεις για το 2018 στην Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα, από Μάρτιο έως και Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ήταν 326366 (πηγή: Στατιστικά αεροδρομίου Κεφαλονιάς), καταγράφοντας άνοδο περίπου 22% σε σχέση με το 2017. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσω ότι στις 9 Μαρτίου 2018 είχα δημοσιεύσει άρθρο με προβλέψεις για την τουριστική περίοδο 2018 ως επιβεβαίωση των αντίστοιχων προβλέψεων του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρου Γαλιατσάτου. Παραθέτω αυτολεξεί την παράγραφο με τις προβλέψεις: «Η δική μας έρευνα βασίζεται στη συσχέτιση των τάσεων που εμφανίζονται στις αναζητήσεις στην Google με τις πραγματικές αφίξεις. Χωρίς να μπω σε ερευνητικές λεπτομέρειες εδώ, παραθέτω ένα μόνο γράφημα που δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση αν γίνουν σωστά διάφορες επιλογές που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τουρισμού κάθε περιοχής. Μάλιστα, οι δικές μου προβλέψεις λένε ότι με μεγάλη πιθανότητα οι αφίξεις θα είναι αρκετά πάνω από 300 χιλιάδες. Τα μοντέλα μας προβλέπουν μια ποσοστιαία αύξηση που θα κυμανθεί από 18% έως και 27%. Αυτό απλά σημαίνει ότι, με τα τωρινά δεδομένα, το καλοκαίρι αναμένουμε στην Κεφαλονιά οι διεθνείς αφίξεις (αεροδρόμιο) να είναι κάπου μεταξύ 315 και 340 χιλιάδων επισκεπτών».
Οι προβλέψεις μας όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά ήταν και εξαιρετικά ακριβείς αφού ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων (326366) είναι σχεδόν ίσος με τη μέση τιμή της πρόβλεψης (327500). Είναι φανερό λοιπόν ότι τα μοντέλα πρόβλεψης που ακολουθούμε είναι επιτυχημένα και γι’αυτό θα συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε. Φέτος οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο 2019 θα ανακοινωθούν ακόμη νωρίτερα, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2019 και ελπίζουμε σε ανάλογη επιτυχία. Η αξία αυτών των προβλέψεων νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη. Μπορούν να συμβάλλουν μεταξύ άλλων στον προγραμματισμό της διαφημιστικής προβολής, στον προγραμματισμό προσλήψεων από επιχειρήσεις και σε πολλούς άλλους τομείς. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους συνέβαλαν στην αύξηση αυτή που παρατηρείται στις διεθνείς αφίξεις. Επαναφέρω όμως το θέμα της επιστημονικής προσέγγισης του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από έρευνα, καταγραφή, προβλέψεις και προτάσεις που δεν θα προέρχονται από ανεπίσημα και προσωπικά άρθρα όπως το δικό μου, αλλά από έναν επίσημο φορέα παρακολούθησης του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά. Είναι ξεκάθαρο ότι όπου συνεργάζονται όλοι, o καθένας με τις δικές του δυνάμεις, το αποτέλεσμα για το νησί μας είναι πάντα καλό.

Αγησίλαος Κονιδάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed